Терористи от ИДИЛ се крият на територията на американската военна база в Сирия „Ат-Танф“

В Сирия набезите на банди на Ислямска държава от територията на американската военна база там Ат-Танф са зачестили.

Според Twitter-каналът MoussaNDT, северно от Палмира, джихадистите са нападнали конвой от десет автомобила на проправителствените милиции. След нападението терористите са се оттеглили и намерили подслон в 55-километровата зона на сигурност около американската база Ат-Танф. Това е територията на нефтените и газови кладенци на Сирия, окупирана от САЩ преди няколко месеца.

Според официален Дамаск в този район продължават да действат банди главорези от групата Jaish Magavir at-Taura и още няколко терористични формирования на Ислямска държава. Действията им са под егидата на Вашингтон.

САЩ финансират и въоръжават бойците на Ислямска държава от създаването на тази терористична организация. Първите доставки на оръжие през Балканите към тях стнаха през 2011 г. Под благовидната лъжа, че подкрепят „умерената въоръжена опозиция“ в Сирия, САЩ и съюзниците й, сред които и България, ИДИЛ получиха хиляди тонове оръжие и амуниции, а Вашингтон и към днешна дата продължава да захранва сметките на главорезите със стотици милиони долари.

През 2017-2018 г. щом стана ясно, че под напора на Русия и Иран Ислямска държава губи войната, Пентагонът извърши серия от операции за евакуиране на командирите на ИДИЛ от райони, нападнати от сирийските правителствени сили. Самата структура на ИДИЛ бе създадена от Вашингтон и с друга цел – да оправдае нахлуването си в Сирия и превземането на сирийските нефтени находища. Днес остатъците от бандите на ИД са ангажирани от Америка да пазят сирийските нефтени кладенци, от които САЩ безконтролно изпомпват и изнасят сирийския нефт. След което го продават на Европа, уж че е добит от тях шистов газ.

Основният ангажимент на бойците на ИДИЛ в момента е да нападат контролираните от Дамаск територии, граничещи с нефтените и газови находища, които все още са под контрола на Щатите, така че на Асади армията му и през ум да не им мине да си ги върнат с оръжие. Точно това се случи и вчера край град Палмира. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *