Спомени от соца: Измъчваха ни със зъболекарски машинки! Биеха ни с пръчки във физкултурния салон! Но…

Харесва ми вашата рубрика „Спомени от соца“ и също реших да споделя моите спомени, пише ни Елена Русева.

„Повод за това е внучката ми, която често боледува. Обиколихме всякакви лекари, всички свиват рамене и изписват купища лекарства. Оказа се, че има и едновременно няма хрипове. Че гърлото й е хронично зачервено и че лигавицата си е съвсем нормална. Че е алергична, но тестът за алергии е отрицателен. Че трябва да яде повече плодове, според едните, а според другите да засилим протеините.

Дъщеря ми и съпругът й се побъркаха буквално.  Всеки ден нов лекар, нова диагноза, нови лекарства. Всеки лекар взима по 30 лева за първичен преглед и 20 за втори. Всеки изписва различно лекарство и шкафът на детето се превърна в аптека. А най-евтиният сироп е от 25 лева.

Когато се намесих и при поредната настинка казах, че просто трябва да го разтрием, да го завием да се изпоти и да му дадем обикновен детски аспирин, дъщерята и зетят гракнаха в един глас, че съм живяла в „мрачните комунистически времена“, че тогава медицината била на първобитно ниво, че нямало вносни лекарства като сега, нямало специалисти и медицински светила, че мозъкът ми е промит и не мога да приема новото и съм едно закостеняло изкопаемо от миналото…

И тръгнаха към поредния лекар, а аз се замислих за миналото.

Не помня нашите да са ме водили всеки ден на лекар. Пък и не боледувахме. Изкарвахме шарките, после някои и коклюш, и заушка, и това беше. През останалото време играехме до тъмно навън и се прибирахме потни, прашни, но щастливи.

Нямаше никакви грипни щамове, които да покосяват целия град по няколко пъти през зимата, нямаше грипни ваканции, рядко някой отсъстваше от училище по болест.

На 15 септември никой не ни проверяваше за въшки. Просто за такива паразити не бяхме чували. Гледаха ни един по един дали сме с чисти ръце и изрязани нокти и носим ли си носни кърпички. Сега може би звучи странно, но всеки ученик си имаше шкафче, там си събуваше обувките, обуваше си топлинки и така отивахме в класната стая. Прахът си оставаше отвън, а в класните стаи беше чисто като в аптека.

И още нещо, което сега децата ми отказват да го повярват. На първия етаж имаше зъболекарски кабинет, лекарски и отделен за сестрата, която превързваше някой немирник, ако падне на спортната площадка.

Искрено си признавам, че най-много мразех стоматологичния кабинет. На всеки три месеца имаше задължителна профилактика. Пипнат ли ти някое кариесче в зародиш, веднага пломба. Да!  Водеха ни насила. И учителката гледаше някой да не избяга. Тогава го приемах за ужасен тормоз, но сега разбирам защо го правеха. На тези, чиито зъби стърчаха навън, или бяха неравни, пък даваха бележки за стоматологията и там им правеха брекети, но с телчета.  Голям срам беше да ги носим…

Следваше лекарският кабинет. Там поне само ни преглеждаха, а два пъти годишно идваше подвижен рентген и ни гледаха профилактично.

Лошо беше, ако имаш гръбначно изкривяване, или неправилна стойка. Веднага те записваха на лечебна физкултура и марширувахме с едни пръчки на гърба, висяхме по успоредки, или правехме упражнения с медицинска топка. А който се изгърбеше, учителката го перваше лекичко по рамото с пръчката и той се изправяше. Това също го считах за голям тормоз. Но пък се научих да не ходя прегърбена. И сега нямам болки в гърба, въпреки че съм на 64 години.

Хванеше ли някой хрема или започнеше да кашля, веднага го пращаха вкъщи да се лекува. Лекарката му даваше и бележка, и рецепта.

Да. Насила влизахме в зъболекарския кабинет и този по лечебна физкултура. Всяка сутрин правехме физзарядка в двора, без значение топло ли е, студено ли е. През седмица имахме спортен полуден и яко се спортуваше. Имаше и горски походи, екскурзии всеки месец.

Наистина нямаше модерни сиропи по аптеките. Нямаше витамини във вид на мечета и бонбончета. Не ни тъпчеха с имуностимулатори, не ни правеха противогрипна ваксина, но  растяхме здрави.

Сега гледам аптеката на едната си внучка, а лекарствата вътре струват пет пъти повече от пенсията ми. Другата ми внучка на 4 годинки е със 7 кариеса…Внукът ми е в четвърти клас с очила, астматични пристъпи и алергичен от половината храни, които ги продават.

И се чудя къде отиде профилактиката, защо малките непрекъснато боледуват, защо не мога да видя здраво дете, а всички баби хорово ми се оплакват и аз на тях.

Има нещо сбъркано, нещо различно в здравеопазването сега и преди.

Преди беше безплатно и лекарите си вършеха работата, без да гледат пациента в ръцете.

Сега е платено и на нас гледат като на касички, но не и като на хора, нуждаещи се от медицински грижи!“ – категорична е Елена Русева.

Записала: Станислава Славова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

18 коментара

  1. Много добър разказ за истината по време на социализма. Растяхме здрави, държавата се грижеше за нас, здравеопазването беше мисия, а не печалбарство!
    Пускайте повече такива статии, за да знаят младите!

  2. Хареса ми статията, защото отразява реално грижата за децата в “ лошите времена „. Имаше профилактични прегледи и грижа не само за децата , но и за работещите им родители.Сега има внос на храни, дрехи, обувки, техника от цял свят и най- вече Китай и Турция. Лекуваме се с хомеопатия, йога практики, пием добавки, шейкове, смутита и какво ли не. И защо ли сме все болни, изнервени, ?

  3. Изключително Верна статия:) Бяхме щастливи да живеем такъв живот, който даже в хмм богатите “демокрации“и сев америка не са имали децата. Когато разказвам за тези неща както е написано от уважаемата Станислава, западните ми приятели веднага ме питата колко било струвало такова луксозно образование:) А още не е написано за летните ни 20 дневни почивки и зимните такива. Сега по-голямата част от децата ни или не почиват или почиват 5-8 дни, което екрайно недостатъчно. И колко още хубави неща имахме:((

  4. А добре де, кажете ми сега на кой му трябват здрави хора? Дори не могат да разберат, че робите носят повече, ако са здрави, но пък от друга страна един роб се разболява и веднага се заменя с нов, докато и той.. и така ще я караме докато робите свършат. После те какво – ще се самоизядат ли?

  5. Още желая да поблагодаря на Елена Русева за чудесните спомени. Да, повече такива статии, пказващи, че България не е била винаги, това, което е сега – гурбети, мизерия, мутри, убийства, липса на духовност, на здравеопазване, образование с една дума Неуважение към човека:(

  6. БЛАГОДАРЯ ВИ ЕЛЕНА РУСЕВА АЗ СЪМ НА 65 ГОДИНИ НАИСТИНА БЕШЕ ТОЧНО ТАКА ДЪРЖАВАТА ПОЕМАШЕ ВСИЧКИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦАТА ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА ДОКАТО ПОЕМАТ ПЪТЯ В ЖИВОТА БЯХА НАИ ХУБАВИТЕ ГОДИНИ ОТ МОЯ ЖИВОТ ЗАЩОТО НЯМАШЕ БЕДНИ И БОГАТИ ВСИЧКИ ДЕЦА БЯХМЕ СЪС ЕДНАКВИ ВЪЗМОЖНОСТИ БЯХМЕ ДОВОЛНИ И БЕЗГРИЖНИ ЧУВСТВАХМЕ СЕ ЗАЩИТЕНИ НО ВСИЧКО ХУБАВО БЕШЕ ДО 1989 СЛЕД ТОВА ЗАПОЧНА АДА

  7. Да,така беше! И всяка сутрин физзарядка навън, а когато е студено–в класната стая, на отворен прозорец. И два пъти ходехме на бригади, и т.н…….здрави бяхме, уважавахме учетелите и научихме това,което се преподаваше! Сега е пълна скръб!!!

  8. Да, така беше в общи линии. При нас в основното училище идваха няколко инспектиращи зъбите ни в класната стая и с няколко зъболекарски инструменти, натопени в една чаша със спирт, преглеждаха зъбите ни, записваха си данните и тогава нуждаещите се трябваше да ходят при зъболекаря в училището. Имаше и групови медицински прегледи: в една стая имаше комисия и всеки го преглеждаха как се развива. Имаше прегледи за глисти в ануса, за въшки и въобще всякакви паразити. Най-мразех биенето на инжекции против тетанус и други ваксини в лекарския кабинет, които оставяха големи перкета на рамото или на ръката, а мястото болеше доста дълго време. С идването на демокрацията всичко това изчезна – може би остана само преглеждането за въшки, колкото да не е без хич.

  9. Пиша тези няколко реда, заради младите да знаят! Да така беше всичко. Грижите бяха за всички. Всяка година в селищата идваше автобус-ФЛУОРОГРАФ в който всички задължително минаваха на преглед и затова тогава в Бълария за такива заболявания, като туберкулозата се знаеше само от художествената литература! Задължителна в училищата беше сутрешната гимнастика. Тези, които закъсняваха, освен, че започваха с идването си в училищния двор ги отделяха настрана да я правят и после правеха за наказание уборка на двора!( и на мен ми се случваше) В магазините нямаше такова изобилие от храни, но всички бяха естествени и изключително вкусни! Лятото се ходеше на лагери за почивка или обучение. Цените бяха 10-15 лв на дете. Аз дори като трето дете имах намаление и плащах смешните 40 ст. (Да 0.40 лв за 20 дни пълен пансион). По телевизията и по кината даваха стойностни филми-руски, български, френски, италиански. Тогава ги нямаше холивудските бози. Тогава западноевропейските лидери бяха мъже с топки, като генерал Де Гол и Хелмут Кол! Та такъв бе социализма деца! Не вярвайте на средствата за масова дезинформация сега! Те имат една едничка цел-да ви зомбират за да приемете с радост и удоволствие робството!

  10. Абсолютно точно и вярно, потвърждавам, че беше така! И още нещо важно – лекарствата за децата до 7-годишна възраст бяха абсолютно безплатни!

  11. ГОСПОДИ ПОМОГНИ НИ ДА СЕ ВЪРНАТ ТЕЗИ ХУБАВИ ГОДИНИ ДО 1989 БЯХА НАЙ ПРЕКРАСНИТЕ В ЖИВОТА МИ

  12. Едва ли уважаеми анонимен тези хубави, за повечето хора, години ще се върнат, но поне да си върнем някои неща от тях или по-точно възстановим:) Национализация на топлото например. Когато се качват цените на тока, всъщност се качва всичко, а цената на тока се покачва, необяснимо защо, няколко пъти в годината, което е пладнежки грабеж. И това го няма никъде по света. Ние можем да срввняваме, например – тази пролет изключихме парно, ток вода и пр. в апартамента ни в София. Въпреки това пак платихме за 3 мес. около 200 лв такси за парно, вода и ток :)) хахаха около 65 лв на мес. (без да ползваме нищо) В Канада средно плащаме за ток, топла вода, парно и пр такси средно около 130 лв на мес. за всичко. В Канада жилището ни е по-голямо и зимните, есенни месеци са много по-студени от България, стигат до минус 35-40 С. Знаем, че е така и по други държави, никой не дава пенсията си или заплатата си за плащане на консумативи – смешно е. Но в България мафиите се чудят от къде да откраднат повече пари и намерили начин. По същия начин се процедира и с храната. Установихме, че храната ни от преди 89 г сега е обявена за биологично чиста и струва много скъпо. 1 кг кашкавал Витоша преди 89 г беше 2.40 сега същия кашкавал се продава за 15-17 лв. След като развалиха бозата с подсладители и боклуци, сега продават нашата боза отпреди 89 от ръж за двойно повече, води се биологична или нещо подобно. така е и със сиренето.. Продават ни продуктите от соца за високи цени, защото били качествени хахахаха и по държавен стандарт:)) това не е ли подигравка???

  13. Дааааа,така беше,имахме щастливо безгрижно детство!
    По цял ден играехме на чист въздух,четяхме книги,ходихме по курорти и на планина и на море и на пикници и лов на риба и на минерални бани,наредени покрай огъня с китари,песни сред природата!
    А и когато бяхме тинейджъри,не се страхувахме да вървим нощем из града,на връщане от дискотека,нито имаше просяци,наркомани,наркотици.
    А лекари имахме навсякъде – в детската градина,в училище,на работа,дори на плажовете и други места.
    Хей живот здравей,здравей!
    Единствения щастлив период в живота ми!

  14. Дори много от днешните болести никога не бяхме ги чували или само ги бяхме чували,но ги нямаше в България!

  15. Обожавах си мантата от училище,беше ми любима!
    А много от днешните болести не съществуваха тогава в България и дори не бяхме чували за тях.

  16. Мили наборки!
    Едно време имаше лекари,а сега еднолични търговци.Кои тъговец се занимава с лечение?Той гледа да си
    продаде стоката,а най-вече да ви измами.
    ВСЯКО ЛЕКАРСТВО Е С ТРИ ЧЕТИРИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ/УВРЕЖДАЩИ ЗДРАВЕТО/ .и ТОВА Е ИЗИСКВАНЕТО НА ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ФИРМИ.ЛЕКУВАШ СИ МИГРЕНАТА ,УВРЕЖДАШ СИ ЧЕРНИЯ ДРОБ.ЗАПОЧВАШ ДА ПИЕШ ЗА ДРОБА,ЗАБОЛЯВА ТЕ СТОМАХА.И ТАКА ДОКАТО ПРЕВЪРНЕШ ДОМА СИ В АПТЕКА ЗА РАДОСТ НА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА МАФИЯ.

  17. Дядо ми беше фелдшер. Не го помня. Бабата разправяше когато дойде някой, болен от нещо различно от пневднония, възпаление на горни/долни дихателни пътища или грип, са се чудили с какво да го лекуват. Причината е, че е нямало лекарства, буквално. В СССР или дори Югославия е имало всичко, може да е реплика но щом се появи в белия свят, до десетилетие се появява и там. При нас нещата са били различни. Не е вярно, че е нямало щамове на вируси. Винаги е имало, смъртността при децата е била двойно по-голяма от сега. Баща ми вечно е бил болен. Давали са му някакъв антибиотик с кисело мляко, бил е много силен. Нямало е друго. Колкото и да е добър лекаря без лекарства е като военен без оръжие. Само да спомена Амоксицилин (Оспамокс) го има в белите страни от 60-те години на миналия век. Тук идва 90-те години.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *