Словения започна да връща парите на хилядите глобени за неспазване на СОVID мepкитe

Словенското правителство започна да възстановява на гражданите платените от тях суми за глоби, наложени им заради неспазване на заповедите за носене на маска и спазване на социална дистанция по време на масовата Koвид-паника в периода 2020-2021 г. Твърдите мерки на правителството за контрол на обявената „пандемия“ доведоха до санкционирането на хиляди словенци за най-различни нарушения за неносене на маски, включително за свалена маска по време на консумация на храна на открито и откази за подчинение на полицейски разпореждания по темата.

Словенският министър-председател Роберт Голоб

Общата сума на глобите за различни нарушения на СОVID-мерките, събрани между март 2020 г. и май 2022 г., е около 5,7 млн. евро. Съгласно законодателството, предложено от лявоцентристкото правителство на страната, 1,7 милиона евро, които действително са били платени, сега ще бъдат възстановени на около 60 000 словенци, от които са били събрани. Всички нарушения ще бъдат премахнати от официалните регистри на хората и процедурите за налагане на наказания ще бъдат спрени.

Сред десетките хиляди, които очакват възстановяване на парите си, е шофьор на фирма за доставки, който беше заснет със свалена маската, докато консумира на открито бюрек, далеч от други хора, заобиколен от полицията. Кадрите на мъжа, който беше глобен с 400 евро, разгневиха много словенци, според които прилагането на локдаун мерките от страна на полицията е било напълно несъстоятелно.

Конституционният съд отмени всички мерки, но отне време на властите да отменят наказанията, наложени на онези, които към онзи момент се е считало, че са извършили нарушение.

Приетият във връзка с решението на КС през септември законопроект беше формулиран от сегашния министър на правосъдието Доминика Шварц Пипан като опит да се компенсират действията от пандемичния полицейски контрол при предишното правителство. Според Пипан законопроектът цели да поправи „несправедливостите, извършени срещу гражданите чрез злоупотреба с наказателното право и противоконституционното и прекомерно посегателство върху техните човешки права“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. ГЕРБ КОГА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА НИ ВРЪЩА ДОСТОЙНСТВОТО НА НОРМАЛНИ ХОРА.
    НАЙ УНИЗИТЕЛНОТО ДЕЙСТВИЕ В СВЕТА БЕШЕ ТЯХНОТО КЪМ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.
    ЗАТВОРЕНИ КАТО В КОНЦЛАГЕР.

  2. Бат’Боко е мутра и спазва мутренския принцип: Кръв повръщам, пари не връщам. Какво остава да говорим за връщане на нещо невъзвращаемо. Ама и парите на тези, които глобиха да върнат, няма да е зле. А още по-добре, ако глобените не са се избудалили да платят. П.П. Обаче забележи, че словенското правителство връща парите на хората, защото смята, че предишното правителство е постъпило неправилно. А у нас ГЕРБ както си бяха на власт тогава, така са във властта и днес. Кой какво ще ти върне – битият, бит и т. н.

    • Достойнство не се ,,връща“, това не е паница боб. Всеки сам и обществото като цяло трябва да си го отвоюва. Ама то трябва и да го може. Но за това се иска повече ум и смелост.А, кой ,,политик“ какво смятал и мислел не е важно, важно е ние- народа как мислим. Но и ние май сме народ с кавички.

  3. Не се хваля:
    Но- два примера:
    Влизам немаскирана в магазин за месо- изхвърлиха ме като мръсно коте.
    От тогава не стъпвам там.
    Втори пример: отивам в общината да си получа личната карта.
    Лято- около 36 градуса на сянка.
    Опашка- около 15 маскирани оФце.
    Така пишело- на общината.
    Заявявам- че ще вляза без маска.
    Двама “охранители”- ме нападат- да си сложа маска, че нищо нямало да ми стане за една минута.
    Отговарям: няма да си сложа, заповедите ви са незаконни.
    Те: ама госпожо- само за минута.
    Казвам: въпросът е принципен. Донесете ми личната карта, но маска няма да сложа.
    Те: нямаме право.
    Аз: добре. Вдигам телефона и започвам да звъня на приятели и познати- готови са да дойдат и да се присъединят.
    В този момент излиза една начервосана нагримирана лелка- извиква пред цялата опашка: не искам проблеми, да дойде оная без маската да си получи картата.
    Влязох-единствена- без маска.
    Получих си електронния идентификатор.
    И си тръгнах- пред цялата “маскирана” опашка”.
    Но- си запазих достойнството.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *