Как в Унгария защитиха суверенитета си от опитите на САЩ да се месят в политиката на страната

Автор: Владислав Наков, Фейсбук

Докато България вече пети ден се бори с последствията от първия сняг, в Унгария, на 22 ноември, управляващата партия в „Фидес“ внесе в парламента законопроект „За защита на националния суверенитет“. Инициативата включва създаване на специализиран орган за противодействие срещу чужда намеса и въвеждане на наказателна отговорност за използване на чуждестранно финансиране по време на избори.

В обосновката на законопроекта се отбелязва, че „суверенитетът на Унгария все повече е обект на незаконни атаки“. Като пример е дадена чуждестранна подкрепа за опозицията в Будапеща от страна на САЩ по време на парламентарните избори през 2022 г. Както посочват авторите на законопроекта, редица активисти са заобиколили забраната за получаване на чуждестранно финансиране, като са използвали свързани неправителствени организации и компании.

В същото време инициативата не трябва да се разглежда като ситуативна реакция на властите към особеностите на стратегиите на опозицията по време на изборите през 2022 г. (както правят някои критици в Унгария и коментатори в западните медии). Законопроектът по-скоро представлява начален етап в един дългосрочен процес на изграждане на унгарски институции за борба с чуждата намеса в контекста на глобалните тенденции в тази област.

Неслучайно в документа се обръща внимание, че борбата с чуждато влияние се разгръща в целия Европейски съюз. По-специално, авторите на инициативата се позовават на препоръката на специалната комисия на Европейския парламент за чуждестранното вмешателство в демократичните процеси в ЕС, относно необходимостта да се признае чуждата намеса като заплаха за националната и трансграничната сигурност. Законопроектът също така отбелязва, че няколко страни от ЕС вече имат специализирани организации и органи, които отговарят за идентифицирането на опити за чуждо влияние и дезинформация.

Унгария вижда своя отговор на предизвикателствата, на този етап, в създаването на специална институция и затягане на законодателството. Законопроектът предлага създаването на независима „Служба за защита на суверенитета“. Ръководителят на органа ще се назначава от президента на Унгария по предложение на министър-председателя с шестгодишен мандат.

Предлага се също органът да разполага с пет основни функции:
– разработване и прилагане на методика за оценка на рисковете за суверенитета;
– анализ на мерките за гарантиране на суверенитета;
– разработване на предложения и препоръки за защита на суверенитета;
– изготвяне на годишен доклад за националния суверенитет;
– провеждане и финансиране на специализирани изследвания.
Трите основни инструмента на Службата, както се казва в законопроекта, трябва да бъдат разследвания, годишни отчети и изследователска дейност.

Тя трябва да получи правомощия да разследва няколко вида дейности, извършвани от организации и лица в интерес на друга държава, ако те застрашават унгарския суверенитет. Става дума за прокарване на интереси (с изключение на дейността на дипломатически мисии и организации, представляващи професионални интереси), манипулиране на информация и дезинформация, влияние върху обществено-политически дискусии и процеса на вземане на държавни решения.
Освен това, ако законопроектът бъде приет, Службата ще идентифицира и разследва дейностите на организации, които използват чуждестранно финансиране, за да се опитат да повлияят на резултата от изборите, настроенията на избирателите или да подкрепят подобни дейности на други организации.

Очаква се Службата да публикува резултатите от своите разследвания и да ги включва в годишен доклад. В допълнение към доклада за извършената работа, ще има и анализ на действащото законодателство в областта на защитата на суверенитета, ефективността на предприетите мерки и правоприлагащата практика. Докладът трябва да съдържа и препоръки към съответните органи и оценка доколко те са взели предвид предишните препоръки и оценки на Службата.

Законопроектът предлага докладът да бъде публикуван не по-късно от 30 юни на текущата година. В рамките на три месеца от датата на публикуване докладът трябва да бъде последван от отговор на правителството, в който да се обясни как точно ще бъдат решени установените проблеми.

Предлага се също да се създаде изследователски институт към Службата, който да анализира мерките, предприети от други държави за защита на техния суверенитет, да извършва сравнителен анализ на правните механизми за противодействие на намесата и да организира специализирани конференции. В допълнение към създаването на Службата, законопроектът предлага да се допълни унгарският Наказателен кодекс с член „Незаконно влияние върху волята на избирателите“. Този член определя като престъпление кандидати или субекти, имащи право да номинират кандидати, използването на забранено чуждестранно финансиране (или заобикалянето на забраната за получаване на чуждестранно финансиране). Предвиденото наказание за това престъпление е до три години затвор.

Ако законопроектът бъде приет в сегашния му вариант, тогава в Унгария ще се появи структура, която да отговаря за идентифицирането на агенти на чуждо влияние и разработването на мерки за противодействие на намесата. Спецификата на формулираните задачи и инструменти на Службата изисква постоянна работа за анализиране на мерките за защита на суверенитета и разработване на механизми в тази област.

От текста на законопроекта следва, че „Фидес“ очаква приемането му преди края на тази година. Инициативата предвижда номинацията за ръководител на ведомството да бъде внесена от министър-председателя Виктор Орбан до 1 януари 2024 г., а окончателното назначаване да стане преди 1 февруари. Може да се очаква, че ако законопроектът бъде приет, през пролетта ще последват първите разследвания, а през юни, с публикуването на доклада, и първите препоръки, включително и в законодателната сфера.

През 2024 г. Унгария вероятно ще има свой собствен „календар срещу вмешателството“, обвързан с работните сезони на Службата. През зимата и пролетта ще има активна фаза на разследвания, през лятото ще бъдат обявени нови мерки, а през есента ще бъдат обявени нови стъпки на правителството за защита на суверенитета на Унгария.

Автор: Владислав Наков, Фейсбук

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Все повече уважавам Унгария и Виктор Орбан. Той първи се опълчи открито срещу политиката на ЕС за кастрация на националните и религиозни ценности.
    Ако (Дай Боже) в България се създаде такава комисия то тя ше има много работа. Четири пети от „нашите“ политици са марионетки на хранилка на някое посолство. Кий на краварите, кой на гаджалите.
    Цялата тази измет трябва да бъде съдена или поне прогонена от НАШАТА БЪЛГАРИЯ!
    А защо да не се върне и смъртното наказание за Държавна измяна и да видим боклуци като кирчо, кокорчо, паси, пеевски, доган и други подобни обесени по стълбовете от София до Варна…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *