Сиймур Хърш: Какво каза Байдън на Биби?

Автор: Сиймур Хърш

Белият дом и Централното разузнавателно управление отново са в противоречие, както и по време на загубената война на Украйна с Русия, относно фактите на място, тъй като президентът Джо Байдън внезапно реши да лети отново за Израел, уж по молба на Бенямин Нетаняху, отчаяния израелски премиер.

Байдън показа, че, както той се изрази, ще „пази гърба“ на Израел, като премести две американски бойни групи самолетоносачи в региона, заедно с хиляди американски войници. Щеше да е по-добре, ако беше направил това, което Америка често е правила: да обяви, че администрацията му ще започне да доставя по въздуха вода и храна за стотиците хиляди граждани на Газа, на които Израел нареди да напуснат южната част на страната и ги изпрати до граничната врата с Египет, която, както Нетаняху и колегите му трябваше да знаят, няма да бъде отворена.

Пътуването на Байдън идва в момент на международно възмущение, след като най-важната болница в град Газа беше разрушена със стотици жертви от израелска бомба или заблудена ракета, изстреляна от „Ислямски джихад“. Президентът заяви, че преди всичко отправя послание за сдържаност. Ако това е така, президентът е бил в пълно неведение за израелските намерения.

В интервю за предаването „60 минути“ в неделя Байдън бе попитан дали е време за прекратяване на огъня в Газа. Байдън пренебрегна въпроса и заяви, че израелците „трябва да преследват Хамас. Хамас са банда страхливци. . . Те поставят щабовете си там, където има цивилни, сгради и други подобни… но израелците ще направят всичко възможно, за да избегнат убийството на невинни цивилни.“ Той заяви, че обсъжда възможността за създаване на безопасна зона – хуманитарен коридор – за жителите на Газа, които са избягали, след като са били предупредени, че Израел възнамерява да унищожи всичко в града. Запитан дали Хамас „трябва да бъде елиминиран напълно“, Байдън отговори положително и добави, че „трябва да има път към палестинска държава“.

АВТОРЪТ СИЙМУР ХЪРШ

Палестинската държава не е в дневния ред на Израел.

Във Вашингтон има анализатори на разузнаването, които смятат, че Нетаняху, който се очертава като силния човек в новото извънредно правителство на единството на Израел, няма намерение да позволи на нито един член на Хамас да оцелее. Те смятат, че той не се интересува от проблемите на жителите на град Газа, които са избягали на юг към Египет и сега се намират без храна и вода и се сблъскват с реалността, че икономически закъсалият Египет няма интерес да отвори границата си за милион или повече бежанци, които се нуждаят от храна, жилище и медицински грижи.

Беше ми казано, че отношението на Нетаняху, както го оценяват анализаторите на разузнаването, е равносилно на решимост „да заличи Хамас“. Един добре осведомен служител ми каза, че „град Газа е в процес на превръщане в Хирошима, без да се използват ядрени оръжия“. По думите му в даден момент американските бомби от израелския арсенал, включително известните като „разрушители на бункери“, могат да бъдат насочени към системите от подземни тунели, в които Хамас произвежда оръжията и планира ужасяващите атаки в Южен Израел на 7 октомври. Ежедневните израелски бомбардировки на Газа накараха мнозина в Близкия изток и Европа да заключат, че именно израелска бомба е ударила болницата там.

Според израелските планове няма да има нужда от масирана сухопътна инвазия, но официалният представител ми каза, че израелските войски ще бъдат необходими за издирване на онези членове на Хамас в подземния свят, които решат да се предадат. Заповедта, каза служителят, ще бъде „стреляй на място“. Капитулацията няма да бъде опция. Длъжностното лице ми каза, че войниците на Хамас, които ще излязат от тунелите, отчаяни от нуждата от храна, се възприемат от израелците като гладуващи плъхове, които ще бъдат посрещнати с отровна храна. Съдбата на близо двестате заложници, повечето от които израелци, но се знаеше, че сред тях има и няколко американци, не беше казана.

Според американското разузнаване нападението на „Хамас“ се провали във всяко едно отношение. „Хамас вярваше – каза ми служителят, – че успехът на техния рейд, планиран в продължение на две години, ще сплоти арабския свят за тяхната кауза. Те смятаха, че „Хизбула“ – мощната ливанска партия, контролирана от шейх Хасан Насрала в Бейрут – „и ООП [Организацията за освобождение на Палестина] на Западния бряг ще ги подкрепят.“

Американската оценка е, че ръководството на Хамас е започнало да планира нападението преди две години и „сега“, казва служителят, „е бил правилният момент“. Той обясни, че ръководството на „Хамас“ „абсолютно се е страхувало“, че продължаващите преговори между Израел и Саудитска Арабия ще доведат до по-нататъшна изолация на групировките, които се противопоставят на Израел.

Беше ми казано, че най-жизненоважният поддръжник на рейда на Хамас е иранското правителство, чието ръководство в Техеран е участвало пряко, по отношение на парите и материалите за атаките на 7 октомври. „Иранците – каза язвително служителят – искат да атакуват Израел с всеки палестинец, който могат да намерят“. Но „Иран не осъзнаваше колко много убийства на цивилни ще има. Хамас беше луд по кръвта“.

Арабистът Хуан Коул, професор по история в Мичиганския университет, наскоро публикува в „Телеграф“ есе, в което подробно описва четири начина, по които набегът на „Хамас“ е нарушил ислямското право. Хамас е убил невинни хора, включително жени и деца; разрушил е град; не е предупредил справедливо; и е взел цивилни граждани за заложници. Коул цитира пророка Мохамед: „Не убивайте слаби старци, малки деца или жени.“

Подобни реакции имаше и от страна на Хизбула и Дамаск. Беше ми казано, че въпреки опасенията на Запада няма признаци, че въстанието на Хамас е послужило като вдъхновение за враговете на Израел. „В Голямата игра – каза служителят – това беше шахматна партия, в която Хамас беше пешка“.

Планът на Нетаняху, каза ми служителят, предвижда израелската армия да убие всички членове на Хамас, които успее да открие, да унищожи тунелната система – може би с помощта на американски бомби, които могат да проникнат на десетки метри под земята, преди да се взривят, и след това да барикадира някогашния град Газа в южния му край. Израелските войници ще бъдат назначени да обикалят квартал по квартал в разрушения град, за да търсят изоставащи. Ще се внимава да не се допусне бягство на отцепници от Хамас към Средиземно море.

През последните дни администрацията на Байдън изпрати в региона две американски авионосни групи с ескадрили от бойни самолети F-15, F-16 и A-10, повече от 10 000 военноморски служители и 2000 морски пехотинци в знак на подкрепа за Израел. „Всички американски служби се впускат в това – каза ми служителят, – но Израел казва: „Върнете се назад“. Ние не искаме вашите неща.“ Той продължи: „Днес няма по-добри пилоти от тези в израелските военновъздушни сили. Биби го е овладял и никой израелец няма да се притеснява за съдбата на гражданите на Газа“.

И така, попита служителят: „Защо Байдън чука на вратата? Дали президентът ще каже на Биби: „Не можеш да направиш това“? Оставете бежанците от Газа да стоят навън на границата с Египет“.

Служителят не отговори на риторичния си въпрос. Но той попита дали една от причините за внезапното пътуване на президента „може да е просто да държи войната в Украйна извън първите страници на вестниците?“.

Източник: seymourhersh.substack.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *