Мика Зайкова: Издръжката за един човек догодина ще е над 1500 лв.

КНСБ представи резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на 2023 г. 1427 лв. е необходим нетен месечен доход за един работещ човек, живеещ сам. 2568 лева е общата стойност за тричленно семейство – 2 възрастни и дете до 14 г. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,8%.

Според икономиста Мика Зайкова инфлацията няма да намалява или да се застопорява, а цените също няма да останат на това ниво.

„Заради войната в Близкия изток ще има по-висока цена на петрола. Всички сметки, които се правят до края на септември, ще претърпят негативно развитие след 7 октомври. Бюджетите на България и САЩ ще бъдат обект на коренни промени, заради конфликта в Ивицата Газа. Не по-малко от 1500 лева ще бъде издръжката догодина“, прогнозира тя пред NovaNews.

“Не можеш да накараш частните фирми да си намалят цените или да сложат таван, защото така ще бъдат изгонени допълнително инвеститори, които така или иначе намаляват инвестициите си в страната ни. Спекулата и корупцията допълнително усложняват ситуацията и водят до ръст на цените и инфлацията“, категорична е Зайкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *