В събота, неделя и понеделник, църквата – собственик на болницата в Газа получавала ултиматуми от Израел да я опразни! Във вторник беше бомбардирана

В дните преди нападението срещу баптистката болница „Ал-Ахли“ в Газа, при което загинаха стотици хора, църквата, която я ръководи, е получила три израелски ултиматума да евакуира лечебното заведение, съобщиха от Англиканската църква в Йерусалим, пише Анадолската агенция.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа най-малко 471 палестинци са били убити при израелския въздушен удар по болницата във вторник вечерта. Израел отрича да е отговорен за удара, въпреки че съдебномедицинските експертизи и косвените доказателства сочат обратното.

„Получихме три ултиматума да евакуираме болницата – в събота, неделя и понеделник. Болницата беше бомбардирана във вторник“, заяви англиканският архиепископ Хосам Наум на пресконференция в сряда.

„Повечето от тези ултиматуми със заповеден тон ни бяха дадени по телефона“, добави той.

Архиепископът нарече взрива в болницата „престъпление“ и „клане“.

„Ние като църковни водачи винаги предупреждаваме за насилие в резултат на настоящия конфликт в Близкия изток между израелци и палестинци“, каза той.

На въпрос за отговорната за взрива страна, Наум отговори: „В момента е в ход процедура по разследване: „Това, което знаем, е това, което видяхме по телевизията. Ние не сме военни експерти, за да кажем със сигурност кой е стрелял“.

„Това, което знаем, е, че много жилищни сгради, домове и обществени места са бомбардирани от израелците, без те да се съобразяват с това имми или няма вътре цивилни граждани“, добави той, говорейки за Газа, където се намира болницата. „Това са факти на място“, добави той.

Израел отрича да е отговорен за бомбардировката на болницата, но ултиматумите на армията болницата да се опразни, отправени в дните преди фаталния вторник, подкрепят тезата, че Израел е извършил въздушните удари.

По исторически причини болницата е известна като Баптистка болница, но от началото на 80-те години на миналия век тя е под управлението на Англиканската църква.

Конфликтът в Газа, подложена на израелски бомбардировки и пълна блокада от 7 октомври, започна, когато Хамас инициира операция „Потоп в Ал-Акса“ – многостранна изненадваща атака, която включваше залп от ракетни изстрелвания и проникване в Израел по суша, море и въздух. Организацията заяви, че нахлуването е в отговор на щурма на джамията Ал-Акса (трета най-свята джамия за световния ислям) в старата част на Йерусалим и нарастващото насилие и убийства от страна на израелските заселници в Западния бряг срещу палестинското население.

След това израелските военни започнаха операция „Железни мечове“ срещу цели на Хамас в ивицата Газа.

Газа преживява тежка хуманитарна криза, тъй като Израел спря електричеството и водоподаването – водата, храната, горивото и медицинските материали са на изчерпване.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“, за да се облекчи „епичното човешко страдание“.

Най-малко 3478 са вече убитите палестинци от израелските атаки срещу Газа, докато в Израел броят на убитите е около 1400 души.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *