Захарова: Войните са „умни инвестиции“ за САЩ, тъй като не се водят на американска земя – „нищо лично, просто бизнес“

Определяйки военната си помощ за Украйна като „борба за свобода и демокрация“, Съединените щати всъщност следват проста бизнес схема, заблуждавайки целия свят, че се борят за някакви, макар и неразбираеми за останалите, идеали. Така говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира вчерашното изказване на президента на САЩ Джо Байдън, който нарече помощта за Украйна „мъдра инвестиция“, съобщава ТАСС.

Вчера Байдън, в официално обръщение от Белия дом по телевизията, каза, че продължаващата подкрепа на САЩ за Украйна и Израел е „мъдра инвестиция“, която ще бъде от полза за американската сигурност „за поколения напред“.

„По-рано американците наричаха кървавите си войни с чужди ръце навсякъде по планетата „борба за свобода и демокрация“. Сега обаче се оказва, че това са били най-банални бизнес схеми, от които Вашингтон да спечели пари. САЩ винаги са действали от такива подбуди, а останалото е тяхната пропаганда, която нагло заблуждава света, че пали тези войни заради ценности, които за Вашингтон не съществуват“, коментира Захарова в своя канал в Telegram.

Тя добави, че разпалваните, финансираните и лично водените от САЩ войни винаги са били „умна инвестиция“ за тях, тъй като не са се водели на американска територия – без разрушения и без убити техни цивилни. „Нищо лично, просто бизнес“, подчерта Захарова.

„Сега за „дивидентите“. Както отбелязва преди век дългогодишният член на Върховния съд на САЩ Оливър Уендъл Холмс младши: „Духовните и нравствени достижения на един човек, които е развил през целия си живот, умират заедно с него. А добродетелите му избледняват от паметта на поколенията след него… Но дивидентите от акции, които той е завещал на децата си, живеят и поддържат паметта му за него жива. Очевидно всичко е мъртво у тези, които оценяват кървавите дивиденти толкова високо, стъпквайки в калта човешкия морал“, обобщава тя.

В телевизионно си обръщение към американския народ вчера Байдън призова Конгреса да подкрепи по-нататъшното финансиране и снабдяване с оръжия на Израел и Украйна. Според него прекратяването на подкрепата за тези две държави би застрашило сигурността на Съединените щати и статута им на „партньор, с когото другите държави искат да работят“. Поради това американският лидер планира да изпрати „извънредно бюджетно искане до Конгреса за финансиране на нуждите на националната сигурност на САЩ и за подкрепа на ключови партньори по света, включително Израел и Украйна“.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ТОЗИ ПЪТ КОЛКОТО И ДА ИМ СЕ ИСКА ДА ОСТАНАТ КАКТО ВИНАГИ ОТ СТРАНИ ОТ КОНФЛИКТА А САМО ДА ПРЕБИРАТ ДИВИДЕНТИ . Е ТОЗИ ПЪТ СА СГРЕШИЛИ СТРАТЕГИЯТА ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ПОЧУСТВАТ ИСТИНСКА ВОЙНА НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *