Сергей Рябков: Русия върви по правилния път и ще постигне целите си! Доларът се спихва!

Сигурни сме, че вървим по правилния път и в крайна сметка ще постигнем поставените цели. Това заявява заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за сп. „Международная жизнь“.

„Разбирането за това колко опасна е тази игра, която води администрацията на САЩ срещу Русия, използвайки за целите си Украйна, без съмнение, нараства. Западът изпитва много силна тревога от това, че Русия не се пречупва въпреки чудовищния натиск, който той й оказва, че Москва решително е настроена да изпълни поставените задачи и да не се огъне под натиска на САЩ и партньори“, казва Рябков. И уверява: „И занапред ще изпълняваме целите си така, че колегите от Вашингтон ясно, нагледно, конкретно да си дават сметка какви рискове създават и какво в крайна сметка е поставено на карта“.

На въпрос дали предстоящите избори за Конгрес на САЩ ще променят курса на Вашингтон спрямо Русия и това, което сега се случва в Украйна, Рябков изразява съмнение. „В САЩ се е формирал устойчив анти-руски консенсус на елитите.

Негативното, стигащо до болезнена ненавист, отношение към Русия там е присъщо на всички, които имат влияние, особено тези в политическото и в публичното пространство. Мнозина политици са правили и продължават да правят кариера на базата на отричането на съвременна Русия“, казва Рябков. И посочва друг голям проблем: „През последните години, може да се каже и десетилетия, на Запад се появи колосален разрив между себеусещането и светоусещането на населението, т.е. основната маса от хората, които просто си живеят живота и са далече от икономическите търгаши в собствените си страни, и политиците им, които въртят международните отношения и бизнеси“.

„Всички тези така наречени елити не само в САЩ, но и в останалите западни страни, са се обединили на анти-руска основа и взаимно се подхранват с идеи, с проекти, които смятат, че могат да реализират успешно на анти-руска основа“, посочва още зам.-министърът.

Той коментира и темата със Запорожката АЕЦ, която според него киевският режим и стоящите зад него западни страни се опитват да превърнат „по същество в заложник на собствените си амбиции, да я използват като инструмент за решаване на задачи, които нямат отношение нито към ядрената безопасност, нито към устойчивостта на енергоснабдяването на самата Украйна“.

Попитан за ролята на долара като универсално платежно средство и световна резервна валута, Рябков посочва, че тя неизбежно намалява. „Просто по силата на обективни икономически потребности се появиха алтернативни на долара средства за разплащане. Появиха се и ще продължават да се появяват все нови и нови форми за работа, които позволяват на страните по света да търгуват помежду си без да се докосват както до токсичния долар, така и до американската финансова система. Вече могат да се превеждат суми, които да не минават през контролираните от САЩ корпоративни сметки. Същото се отнася и до еврото, и до европейския сегмент от световната финансова система като цяло“, обяснява Рябков.

Той споделя и мнението си за починалия неотдавна бивш съветски лидер Михаил Горбачов, като казва, че „противоречивостта на тази фигура е разбираема за всички“. „Мисля, че във външнополитическата сфера Горбачов беше романтик, който недооцени същността на западните си партньори и повярва на някои, бих казал, до известна степен прекрасни идеи, които споделяше с другите политици. Но животът опроверга тези негови заблуди и вече поставя всичко на мястото му“, заявява Рябков.

В заключение той отбелязва сериозността на днешната ситуация. „На нас наистина ни е обявена тотална война: тя се води в хибридни форми във всички сфери, степента на озлобеност на нашите противници е огромна, невероятна. Бих искал обаче да кажа, че Русия винаги, в цялата си история е доказвала, че с чест преминава през периоди на най-сложни изпитания и излиза от тях укрепнала и способна още по-ефективно, надеждно и уверено да отстоява собствените си интереси, интересите на своя народ, а често и на целия свят. Така ще бъде и този път“, категоричен е Рябков.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ПОБЕДА ЗА БРАТСКА ВЕЛИКА РУСИЯ СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ БРАТУШКИ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *