Световната банка: В САЩ има 19 пъти повече бедни отколкото в Китай! А ето как е в България:

Според линията на бедността , фиксирана от Световната банка, за бедна се счита онази част от населението на планетата, която разполага с по-малко от 1,90 долара на ден. Според този показател през 2015 г. в Китай само 0,7 % от населението са били под това равнище… Тези 0.7 % се равняват на 9,9 млн. от 1.397 милиардното население на Китай. За сравнение, през 1981 г. бедните в Китай са представлявали 88 % от населението й. От онзи момент до ден днешен 850 милиона души са извадени от бедността. Никога в човешката история такова гигантско количество хора не са излизали за толкова кратко време от бедността.

Нека видим и какво е положението при основния икономически конкурент на Китай – САЩ, чийто елит днес води масирани и ожесточени търговски, технологични, финансови, информационни, кибер и какви ли още не войни, за да направи „Америка отново велика“? Според данни от 2016 г. там 13,5 % от населението живее под прага на бедността. Което е двойно повече, сравнено с преди 40 години, през 1975 г. Това са 43,1 млн. души от 321-милионното население на САЩ. В същото време там живеят най-много милиардери в света.

Сметнато в абсолютен брой, в САЩ в бедност живеят близо 4,5 пъти повече хора отколкото в Китай. Относително обаче, ако вземем предвид процентното съотношение, в САЩ има 19 пъти повече бедни, отколкото в Китай – в Китай са 0,7 %, а в САЩ – 13,5 %.

САЩ и Китай – това са две системи с различни и спорещи помежду си стратегии на развитие и с различни базисни характеристики, които са постигнали коренно различни резултати по отношение на бедните и бедността. Системата на САЩ е известна у нас като „демокрацията“, а на Запад е по-популярна като „неолиберален капитализъм“. През изминалите 30 години тя бе и нашата българска стратегия и упование за „светло бъдеще“ , преследвана в много по-екстремни крайности, тъй като доведе до разрушаване и разграбване на националното ни богатство в размери, непознати в 1300-годишната ни история. Втората е на Китай, която самите китайци наричат „социализъм с китайски характеристики“, развил страната със скорост и в мащаби, непознати за нито една друга система в световната история.

Само за десетилетието между 2002 и 2012 г. средните доходи на домакинство в Китай са се увеличили 4 пъти. А през 2013 г. те вече са 5 пъти повече в сравнение с 2002 г.

Допреди 30 години България имаше система от типа „съветски социализъм“. Тогава делът на бедните (през 1988 г. например) беше едва 2 % от населението. Ентусиазирано, с крясъци „Демокрация“, „Кой не скача е червен“ и „Времето е наше“, направихме преход към американски неолиберален капитализъм, наричан от системните десни партии у нас „демокрацията“. И за 30 години този модел – „демокрацията“ увеличи дела на бедните у нас около 11 пъти.

А през това време Китай e намалил броя на бедните си от 213 милиона на 9,9 милиона, т.е. около 22 пъти. Според стратегията, която е приел, Китай трябва да  сложи край на бедността през 2020 г. Т.е. само след 1 година няма да има нито един беден китаец.

У нас няма оптимистична, че дори и песимистична стратегия за премахване на бедността и не се вижда перспектива тя да изчезне. По пътя на американския неолиберален капитализъм, маскиран като „преход към демокрация“, стигнахме до 11 пъти повече бедни в сравнение с времето, наречено „реален социализъм“. Превърнахме хиляди хора в клошари и просяци и създадохме стотици гета за безработни цигани.

От началото на 80-те години на миналия век насам Китай е намалил броя на бедните си между 80 и 90 пъти. И само след година в тази страна с население от 1.397 млрд. души няма да има нито един човек под равнището на бедността. А какво обещават нашите политици на родените в годините на българския преход към американизиран неолиберален капитализъм?

В САЩ днес делът на бедните е по-голям, отколкото преди 40 години, и не се вижда перспектива те да изчезнат в обозримо бъдеще. И може ли някой от нашите политици, които 30 години ни обещават какво ли не, докато неспирно увеличават дела на бедните, да каже кой път е по-верният – китайския или американския?!? Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

14 коментара

  1. Ще се окаже, че комунизмът е най-прогресивната социална система, затова бива всячески дискредитирана и опорочена от партократите, както бе у нас.

    • Ради, винаги съм знаел, че е така, но масово хората не знаят, че беше опорочен още от Хрушчов /процесите са паралелни с България/, респ. тук от Тодор Живков. Факт е, че Сталин и Ленин оставиха една могъща и велика държава. Руснаците боготворяха Сталин, достатъчно им беше само да чуят гласа му по радиото, за да се мобилизират. Хрушчов замени всеотдайната народна любов към Генералисимуса с „култ към личността“, в България Тодор Живков измисли същото към Вълко Червенков. Живков беше прост, неграмотен, но хитър циганин, а хората го свързват със социализма. Той пък, великият мислител, измисли нов термин във философията, хахахаха – неговото било „зрял социализъм“. Ама толкова зрял, че чак презря и капна.
      Страшното е, че честни, трудолюбиви, бедни хора отричат и клеймят този единствен прогресивен строй, без въобще да са чели или да имат най-малкото понятие що е това.
      Не ги виня, не е по ума на всеки да прочете написаното от великите философи.
      При социализма е „От всекиго според способностите,
      всекиму според труда.“ Всеки получава това, което е способен да даде.
      При комунизма е още по-справедливо – „От всекиго според способностите, всекиму според потребностите.“
      Хора, осъзнайте се!
      За да успее една революция, масите трябва да са прочистени. В противен случай е обречена на провал. Това е знаел и приложил Сталин.

  2. СИВ, оплюваният от всичка пазарни йезуити СИВ е решението, при което всеки прави това, което най-добре може и за което влага минимални усилия и го доставя на останалите участници в сдружението. Нищо ново под Слънцето, всичко така е започнало. Как обаче може да се накара, пропитата с алчност европейска психика да го приеме, си нямам идея. Вероятно с религия е най-лесно, но нямаме подходяща под ръка, а нямаме и време. Комунизмът също е някакъв вид социална религия, но тя вече загуби от алчността, жреците му първи се предадоха, друго трябва.

  3. ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СМЕ ВЪЗХИТЕНИ ОТ НАРОДНИЯ НИ ОБИЧАН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ЗАТУЙ ЧЕ ВЪВ ПЕТЕРБУРГ ИЗПЪЛНИ НАРОДНАТА НИ ВОЛЯ СЪРДЕЧНО ВИ БЛАГОДАРИМ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ НАША НАРОДНА НАДЕЖДА

  4. Не твърдя, че съм прав, но си мисля дали Президентът ни няма да е по-полезен, ако направи партия и поведе масите?
    Сега правомощията му в парламентарната ни република са ограничени до минимум. Хората са омерзени от псевдосоциалистите и мразят абревиатурата БСП. Биха се пренасочили към неопетнената му личност, той ще бъде обединител. Но пък единствено Румен Радев ни представлява достойно пред света, като него толкова високо ерудирана личност няма. Безспорно, личността му е високо оценена навсякъде в чужбина, където и да се появи.
    Е, Scandalno.net и уважаеми читатели, моля, изразете мнение къде би бил по-полезен единственият и незаменим, високо ерудиран, честен, свестен /и пр. всичко положително/ Румен Радев – като президент или лидер на нова партия?

    • Уважаеми господин Енев, президентът е важен като независима фигура и включването му в модел „първо изгрява, после прави партия“ ще бъде лошо за държавата. Той показа, че е достатъчно честен, умен и справедлив човек, за да бъде точно на този пост, пазещ правилата и Конституцията. Създаването на партия е дълъг процес, пречистването ѝ с власт, болезнен. Нека се задоволим с останалите няколко стотин партии. Лично аз съм за напълно мажоритарна система, за да мога да искам лична отговорност от хората, за които съм гласувал.

      • Благодаря ти, Иван, за изказаното мнение, полезно и важно е /поне за мен/. Поздрави!

    • А аз мисля че ще е много по полезен при една президентска Република !!! В Русия и САЩ не са по прости от нас !!!

  5. Господин Енев прав сте за всичко, но тука не останаха
    читави хора за да ви разберат за жарост

  6. ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СМЕ СЪС НАРОДНИЯ НИ ОБИЧАН ПРЕЗИДЕНТ ТОЙ Е БОЖИ ДАР ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД АКО НАПРАВИ ПАРТИЯ ЩЕ ГО ПОСЛЕДВАМЕ И НЯМА ДА ИМА СТРАХ ЗАЩОТО СЪС ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ ЩЕ СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ТИРАНА БЪЛГАРОУБИЕЦ БОРИСОВ И ТОЙ ЗА ПРЪВ ПЪТ ЩЕ Е БЕЗСИЛЕН ДА ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ

  7. БЛАГОДАРИМ ТИ КОРНЕЛИЯ ЧЕ ИЗБРА НАС БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЪС ТЕБЕ СМЕ СЛАВА Б С П

  8. Не, чеима някаква грешка в публикацията, но не е коректно да се сравняват коренно различни държави. САЩ са държава основана от престъпници, напуснали Европа за да бъдат свободни в смисъла, в който те го разбират.В тази връзка тази нация е постигнала в момента дори много повече отколкото може да се очаква. Всички забелязват огромния напредък на Китай, но много малко се обръща внимание на особеностите и културата на населението на тази страна. Освен безспорно гениалните ръководни ходове на ръководството на тази страна, много съществено значение има факта, че тя е населена с Китайци. Пословично трудолюбие, колективен дух, отричане на индивидуалното в полза на общото и много други особеностина тази нация са в основата на бързия просперитет на КНР. Който прояви макар и минимален интерес може да научи много неща в това отношение. По тази причина Китай далеч не е постигнал още максимума наразвитието си. Що се отнася до нашата страна – Република България, то тя е точно там, където трябва да се намира в развитието си, защото е населена основно с българи. Другите етноси на нашата територия са още по- зле във всяко отношение и от нас българите. Страх, простотия, индивидуализъм, абсолютен отказ от каквато и да е жертва в името на общото благо и още ред други отрицателни качества. Истината е горчива: Всичкинароди постигат нещо не въпреки, а поради своите качества. Помислете върху това!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *