САЩ ударно въоръжават Тайван

САЩ се готвят да прехвърлят оръжия на стойност 500 млн. USD на Тайван по бързата процедура, използвана за предоставяне на военна помощ на Украйна, съобщи аг. Bloomberg, позовавайки се на свои източници в Пентагона.

Според тях се очаква „оръжия и помощно оборудване“ от съществуващите американски запаси на стойност 500 млн. USD да бъдат безвъзмездно предоставени на Тайван по нареждане на президента на САЩ Джо Байдън. Какъв вид оръжия и оборудване ще бъдат включени в този пакет, все още не е известно, отбелязва Bloomberg.

Както обяснява агенцията, приетият през декември 2022 г. проектобюджет за отбрана на САЩ за фискалната 2023 г. (започваща на 1 октомври) съдържа клауза, според която президентът може по свое усмотрение да предостави на Тайван военна помощ в размер на до 1 милиард долара. Тази процедура позволява на администрацията на САЩ да ускори режима за прехвърляне на оръжия от съществуващите запаси на съюзниците, вместо да сключва договори за тяхното производство.

Bloomberg подчертава, че тази процедура не е използвана досега за трансфер на оръжия в Тайван. В същото време администрацията на САЩ я „използва, за да ускори доставките на оръжия за Украйна“.

Същеверемнно на пресконференция в петък говорителката на Външно министерство Мао Нин разкритикува „засилващия се военен сговор между Съединените щати и тайванските власти“, като каза, че САЩ превръщат Тайван в „буре с барут“, съобщи Радио Китай.

Коментарът ѝ бе по повод посещението в Тайван на делегация от 25 американски оръжейни компании и участието им във „форум за отбрана“ с властите на острова.

Мао каза, че продажбите на оръжия на Тайван нарушават грубо принципа за „един Китай“ и договореностите между Пекин и Вашингтон за статута на острова. „Визитата на американски оръжейни търговци в така нареченият „форум за отбрана“ са поредното доказателство, че САЩ превръщат Тайван в „буре с барут“, което само ще създава проблеми за тайванските ни сънародници“, подчерта Мао Нин.

„За пореден път призоваваме САЩ да спазват принципа за „един Китай“ и трите подписани от Вашингтон съвместни комюникета между нашите две страни, да прекратят продажбите на оръжия и военните си контакти с Тайван и да спрат да създават условия, които биха могли да предизвикат напрежение в Тайванския пролив“, каза говорителката.

„Китайската страна ще предприеме силни и решителни мерки за твърда защита на нашия суверенитет и интереси на сигурността. Всички външни сили, които се намесват във вътрешните работи на Китай и подкопават мира и стабилността в Тайванския пролив, ще си понесат последствията и ще платят цената за своите погрешни действия“, посочи тя.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от разбитата армия на Гоминдан, водена от Чан Кайши, бяга на острова заедно с 2 млн. свои симпатизанти от Континентален Китай, Те се преселват там след като са победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайван запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистическата партия да спечели Гражданската война и да дойде на власт. На остров Тайван Чан Кайши и преселилите се там негови симпатизанти установяват дясна диктатура, смазвайки местното население. Парадоксалното е че местните всъщност масово симпатизира на Комунистическата партия на Мао Дзедун, а самата комунистическа революция тръгва именно от остров Тайван. Според официалната позиция на КНР, подкрепена от почти всички страни в света, включително и от САЩ, островът е една от китайските провинции.

САЩ прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайван през 1979 г. и установиха такива с КНР. Признавайки политиката на Пекин за „един Китай“, Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакти с администрацията на Тайпе и доставя оръжие на острова, въпреки че официално не признава Тайван за суверенна държава. Напрежението в района на Тайванския пролив сериозно ескалира, след като на 2-3 август 2022 г председателя на Камарата на представителите (третата по влияние политическа фигура в САЩ) Нанси Пелоси най-провокативно посети острова в качеството си на американски официален представител.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. От чисто егоистична гледна точка това е добре за България. Колкото по-далече е голямата война, толкова по-добре за нас. Предприемат ли нещо бретановарварите срещу жълтурите, ще бъдат гътнати, а ние свободни без много жертви.

  2. За съжаление, жълтурите нямат топки и способности да смажат краварските подлоги и да си върнат острова. Руснаците биха им помогнали с няколко кинжала да разкарат коритата на гнусните кравари от там, но явно отчитат колко хлъзгави и подли са късопишковците и за сега се въздържат.

    • Имат, имат, до сега не се е чуло и видяло краворосатанистите да спечелят война самостоятелно.
      Може би е време да нападнат, андора, лихтенщайн или някакво островче с 200 човека, за да запишат първата си велика победа.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *