Атентат срещу писателя Захар Прилепин в Русия

Руският писател и патриот Захар Прилепин бе ранен при атентат днес, предаде ТАСС, като се позова на министерството на извънредните ситуации. Един човек е бил убит при взривяването на автомобила на Прилепин в град Нижни Новгород . Писателят е ранен. По предварителни данни под колата Audi Q7 е било поставено взривно устройство с мощност над 2 кг. тротилов еквивалент.

Спътник на писателя, който е шофирал автомобила, е убит, а самият Прилепин е ранен. По данни на руското вътрешно министерство няма други пострадали.

Близки на Захар Прилепин увериха, че той е добре. Настанен в болница с травми на двата крака, но е в съзнание. Областния управител на Новгород Глеб Никитин потвърди, че писателят е добре, а служителите на реда разследват обстоятелствата на инцидента.


Колата на Прилепин е взривена в село Пионерски, Нижегородска област. Селището е разположено в гориста местност на десния бряг на река Керженец. Селището се намира на 54 км от Нижни Новгород, уточнява ТАСС.

Захар Прилепин е известен писател, член на партията „Справедлива Русия“ с ярки патриотични позиции, който от години често посещаваше Донбас в подкрепа на жителите на Донецк и Луганск, подложени на 8-годишен геноцид от киевската хунта. „Захар Прилепин е жив със среедни телесни травми по краката“, съобщиха близки на писателя пред РБК.

Каналът Baza в Telegram, известен с близките си контакти с полицията и МВР, пояснява, че инцидентът е станал в село Пионерское, на около 50 км. от град Бор. Baza, както и Mash пишат, че шофьорът на колата е загинал. Взривното устройство, посочва Mash, може да е поставено под дъното на Audi-то, други издания смятат, че е било поставено под капака за двигателя.

Прилепин е спрял по пътя в кафене и експлозията е станала след като той и спътникът му отново са потеглили. Взривът е бил толкова силен, че на пътя има изровена огромен кратер. Цяло чудо , че писателят е оцелял, описват мястото на атентата местни издания.

Това не е първото покушение срещу патриотични интелектуални дейци в Русия през последните месеци, отбелязва ТАСС. На 2 април 2023 г. военният блогър Максим Фомин с псевдоним Владлен Татарски загина при експлозия в Санкт Петербург. Според разследващите организатори на покушението са „специалните служби на Украйна и техни агенти, включително и американски агенти от руските либерални среди, укриващи се в чужбина“ – по тяхно указание 26-годишната Дария Трепова е предала статуетката с експлозиви на военния кореспондент и журналист по време на негово публично участие.

На 6 март 2023 г. бе предотвратено покушение срещу руския бизнесмен, председател на съвета на директорите на телевизия „Царград“ Константин Малофеев. Според разследващите престъплението е било подготвено от украинските специални служби.

На 20 август 2022 г. колата на журналистката Даря Дугина беше взривена в Московска област и тя загина. Според ФСБ в престъплението са замесени украинските специални служби, които са вербували украинската гражданка Наталия Вовк, която е напуснали Русия след експлозията.


Русия заяви, че Украйна е отговорна за нападението с кола бомба срещу прокремълския писател Захар Прилепин и нарече случилото се „терористична атака“, предаде ДПА.

Министерството на външните работи в Москва съобщи тази вечер, че разследването все още не е приключило. „Но от материалите вече става ясно…, че става дума за поредния терористичен акт, организиран и осъществен от киевския режим и подкрепен от западни попечители“, заяви още ведомството.

Представител на украинските тайни служби обаче заяви пред в. „Украинска правда“, че те „нито ще потвърдят, нито ще отрекат“ участието си в атаката срещу Прилепин, както и срещу други подобни атаки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *