САЩ заявиха, че няма да поемат „бойна роля“ в Украйна

Съединените щати не възнамеряват да поемат „бойна роля“ в Украйна. Това подчерта координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. Думите на Кърби са в отговор на изявлението на украинския президент Владимир Зеленски в интервю за американската телевизионна компания PBS, съобщава ТАСС.

„В Украйна битката е различна. Президентът даде да се разбере, че ботушите на американските войници няма да стъпя на украинска земя. Съединените щати няма да поемат бойна роля във войната в Украйна“, каза представителят на Белия дом в разговор с репортери на борда на самолета на президента Джо Байдън на път от Вашингтон за Пенсилвания. Кърби бе помолен да коментира думите на Зеленски, който в интервю за PBS се оплака от факта, че западните съюзници на Израел „не на хартия, а реално“ са предоставили помощ на Тел Авив да отблъсне атаката на Иран, а Украйна сякаш са я изоставили.

„От самото начало на конфликта в Украйна ние казваме едно нещо: че няма да участваме в бойни действия там. Президентът (Байдън) винаги е бил много последователен, говореейки за това“, отбеляза Джон Кърби. На въпроса дали въздържанието на САЩ да изпрати свои войски в Киев, се дължи на факта, че Русия е ядрена сила, той отговори: „Ние винаги сме били много последователни в посланията си относно този конфликт. В Украйна е напълно различна битка, там имаме различни обстоятелства“. „Различни обстоятелства“, повтори отново Кърби, когато го попитаха за втори път за ядрените оръжия на Русия.

Той беше помолен също и да коментира ситуацията, в която в момента се намират Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). „Невероятен е стресът, на който са подложени“, каза Кърби. „Особено в Донбас, където руснаците продължават да напредват на запад от Авдеевка Има известно раздвижване и на юг“, каза говорителят на Белия дом. Според него украинските въоръжени сили имат „спешна нужда“ от боеприпаси.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Както винаги неадекватно, типичното за щатите. Занапред ще се вижда още от същият безмозъчен прах. Лошата или никаква преценка ги води към дъното. Значимостта им в света свърши.

  2. Мършо американска! По добре помислете как ще плащате репарации на Русия за убитите с ВАШЕТО оръжие Руски войници. А заедно с вас и целият „европейско – юдейски съюз.

  3. Жалко, че не съм на мястото на Путин, от няколко години нямаше да има живо адово изчадия по британоварварските теритоии. А мръсните чифути да се приберат у дома – в пъкъла.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *