Русия: САЩ експериментират с щамове на вируса на едрата шарка

Американски военни биолози експериментират с щамове на вируса на едра шарка, въпреки забраната на Световната здравна организация. Това заяви началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Кирилов, предаде ТАСС.

„Въпреки забраната на Световната здравна организация, служители на Изследователския институт по инфекциозни болести на армията на САЩ проведоха аеробиологични експерименти, използвайки два щама на вируса на едрата шарка“, каза той по време на брифинг за анализа на документи, свързани с американските военни биологични дейности.

По думите на ген. Игор Кирилов, тази ситуация ясно показва пренебрежението на американската администрация към международните стандарти за биобезопасност. „Такава работа може да провокира извънредна епидемия в глобален мащаб, тъй като значителна част от населението е станало податливо на едра шарка и други ортопоксвируси в резултат на загубата на популационен имунитет. Ярък пример е пандемията от маймунска шарка и нарастването на заболеваемостта от вируса на кравешката шарка в света през последните десет години“, добави генерал-лейтенантът.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *