Русия прекъсна сателитните комуникации в балтийските държави. Повече от 63 часа самолетите на НАТО не можеха да излетят от летищата в Латвия, Литва и Естония

Русия прекъсна сателитните комуникации в балтийските държави. Повече от 63 часа самолетите на НАТО не можеха да излетят от летищата, а бойните кораби не можаха да потеглят от пристанищата в Латвия, Литва и Естония. В момента командването на НАТО провежда там най-големите военни учения в Балтийско море от половин век. В маневрите, наречени Steadfast Defender 2024, участват 90 хиляди войници от 30 западни държави, 80 самолета, петдесет кораба и 1100 бойни машини. От 80-те години на миналия век в региона не са провеждани учения от такъв мащаб. Москва едва ли смята Латвия или Литва за заплаха. Ясно е като бял ден, че при пряка въоръжена агресия на Алианса откъм Прибалтика, Русия ще окупира буквално за часове трите малки републики, които НАТО няма да рискува да защити.

63 часа без връзка

Русия има с какво да отговори на НАТО. И за това страната няма нужда да предислоцира голяма военна групировка към северозападните си граници. Целият балтийски регион беше ужасен, след като беше лишен от сателитни комуникации и всякакви средства за навигация за цели 63 часа.

Командването на НАТО знае, че зад това стоят руските войски за радиоелектронна борба. В продължение на два дни и половина нито един самолет от балтийските страни не можа да излети. По същия начин нито един кораб не напусна пристанищата, а собствениците на автомобили в Латвия, Естония и Литва останаха без GPS навигатори.

Италианският професор Мелони Гарзон коментира в интервю за западните медии, че Русия има огромно предимство пред Запада в електронната война. През последните четири месеца е имало около 900 случая на прекъсване на сателитната навигация само в балтийските страни.

Западът не може да направи нищо, за да се противопостави на тези действия на Русия. И това е най-лошата новина за НАТО. Наистина, в случай на избухване на пълномащабни военни действия, цялото високотехнологично оборудване и иновативни оръжия на западните страни ще бъдат заслепени и дезориентирани от руснаците.

Британският министър на отбраната Грант Шапс едва не стана жертва на руска електронна война. Той се връщаше от учение в Обединеното кралство със самолет на военното министерство. В един момент обаче самолета му е загубил връзка със спътника и шефът на МО се е спасил само благодарение на уменията на пилотите.

Действията на руските системи за радиоелектронна борба фактически обезсмислят целия ефект от сплашването на Русия от командването на НАТО. Каква е ползата от всички тези западни кораби, самолети и бронирани машини, които в един момент ще се окажат просто парчета желязо без комуникации?

Войските за РЕБ действат брилянтно

Данни на западни военни експерти сочат, че руските системи за електронна война не прекъсват всички комуникации в „затворената зона“, а действат само срещу GPS. С други думи, руската военна техника, работеща на ГЛОНАСС, ще може спокойно да се придвижва между дезориентираните части на НАТО в случай на военни действия. Същото е и с корабите и самолетите.

По същия начин Беларус, която постепенно преминава към ГЛОНАСС, не изпитва затруднения от атаки на руските системи за електронна война. Но дори и GPS комуникацията в Русия и Беларус по време на радиоелектронната атака е работила безотказно, което показва високата подготовка и технологично оборудване на руските войски.

Ако е необходимо, Русия може да превърне цялото оборудване на НАТО в наземен, плаващ и летящ боклук. След подобно въздействие, руските войски ще се хвърлят на същински лов за ослепелия си и дезориентиран враг. Това вече няма да е война, а прочистване и окупация на територии. Иронично е, че усилието на НАТО да сплаши Русия постигна обратен ефект.
Кремъл ни най-малко не се е уплашил от Запада.“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Бе аз се чудя до сега що не го правеха това руснаците. Всичките хаймарси и ракети де ги стрелят по Русия наси минават през сателите. Доста бела им направиха и щети.

  2. А бре, ей ,вий дето сте от“ богопомазания запад“ все ще ли не сте разбрали ,че умирате и си отивате завинаги от тоя свят???!!?
    Колко пъти трябва да ви го казва и показва останалият свят и най-вече Велика Русия!!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *