Русия: Донбас ще бъде напълно Освободен! Останалите украински области ще решат сами съдбата си чрез Референдуми!

Освобождаването“ на Донбас (Донецка и Луганска област) е „безусловен приоритет“ за Москва. Двата региона отдавна са заявили желанието си да се присъединят към Руската федерация. А останалите украински области трябва сами да решат бъдещето си чрез референдуми. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френската телевизия TF1.

Разговорът с Лавров бе излъчен, докато Русия напредва в Донбас и само тази сутрин превзе десет населени места. Военните експерти са единодушни, че до 1-2 седмици Москва напълно ще освободи Луганска област, където под контрола на украинските сили все още се намират единствено стохилядните градове Северодонецк и Лисичанск.

Лавров също така заяви, че целта на специалната операция на Русия е била „киевският режим“ да престане да убива руснаци и рускоезични цивилни в двете области в Донбас.

Припомняме, че през 2014 г. несъгласните с киевския Майдан, коййто доведе до смяната на властта в Украйна, несъгласните с това рускоезични Донецка и Луганска области се обявиха за независими републики  и обявиха т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република. Впоследствие украинската армия успя да си върне част от тези територии, но в големите градове в югоизточната част сепаратистите продължиха своето независимо съществуване. На 22 февруари, два дни преди да стартира специалната си операция и да нахлуе в Украйна, Русия призна независимостта им. Според Лавров не може да става дума за „анексия“ на дветедонбаски републики, тъй като през последните месеци ръководствата им се готвят да организиране референдуми за присъединяване към Русия.

На останалите територии, където живеят рускоезични хора и руснаци, които не искат да прекъсват връзките си с Русия, ще решава населението на тези области: „Не мисля, че ще са щастливи да се върнат под властта на неонацисткия прозападен режим в Киев, чиято идеология и доктрина се изчерпва единствено с бясна русофобия“, каза Лавров и добави, че: „Хората там ще решат сами на референдуми.“

Припомняме, че същото каза и Владимир Путин в речта си на 24 февруари: „Украйна е многолика страна с разнородно население. Това население никога никой не го е питал къде и в какви условия иска да живее. Е, ние ще ги попитаме. Това е една от целите на специалната ни операция“.

Русия в момента държи обширни територии – Херсонска и Запорожка област (на брега на Азовско море) на юг и част от Харковска област на североизток. „Безусловният приоритет“, за който говори Лавров, е пълното освобождаване на Донецка и Луганска област. За други части от Украйна в последните месеци се появяваха твърдения, че се готви създаването на „народни републики“ по модела на „ДНР“ и „ЛНР“ или присъединяване към Русия (фактическа анексия по модела на Крим). Вчера заместник-ръководителят на новата херсонска администрация Кирил Стремоусов каза, че референдумът за обявяването на независимост от Украйна и присъединяване на Херсонска област към Русия ще се проведе в края на годината.

В събота украинският президент Володимир Зеленски призна, че страната му няма да може да си върне цялата територия, вероятно съзнавайки, че населението в рускоезичните Южна и Югоизточна Украйна никога не би се върнало доброволно в пределите на Украйна.

„Операцията в Украйна беше неизбежна, защото зад агресивния киевски режим стои Запада и такава беше неговата воля – да предизвика Москва да се намеси. Ние дълго алармирахме и призовавахме Запада за намиране на дипломатическо решение относно застрашената ни от него национална сигурност, но напразно, каза Лавров. Да, войната е лошо нещо, но когато отсрешната страна 8 години методично и целенасочено избиваше цивилното руско и рускоезично цивилно население в Донбас с едничката цел да предизвика Русия – ние нямаше как да не се намесим, завършва Лавров. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. БЪДЕТЕ ПРЕБЛАГОСЛОВЕНИ ВЕЛИКИ И СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ ЧАКАМЕ ВИ В БЪЛГАРИЯ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *