Румен Радев: Новото правителство тласка България във Войната! Конфликтът в Украйна ескалира и все повече ще се разраства!

Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Това заяви пред журналисти на летище София президентът Румен Радев, който заминава на двудневно посещение в Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер.

По думите му основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.

„Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази война сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители“, допълни президентът.

„В интерес на цяла Европа е незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на диалог, а не захранване на този конфликт с нови и нови оръжия“, каза още той по повод конфликта в Украйна.

Радев призова новото правителство да се грижи за българската армия, а не за чуждата.

„Всеки, който има отговорности в сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа не само към конституцията, но и към Закона за отбраната и държавните сили, както и към решенията на Конституционния съд, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ, както във военно, така и в мирно време“, категоричен бе Радев. 

„Външната политика е споделена отговорност на институциите, които представляват България. Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството“, каза още президентът. 

„Конфликтът в Украйна ескалира и тепърва ще става още по-голям, ще се разраства. Аз призовавам за трезва оценка за мястото и ролята на България в този конфликт“, коментира Румен Радев. 

„Напълно е реалистичен срокът от 1 октомври за присъединяване към Шенген. Убеден съм, че Марк Рюте ще спази своите обещания на база на това, което свършихме в България, а именно приетите закони от служебното правителство“, заяви той.

Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството. Но има напрежение и в самото правителство. То пролича още при съставянето му. Липсваха няколко важни неща – коалиционно споразумение, управленска програма. За мен решаването на тези въпроси ще бъде много трудна задача“, коментира президентът.

В началото на седмицата в интервю за „Свободна Европа“ министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че България ще изпрати бойни медици и санитари в Украйна.

Тагарев, който ще бъде част от българската делегация на срещата на НАТО, заяви и, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и потвърди, че страната ни ще се включи в споразумението за предоставяне на боеприпаси, които да помогнат на Киев да се справи с руската инвазия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Еничарите на НАТО, които ни натресоха триморието са недоволни за пред парапитеците от господарите си.
    Колко голям дебил, трябва да се, за да вярваш, че не нато, а назначените по тяхна заповед са виновни?

    • Който обича да го правят на камилче не бива да му се бъркаме в живота, а трябва да бъде оставен да си пасе из зелените пасища на малоумието.

  2. Моят президент е точен както винаги! Ш отново ще попитав дали не е време да се вдигнем, ако подлогите на шатските говедари пожелаяг да изпращат хора срещу Русия!

  3. Ние, без да сме ЦРУ, много добре знаем, че войната е неизбежна!

  4. Дааа,войната е неизбежна! А НАРОДА ПРОДЪЛЖАВА ДА БЛЕЕ! ТОВА НЕ ГО РАЗБИРАМ?!

  5. А ти какво чакаш като Главнокомандващ защо не ни поведеш за да изметем еврогейските подлоги.

    • Чака мирните протести на сорсоиди за мир, или мирен поход беше, които са членове и фенове на нато, ес сорос и то само ако са в почивен ден и няма руски, партийни знамена или транспаранти изразяващи „любовта“ ни към сатанизма.

  6. Г-н Радев, виждате накъде ни водят боко и киро простото! Защо не ги арестувате за държавна измяна! Веднага, утре може да бъде късно! С вас сме!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *