Пекин „ще даде решителен отговор“ на думите на Байдън за Си Цзинпин

Китай ще отговори решително на изявленията на президента на САЩ Джо Байдън, койтопричисли китайския президент Си Цзинпин в категорията на диктаторите. Това се казва в съобщение, разпространено днес от китайското посолство във Вашингтон, съобщава ТАСС.

Дипломатическата мисия заяви, че „китайското правителство и народ не приемат никакви политически провокации срещу висшия ръководител на Китай и ще дадат решителен отговор на тях“.

„Призоваваме американската страна незабавно да предприеме сериозни действия за премахване на негативните последици и да съблюдава собствените си задължения. В противен случай тя ще трябва да понесе всички последствия“, се казва в документа.

Посланикът на Китай в САЩ Сие Фън „направи сериозни изявления и категорично протестира“ пред високопоставени служители на Белия дом и Държавния департамент, казаха китайски дипломати. В изявлението се отбелязва, че „пренебрежителните забележки на президента на Съединените щати“ за президента на Китай „са погрешни, абсурдни и безотговорни и представляват открита политическа провокация“. „Китайската страна категорично ги отхвърля и категорично се противопоставя“, подчертаха от посолството. Освен това, се казвав документа, „клеветата на САЩ срещу висшия лидер на Китай сериозно противоречи на елементарни факти, нарушава дипломатическия етикет, накърнява политическото достойнство на Китай, противоречи на задълженията, поети от американската страна, и подкопава взаимното доверие“.

„Характерът и последствията от това (забележките на Байдън – бел. ТАСС) са изключително негативни. Китайското правителство и народ се чувстват дълбоко обидени и категорично се противопоставят на това.Президентът Байдън по-рано каза, че Съединените щати уважават китайската система, не се стремят да я променят и нямат намерения за нова Студена война. Но след неотдавнашните безотговорни изявления за политическата система и висшия лидер на Китай, хората не могат да не се съмняват в искреността на американската страна“, заявяват от посолството.

Думите на президента Джо Байдън, че Си Цзинпин е диктатор хванаха американските служители неподготвени само 24 часа, след като държавният секретар Антъни Блинкен „посети Пекин с намерението да подобри напрегнатите отношения между двете страни“, съобщи NBC в сряда. Според телевизионния канал американски служители в лични разговори с китайски представители са обяснили, че думите на Байдън не означават промяна в политиката на американската администрация.

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън нарече Си Цзинпин „диктатор“ на среща в Калифорния във вторник за набиране на средства за президентската му кампания. Ден по-рано, коментирайки посещението на Блинкен в Пекин на 18-19 юни, Байдън каза, че отношенията между САЩ и Китай „тръгват в правилната посока“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече думите на Байдън за Си Цзинпин проява на непредсказуемостта на политиката на САЩ, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Бля,бля,всичко се решава на бойното поле,това е истината,иначе всеки може да си говори всякакви глупости стига някой да им се върже!Там,на бойното поле се доказва кой може да говори и кой да замълчи,стига да му стиска!В противен случай е само тупкане на топката.Китайците имат най-многочислената армия в света и аз незнам защо не се опълчат на койотите отвъд океана?Даже след няколко месеца държавите от БРИКС стават доста на брой и няма сила на тази планета която може да им устои.Щатите никога не са воювали срещу държави със силна войска и ще им се види нанагорно да се изправят срещу сили които те непознават на бойното поле.Сега,след няколко месеца е момента щатите да получат удар ,,под кръста“,мисля че времето е дошло!

  2. Ще дойде времето когато и България ще чука на вратага на БИЕКС, ядец.

  3. Китай ще отговори решително на изявленията на президента на САЩ Джо Байдън, ама някой друг път.
    Жълтурите държат 10 трилиона дълг на краварите, ако искаха до сега да са им затрили долара и да са организирали гражданска война в сатанинската квазидържава.
    На подобни глупости се вързват само дебили като ония черния неуспял писател.

  4. Конгреса на Перу разреши влизането в страната на американски войски. За Мексико американците обсъждат да влязат сами, без разрешение на мексиканските власти, под предлог за борба с картелите.

    Крайно време е да се слага хикс на това безумие от страна на антицивилизацията, но незнайно защо Путин и заобикалящите го малки путенца изчакват.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *