Румен Овчаров: Цената на газа тази зима ще бъде 10 пъти по-висока, сметките ще са баснословни

Битовите потребители у нас, които са на газ, ако не бъдат компенсирани от държавата тази зима, ще се изправят пред баснословни сметки, защото цената на природния газ ще е над 10 пъти по-висока. Това каза в „Лице в лице“ бившият енергиен министър Румен Овчаров.

„Руският газ превзе България и Европа по една простичка причина – той е най-евтин и в големи количества, способни да задоволят потребностите на цяла Европа. България купуваше руски газ не по политически причини, а по икономически“, заяви Овчаров.

И посочи: Всяка държава си има свой индивидуален договор с руския доставчик. “Газпром” не ни подават газ в момента, защото ние отказваме да го плащаме. Ние очевидно сме най-умни и най-богати, затова можем да си позволим това. България бе използвана от САЩ като опитно зайче както с отказа от газа, така и с аферата с изгонването на руските дипломати. Всички други страни си плащат по схемата, само България – не и ще бъде осъдена. В на тази година “Газпром” ще предяви искове към нас.

„Ако се бяхме съгласили на условията на „Газпром“, цената на газа през месец май щеше да е около 110-120 лв. за мегаватчас. Със скъпите доставки на руски газ през гръцките фирми, които реализира правителството на Петков, реалната цена беше 170 лв. за мегаватчас. За да не шокира българските потребители, правителството я задържа на 140 лв. за мегаватчас. Тоест само за месец май „Булгаргаз“ загуби 60 млн. лв. По същия начин цената бе задържана по-ниска и през юни и юли. Тази за август ще бъде над 300 лв. за мегаватчас“, обясни бившият енергиен министър.

Разбирате, че цената щеше да е по-ниска. Колкото по-малко ни спасяват тези от ПП, толкова по-добре. Руският газ е най-евтин. По-голямата гъвкавост означава по-голяма несигурност.

Никой в Брюксел няма да ви каже истината, а тя е, че Диверсификацията води до нестабилност и повишени цени. Последните дни правителството се престара. Те забраниха износа на петролни продукти от България. А те са над 70 % от износа на “Нефтохим”. То трябва да работи на 15-20 процента. Голяма част от дизела се изнася в Украйна.

Сега се затваря износа за Украйна. Как ще изкараме зимата без гарантиран газ? На кой терминал ще отидат тези 7 танкера с втечнен газ, които Петков уж договорил с американците и как ще го регазифицираме този газ, при положение че нямаме такива мощности? На каква цена идва азерския газ – на пазарна цена. Ако преди две години не бяхме променили договора с “Газпром”, щяхме да внасяме от “Газпром” на същата цена като азерския газ. Тази зима домакинствата ще бъдат изправени пред баснословни сметки. За болниците и детските градини важи същото.

“Топлофикация -София” всеки божи месец ще има по едни около 300 млн. несъбрани приходи. „Булгаргаз“ е на практика фалирало дружество. То има задължения от над 500 млн. лева. И няма никаква гаранция, че ще имаме природен газ. Който живее в стъклена къща не се замеря с камъни. Не трябва да гледаме как да слугуваме на този и онзи.

Това правителство не свърши нищо добро, освен закриването на специализирания съд и прокуратура. Ефектът Бойко Рашков елиминира 380 000 фалшиви гласа на ГЕРБ и ДПС. БСП обаче бе превърната в параван, зад който се извършиха едни предателски към страната ни неща, които да не говорим, че за самата БСП са червени линии, които не биваше да прекрачва за нищо на света.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *