РОСАТОМ КАТЕГОРИЧНО: Ще ФИНАНСИРАМЕ АЕЦ „Белене“ и ще я ПОСТРОИМ, защото централата е нужна на България!

Вчера, по време на участието си в конференция за устойчивост на атомната енергия в София, Вадим Титов, ръководител на европейския клон на Росатом, отново заяви, че руската компания е готова да започне веднага строежа на  АЕЦ „Белене“.

Нещо повече. Вадим Титов отново потвърди, че Росатом ще финансира изцяло проекта АЕЦ „Белене“, ако българското правителство вземе решение да възобнови ядрения проект. Достатъчно е само оторизираните български държавни институции да поканят Росатом като инвеститор, в замразената от 2012 г. по вина на Борисов, атомна електроцентрала.

Нека да припомним, че Росатом е най-мощната държавна корпорация за ядрена енергия не само в Руската федерация, но и в целия свят. Дело на Росатом са 10 действащи ядрени електроцентрали в Русия. В момента могъщата компания строи още 12 нови ядрени централи в цялата Руска федерация. Четири са действащите руски АЕЦ-а по света – в Китай, България, Унгария и Словакия. Още 10 АЕЦ-а се изграждат в момента, на много места по света от държавната Росатом. Ядрената и радиационната безопасност на централите, които Росатом изгражда нямат аналог в никоя държавна или частна компания на земята. Руските ядрени ледоразбивачи също са дело на огромната държавна корпорация Росатом.

Ето такава изключително изгодна оферта от най-мощната ядрена корпорация в света, собственост на нашите руски братя, ние получаваме още от преди 10 години.

КОМАНДЕН ПУНКТ НА РУСКА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА

Въпреки това, грантовият енергиен експерт от хранилката на Сорос, Васко Начев, с цялото си нахалство и безочие, твърди, че АЕЦ „Белене“ е финансово неизгодна за България. Значи най-мощната ядрена компания в света – Росатом, от  най-братската ни държава на земята – Русия, предлага да ни построи без пари, така нужната за българските домакинства и нашата промишленост, ядрена електроцентрала, а правителството на Борисов се дърпа.

На всичко отгоре, електроенергията произведена от АЕЦ „Белене“ ще бъде в пъти по-евтина дори от тока, който в момента произвежда АЕЦ „Козлодуй“, а новопоявилите се български „експерти“ на Сорос, разправят врели-некипели, че строителството щяло да ни излезе много скъпо. И токът щял да е много по-скъп дори от слънчевите панели или ветрогенераторите?!

Чувал ли е някой по-скудоумни твърдения?!

Може и да не сте чували, но „експертът“ Васко Начев продължава с безумията. Той заявява, без капка срам и свян, че всяко работно място в АЕЦ „Белене“ щяло да ни струва 1 милион евро?! Кажете, уважаеми читатели, коя държава ще тръгне да строи атомни електроцентрали, в които работните места са по 1 милион евро? И защо в такъв случай Турция възложи на Росатом да й построи три ядрени електроцентрали? И защо Китай, Индия и още десетки други държави по света възлагат на мощната руска компания Росатом да строи нови АЕЦ за техните държави? Може би държавите в целия свят са толкова прости, че не могат да си направят елементарни сметки за рентабилността на даден отрасъл от промишлеността? И всички чакат да дойде големият енергиен „експерт“ Васко Начев, за да им обясни, че ядрените централи не са изгодни за тях?!

РУСКИЯТ ЯДРЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ „АРКТИКА“

Ето до такива „върхове“ на скудоумието стигат някои „експерти“, които може би не са и мислели да стават експерти, в каквато и да било област, но партията-майка и фондация „Америка за България“ са ги призовали под знамената. И те тръгват да заливат ошашавените български граждани със своите безумни „разкрития“.

Струва си да се вслушаме в предупрежденията. Но не на такива самозвани „експерти“. Няма да сбъркаме, ако се вслушаме в мнението на хората като Вадим Титов, които наистина работят в сектора. А Вадим Титов заяви ясно, че без ядрена енергия скоро никоя държава няма да може да осигури стабилност в енергийния си сектор.

И още, че ако ние като държава, увеличим дела на електрическата енергия, идваща от слънчеви панели и ветрогенератори повече от 29%, то токът ще стане прекалено скъп, дори за милионери. А енергийната система на страната ще бъде изключително нестабилна. Защото днес има слънце и вятър, но утре няма, а в други ден, слънцето и вятъра може да не са достатъчни за захранване на енергийната система. Възобновяемите източници могат да се ползват като допълнителни в микса от електроенергия. Но делът им трябва да е малък, защото енергията, която генерират не е, и не може да бъде постоянна величина.

Турция строи трета АЕЦ

Тоест, нашите руски братя в прав текст ни казват, че ако продължаваме да протакаме строежът на АЕЦ „Белене“, само след една – две години ще се окажем с режим на тока. А може да останем и съвсем без ток. Ако ЕС поиска през 2018 г. да спрем нашите топлоелектрически централи/ТЕЦ-овете/.

И ако Борисов продължава да слушка заповедите на Вашингтон и Брюксел, наистина ще стане така. И тогава сами ще сме си виновни.

Автор Иво Македонски,   Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. В СЛУЧАЯ КЪДЕ Е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЯМА ЛИ ПРАВО НА ГЛАС СЛЕД КАТО БРАТУШКИТЕ ПРАВЯТ ТОЗИ ЖЕСТ ЗАРАДИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЛЕД ВСИЧКИ ПОДИГРАВКИ НА ПОЖАРНИКАРЯ МАФИОТ ОТ БАНКЯ КОЙ Е ПЪК ТОЗИ ВАСКО НАЧЕВ ДА ГОВОРИ ТАКА ОТ МАФИЯ ГЕРБ НИКОЙ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ АКО НЕ МУ Е НАРЕДИЛ БОРИСОВ ДА КАЗВА ТОВА ВЕЧЕ ГО ЗНАЕМ ВСИЧКО КАЗАНО ОТ ГЕРБ Е ПО НАРЕЖДАНЕ НА БОРИСОВ А ВСИЧКО КАЗАНО И НАПРАВЕНО ОТ БОРИСОВ Е ПО ЗАПОВЕД НА САЩ И ЕС БОРИСОВ НЯМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ ТОЙ Е ВАСАЛ ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ УБИЙЦИ СТАВАЙ НАРОДЕ ДА ГРАБВАМЕ СОПИТЕ ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИ ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА РУСИЯ

  2. Май единствената опция за народа е да изправи управниците пред народен съд!
    група кан Телериг

  3. До като продалжаваме да слушаме умния буда,в БГ нищо няма да се строй

  4. Западните господари дойдоха и спряха Южен поток, а правителството на БСП и ДПС безмълвно и безрезервно се подчини.
    Та не е проблема в Борисов, а в това, че народа вместо да подкрепи българския Орбан(Сидеров) го осмя, а си избира все плужеци начело на държавата. Да сте чули президента Румен Радев да е обелил дума за АЕЦ-Белене? Не сте и няма да чуете.

  5. ДА ГРАБВАМЕ СОПИТЕ И ДА ИЗРИТВАМЕ ТЕЗИ 240 ТЪРТЕЯ КОИТО ЗА 28 ГОДИНИ УНИЩОЖИХА НАРОДА И РОДИНАТА НИ ОКРАДОХА НИ И НИ ПОРОБИХА ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ СА БОКЛУЦИ ДА ИМ СПРЕТНЕМ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПРОТЕСТИ РЕЗИЛИ ПРЕД ГЕЙОВЕТЕ ЕВРОКОМИСАРИ И ДА ИМ КАЖЕМ ПРЕД ТЯХ В ОЧИТЕ ЧЕ ИСКАМЕ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ПЪЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ЧЕ НЕ ГИ ИСКАМЕ НАТО ЕС ГЕРБ И ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ВСЕКИ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА Е С НАРОДА СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ БРАТСКА РУСИЯ Е С НАС ТОЗИ ПЪТ НИЕ НАРОДА ЩЕ ПОСТРОИМ АЕЦ БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН ПОТОК НОВ ПЪТ В ТАЗИ КАНАРА ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА РУСИЯ ТЯ Е НАШЕТО СПАСЕНИЕ ОТ ГУРЕПОСОЧЕНИТЕ УБИЙЦИ

  6. Няма ли кой да хване боеко за ушите и да го завлече пред този мениджър да се извини и да го помоли за прошка. Грешката му е непростима и ще струва много животи на пенсионери и социално слаби, които ще карат без отопление през зимите.

  7. Ами Килъри Клинтън не долетя ли именно да спре строежа на Белене, и не след дълго време Николайчо Младенов докладва, че работата е свършена и строежа е спрян. Пак ще повторя, че настава време за смяна на
    енергиините ресурси. Петрола свършва. Този не прие ли исляма за негова религия ??? Когато погледнете пък
    очите му каква форма имат–картинката се допълва. Чувате ли да се говори нещо за него ??? Може и да се преименува според религията си–знае ли се. От такива може да се очаква всичко. Нека не забравят, че който е опитвал да владее българския народ като роб, от древността та до сега–включая САЩ и ЕС в днешно време–всички са се разпадали. Това се дължи на един въпрос–какво са българите, а не КОИ са.
    Всичката пасмина от изток и запад, север и юг, да не забравят, че влизат в 2018год. Да им е честита,
    Малко с предварение, ама нейсе.Поздрави с днешна дата към всички българи–ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ, не на Буда…..и подобни. Българите и 200,000хиляди да останат–извършват това, което трябва.

  8. Боко така прави ,че да се изкупува енергията на Цветелина.Не се наядоха ,не им стига заграбеното , надпреварват се кой по-най ,най да бъде милиардер.

  9. Твърде неточна статия. Има пропуски по числото построени централи. Пропусната е индийската. В Турция ще се строят 4 централи по 4 блока. Има намерения и от Венецуела. Централата ще бъде строена когато американските компании започнат добива на шистов газ в Добруджа и унищожат земята там. Това е цената за това Клинтън спря централата. И любопитен факт: на предпоследните преговори по АЕЦ Белене преговарящия от името на Атомстройекспорт – Тептян попитал нашите преговарящи да кажат най-после какви още претенции имат, а той да ги предаде на руската страна и най-после да се вземе решение по същество. Нашите преговарящи се спогледали и нищо не могли да кажат, нещо невиждано до този момент на такова ниво. Тогава Тептян просто си станал и излязъл… АЕЦ Козлодуй е тройно защитена, АЕЦ Белене четворно. Дебелината на фундаментната плоча на Козлодуй е 2,8 м. на Белене 7,90 м. Това което го пишете по повод предложението на Титов е старо то беше актуално още 2012 г. но тогава никой не го коментира. Питайте тия които са работили на АЕЦ Белене до 2012 г. не коментирайте хора които никога не са посещавали площадката.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *