Рашков и Комитова: Установихме Кражби за стотици милиони от АМ „Хемус“! (С ВИДЕО)

Стотици милиони са платени авансово за строителството на АМ „Хемус“ за участъци, за които все още няма разрешително за строеж, обяви зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) ст. комисар Атанас Илков. Това обаче са само малка част от нарушенията, установени при вчерашната акция в дружеството „Автомагистрали“.

„За лотовете от 4 до 9 на АМ „Хемус“ няма издадени разрешителни за строеж”, съобщи Атанас Илков. В ГДНП е постъпил сигнал за множество нарушения при строителството и изграждането на АМ „Хемус”. В хода на извършената проверка са установени много нарушения.

„От лот 1 до лот 9 са сключени 2 инхаус договора между АПИ и „Автомагистрали”, с които АПИ възлага на фирмата да построи лотовете към магистралата. От лот 4 до лот 9 няма издадени разрешителни за строеж. Не са започнали отчуждителните процедури по цялото трасе, те не са и приключили. Независимо от това към фирмите изпълнителки са преведени авансово огромни суми – за 4, 5 и 6 лот са преведени 77 млн. лв. авансово“, разкри още той.

По лотовете 7, 8 и 9 няма започнати никакви строителни дейности, но и за тях са преведни авансови суми за 92 млн. лв.

„От всички собственици на земи, през които ще минава магистралата, само за 4 лот е започнало отчуждаване на земите. Само при този лот е започнало някакво строителство, което е в съвсем начален етап. В 5 лот имаме около 2,5 км. отнемане на земна маса”, каза още Илков и повтори, че са разпитани над 150 собственици на земи. Проверката на полицията продължава.

„През последния месец се извърши огромна работа от няколко структури в министерството по сигнала, подаден от МРРБ. Работим активно с помощта на НАП, както и с ДАНС. Бяха открити множество нарушения от различно естество, работата по тях ще продължи”, обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров.

ВИЖ БРИФИНГА НА РАШКОВ, КОМИТОВА И КОЛЕГИТЕ ИМ ЗА УСТАНОВЕНИТЕ КРАЖБИ ОТ АМ „ХЕМУС“! ВИЖ ВИДЕОТО:

За лот 7,8 и 9 пък има начертано трасе, което най-незаконно си минава през свлачища и защитена територия, каза служебният регионален министър Виолета Комитова. То ще трябва да бъде преместено, уточни Комитова.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обясни, че МВР е започнала собствено разследване по казуса „Хемус“, защото подозира, че откритото „проформа“ от прокуратурата производство няма да завърши.

„В подобни разследвания се засягат интересите на някои бивши властимащи,които при доказана тяхна вина, трябва да влязат в затвора. Затова няма да прокуратурата на Гешев по традиция не им дава ход. Нашата прокуратура няма афинитет към разследвания, които засягат предишните управляващи от ГЕРБ, а още повече бившия министър-председател Борисов“, заяви Рашков.

Рашков: Пирамида строи АМ „Хемус“ на зелено

Изправени сме пред една пирамида, която строи магистрала на зелено.

Това обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по повод акцията на МВР и НАП в Агенция Пътна инфраструктура и държавното дружество „Автомагистрали“, което строи магистрала „Хемус“.

Проверката е започнала след представени документи от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова за раздадените от „Автомагистрали“ преди година авансови средства на строителни фирми за изграждането на „Хемус“ в шест участъка след Ябланица и документацията за това строителство.

Според тези документи строителни фирми са получили над 360 млн. лв., въпреки че за участъците няма издадени разрешения за строеж, не са започнали отчуждителни процедури, а за някои участъци няма и устройствени планове.

По думите му за първи път в историята на България такъв важен национален обект се строи от неизвестни изпълнители. Затова и част от проверката е да установи кой е започнал строителни дейности по участъци, за които няма разрешения за това.

Официално изпълнител е държавното дружество „Автомагистрали“, но то превъзлага строителството с инхаус поръчки, без търгове на частни фирми. Проверките са установили, че за лотовете от 4 до 9 през миналата година бившото ръководство на „Автомагистрали“ е сключило два инхаус-договора и е превело 361 млн. лв. към различни строителни фирми.

Кой позволи да се строи магистрала без строителни книжа? Кой се поставя над законите? Същият, който позволи инхаус поръчките и раздаде 1 млрд. лв. ГЕРБ обявиха, че искат да спечелят изборите, за да възобновят строителството на „Хемус“. Да възобновят тази огромна кражба за десетки милиарди в нашата страна!“, каза още Рашков.

Рашков посочи, че властите не знаят коя е фирмата, която се е заела със строежа на участъците от „Хемус” и са получили авансови плащания. Рашков обясни още, че данните, с които полицията разполага, сочат, че за целта на тази гигантска измама са създадени десетки документи с невярно съдържание.

„Преди около месец министър Комитова публично започна да говори за великото строителство на Борисов – АМ „Хемус”, и доколкото можеше започна да информира обществото какво е правено от предишното правителство. Смисълът от тази информация на МРРБ се е изчерпал с това, което чухме. Това министерство оттук- нататък няма други възможности. И тъй като в тази информация се съдържат данни за множество престъпления, МВР започна проверка. Тя продължава, ние ще я завършим в най-кратък срок. Защото има едно производство, което проформа е образувано в прокуратурата и НСЛС, и ние подозираме, че то няма да бъде завършено. Тъй като в подобни разследвания трябва да бъдат засегнати интересите на някои бивши властимащи. Нашата прокуратура няма афинитет към разследвания, които засягат бившите управляващи, особено бившия министър председател. Затова започнахме самостоятелно разследване. От това, което чухме и което се виждат от документите, стана ясно, че за някои участъци не се знае кой работи, никой не идва да каже: „Аз работя там”. И за това си има основни причини”, добави вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Според него за първи път в историята на България има строителен обект, за който не се знае кой е отговорен. Рашков обвини бившите управляващи, че „са докарали тежки техники в центъра на София за протест”.

„Обявихме, че ще проверим кои са тези. Оказа се, че някои представители на протестиращите в момента строители са от фирми, на които държавата е платила за тези лотове. В нашето разследване ще трябва да установим кой строи тези лотове, за които е платено авансово. От обществено значение е кои са тези, които строят тази магистрала, по която ние се надяваме да можем да пътуваме. Не можем ли да знаем кой я е изграждал и строил? И утре като стане нещо, ние да търсим отговорен”, попита Рашков.

Пирамида, която е строила автомагистрала „Хемус” на зелено. Така Рашков определи резултатът от проверките от последните няколко дни. По думите му в проекта, който е на стойност над 1 млрд. лв., за били заложени 10 млн. лв. само за озеленяване. От тях авансово са платени само половината.

„6 млн. лв. за цветя и рози. Дали прокуратурата обаче ще се самосезира и ще провери двама бивши регионални министри”, попита още Рашков.

НАП също участва в проверката. Шефът на Агенцията Румен Спецов посочи, че инспекторите са оказали съдействие в три основни направления – анализ на договорите, преглед на счетоводството, както и съпоставка на движението на парите от „Автомагистрали” към съответните фирми. Поради законови ограничения обаче Спецов не разкри подробности.

„Ролята на НАП е важна, защото целта ни е да проверим дали изтичането на този ресурс не е довело до изтичане на облага, както и дали са извършени данъчни нарушения. Накратко казано, проверяваме дали тези нарушения не са ощетили всеки българин”, добави шефът на НАП. Ще се проверяват всички фирми, свързани със строежа на тези лотове.

Комитова: Раздадени са 1 млрд. лв през процедурен хаос

„Стартирането на нашите проучвания започна от Комисията „Манолова”. Регионалният министър завари една папка с въпроси и задачи поставени от тази Комисия. В хода на проучванията се натъкнахме на раздаване на пари през процедурен хаос, по закон, възприет през 2016 г. от НС. Някои хора са смятали, че могат да раздадат 1 милиард на фирми през този процедурен хаос. Смятаме, че през 2020 г. не е имало необходимост да се раздадат 1 милиард лева на фирми, при положение, че предишните управляващи са знаели, че нямат разрешение за строеж на отсечките от 4 до 9 на „Хемус”, заяви регионалният министър Виолета Комитова.

„За участъците 4,5 6 – веднага се заехме да ускорим отчуждителните процедури. Най-тежко е състоянието на 7,8 и 9 лот – там начертаното трасе минава през слаби терени и свлачищни зони, минава през защитена зона от Натура 2000, както и през специален обект. Трасето трябва да бъде преместено. Върнахме се към изходна позиция. Чертаем ново трасе и започваме ново геоложко, геодезическо проучване”, обясни още Комитова.

„Защо са дадени пари за 4,5,6,7,8,9? Още нямаме отговор. Тези пари са раздадени от г-н Беличев, който твърди, че нили застраховани със застрахователни полици. В България няма застрахователна компания, която да издържи на това – да ни върне 1 милиард по застрахователни полици. Считаме, че тези пари са подложени на огромен риск и не е имало нужда да бъдат раздавани през 2020 г. Открихме незаконни участъци на строежи”, посочи още тя.

От прокуратурата съобщиха, че са започнали проверки по голяма част от сигналите, които са били подадени още в края на предходния парламент. Там се извършват проверки от прокурор. В същото време Софийска градска прокуратура също извършва проверки на АМ „Хемус“. СГП се е самосезирала по публикации в медиите. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Само разкрития, големи далавери се разкриват, но явно не са достатъчни за повдигане на нито едно обвинение..Ставате смешни с разкритията си, и жалки в очите на цял един народ, който е наясно отдавна с голямото крадене.
    До сега трябваше да са подведени под отговорност най- крадливите негоници. Да, ама НЕ.

  2. Плащането авансово за строеж на магистрала за Комитова и Рашков може да е кражба, НО спирането на строежа е престъпление срещу хората от Северна България! Съд за безхаберниците на Фатмака!

    • А НЕ ИЗГЛЕДА ЛИ ВИДЕОТО , В КОЕТО КАЗАХА, ЧЕ ТЕЗИ ,КОИТО СА ПОЛУЧИЛИ ПАРИТЕ , СЕ КРИЯТ, КРИЯТ СЕ И ФИРМИТЕ И НЕ СЕ ЗНАЕ КОИ СА, КРИЯТ И ДОКУМЕНТАЦИЯТА, ПРОКАРАЛИ СА И ПЪТЯ ПРЕЗ СВЛАЧИЩНИ РАЙОНИ, БЕЗ ДА НАПРАВЯТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА РАЙОНА И ПОЧВАТА. КАК ИСКАТ ДА СТРОЯТ, КАТО СЕ КРИЯТ И КРИЯТ ДОКУМЕНТИТЕ, ТОВА МИ ПРИЛИЧА ПОВЕЧЕ НА САБОТАЖ, А НЕ НА ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПОСТРОЯТ ПЪТИЩАТА!

  3. ДРАГИ ТОШКО, ВИЖДАМ ЧЕ СИ МРЪСНО ЮДЕЙСКО ПСЕ ОТ ГЕРБ, КОЕТО НЕ МИСЛИ И РАЗСЪЖДАВА. ДИРЕКТНО ТИ ПИША И ТЕ ЦИТИРАМ : „Плащането авансово за строеж на магистрала за Комитова и Рашков може да е кражба, НО спирането на строежа е престъпление срещу хората от Северна България! Съд за безхаберниците на Фатмака!

    ФАТМАКА Е ГЕНЕРАЛ И МИРНО ПРЕД ГЕНЕРАЛА, ЗАЩОТО НЕ СИ СЛУЖИЛ, АЗ СЪМ МУ БАТКО И СЪМ ГО ПАЗИЛ ОТ ЩАБА НА ВВС И ПВО, И СЛЕД ТОВА ОТ ЛЕТИЩЕ ЧЕШНЕГИРОВО“, КОГАТО ТОЙ СЕ Е РОДИЛ, ПОСЛЕ СЪМ МУ ПУСКАЛ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО КАТО ТРУДОВАК НА ТЕЦ МАРИЦА – 2 , СЕЛО КОВАЧЕВО !

    ПЪРВО ДА ГИ ОСЪДЯ ЗА ГРАБЕЖИ И ПОЛИТИЧЕСКА АГИТАЦИЯ И ПОСЛЕ ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ И АКО МОЖЕ ДА РАБОТЯТ. НАРОДА ЩЕ ИЗДЪРЖИ И БЕЗ ПЪТИЩА ОЩЕ ТОЛКОВА, …

    ТРЯБВА ДА ИМА РЕД В ТАЗИ ДЪРЖАВА И ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ТЕЗИ ДВАМАТА МИНИСТРИ СА НАЙ-ТОЧНИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ СРЕЩУ МУТРИТЕ И КОРУПЦИЯТА !

    МИСЛИ ПРЕДИ ДА ПИШЕШ !

    ЧОЛИ БОЛИ ГО УЙЬО, ГОВОРИТЕЛ НА НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОСТИТУТКА – 4953 – СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВЪ – ВРАЦЪ

  4. Хора, подкрепете и гласувайте за БСП, тази партия реално мисли за страната и хората, но злобарите и троловете я оплюват непрекъснато!

  5. Далаверите на герберските калинки с приближени податливи на корупция фирми се знаеха още през управлението на ГЕРБ. Сега това е доказуемо въпреки опитите за потулване и омаловажаване. Натрупаните огромни средства от комисионни, рекет и рушвети, заедно с естествения им нагон за оцеляване, все още държи сплотена тази престъпна клика,обзета едновременно от паника и стремеж да се брани, съществува и влияе върху бъдещето пак с цел оцеляване. Само с безкомпромисно чегъртане на тикварските вредители и блокиране и изземване в полза на държавата на натрупаните средства по партийни сметки и влогове от недоказуеми приходи, ще се ликвидира паяжината на тарантулата оплела страната от 12 години.

  6. БОЯН РАСАТЕ, КАТО БУНТАР И БУДИТЕЛ

    НА Боян Расате направиха реклама
    без платно проговори на България
    Не ни учете нас на Родолюбие
    Ние имаме, достатъчно си ценности !

    Цитира на водещите смело
    Позовавам се като колония на САЩ
    на член пети от нашата Конституция
    Имам право да мълча !

    ПО-ГОЛЯМО ОБВИНЕНИЕ НЕ СЪМ ЧУВАЛ ДО СЕГА
    ЧЕСТ МУ ПРАВИ КАТО КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ
    И ВЕДНАГА КУРИВЕТ ОТ ЦИК ГО ОТСТРАНИХА
    БЕЗ ДА СЕ ДОКАЖЕ ВЪВ СЪДА – ВИНА !

    Мен преследват ме по същия закон
    Аз се моля на ЦИК и РИК
    и няма кой да отговори
    И Съд Врачански си мълчи за правда и закони !

    АХ, ЛИЦЕМЕРИ, ПРЕЗИДЕНТ И ГЛАВЕН ПРОКУРОР
    УБИИЦИ НА БЪЛГАРСКИ НАРОД
    ЗАЩО МЪЛЧИТЕ НЯМАМЕ ЛИ НАШЕНСКИ ЗАКОНИ
    КОНСТИТУЦИЯТА, КАКЪВ КУР Е ЗА НАРОДА ?

    НЯМА КОНСТИТУЦИЯ И СЪД ИМА ОТМЪЩЕНИЕ
    НА ЧУЖДИТЕ ЩЕ СЕ ПОКЛАНЯМЕ КАТ РОБИ
    КАКВОТО КАЖЕТ НА ВСИЧКО СМЕ ГОТОВИ
    АХ, ТОЗИ РАСЕТЕ, БЪЛГАРИН ЧЕПАТ … !

    Плачете курви от Света
    обратните са Ваше знаме,
    като Радан Кънев изгърмете.
    МОЯТ ГЪЗ Е НАШЕ ЗНАМЕ !

    Чуждите посран-ници на плашат
    и искат да сме платени курви като тях
    Не ни насаждайте култура
    „Ние имаме „НАРОДНИ БУДИТЕЛИ – ГЕРОЙ“

    Боян Расете е Бунтовник и Будител
    Боян Борисов от Згуриград го мъничко убиха
    и няма посран-ници да питат и крещят
    защо убихте тоз герой чепат !

    Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ
    2 ноември 2021 – Враца

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *