Расмусен: НАТО не, но страните му воюват в Украйна

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви в Европейския парламент, че всяка държава член на Алианса решава сама дали да изпрати войски или въоръжение в Украйна, но в мнозинството страните са ангажирани в конфликта, без това да засяга пряко организацията.

Това заяви той в отговор на въпрос на българския евродепутат Елена Йончева, която е член на подкомисията по отбрана, по време на изслушването му в ЕП заедно с началника на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак, които представиха пред ЕП инициатива наречена “Киевски договор за сигурност”, съобщиха в комюнике от законодателното събрание.

“Господин Расмусен, до каква степен очаквате ЕС и НАТО да се ангажират с войната в Украйна? Ако изпратените танкове не обърнат хода на военните действия, както и евентуалното изпращане на военни самолети, очаквате ли включване на военни сили от страните членки на НАТО? И кои ще бъдат първите държави, от които ще се очаква такава помощ? Можем ли да говорим за Полша, Румъния и България?”, попита Елена Йончева.

Тя поиска открит отговор дали ЕС и НАТО имат стратегия как да бъде спряна войната. Влиза ли Европа във война с Русия или вече сме във война, попита още Елена Йончева.

“НАТО едва ли ще изпрати войски. Не мисля, че ще го видим. Но всяка държава решава сама за това, както и каква помощ оказва на Украйна. Според международното право – чл.51 от устава на ООН, Украйна има право да поиска помощ, а държавите – да предоставят”, отговори на въпроса є Андерс Фог Расмусен.

“НАТО като цяло не е част от войната в Украйна. Отделните държави – по-малко или повече са част от войната, не трябва да го крием. Това е позволено от международното право”, е позицията на Андерс Фог Расмусен. Инициативата му предвижда няколко стъпки, с които Украйна сама да гарантира сигурността си. Сред тях – изграждане на силни военни способности на Киев, разширяване на сътрудничеството между разузнавателните служби, обучение на военнослужещи от страна на НАТО и ЕС, възстановяване и развитие на индустрия в Украйна, която да произвежда сама необходимото є въоръжение.

Украйна трябва да получи всичко, което поиска. Не бих изключил нищо, каза Андерс Фог Расмусен. Иначе, според него, Путин ще знае докъде може да продължи. Не смятам, че преговорите ще решат изхода на война. Това ще се случи на бойното поле, допълни той.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. ДРУГАРЯТ РАСМУСЕН ХВЪРЛЯ СЪЧКИ НА КЛАДАТА НА ДЖОРАНО БРУНО И ТОЙ ИЗВИКВА НА ЛАТИНСКИ : „О, САНТА СИМПЛИЦИТА !“

    НЕ ЗНАЯ ДАЛИ ПРЕВОДА БЕШЕ, СВЕЩЕННА ГЛУПИСТ !

    ПОДПИСВАМ СЕ – СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ, НЕ СЪМ БИЛ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДТАЛЕ НО ДРУГАРЯТ САСМУСЕН ИЗЯДЕ ЕДНА ТОРТА ПО ГЛАВАТА В ДАТСКИЯ ПАРЛАМЕНТ …. СТАНА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР И НЕ ЗНАЕ КАКВО СТАВА И НА КЪДЕ СМЕ ТРЪГНАЛИ „КО ВАДИС ! КНИГА ОТ ХЕНРИГ СЕНКЕВИЧ ПОЛУЧИЛА НОБЕЛОВА НАГРАДА И ЗАЩО ДАВАТ НАГРАДИ ДА СЕ УЧАТ ГЛУПАЦИТЕ ЛИ

  2. ДОКТОРЕ,АДМИРАЦИИ!!ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ЗАГЛАВИЕТО,НИТО СА ЧУЛИ ЗА АВТОРА!ВАЖНОТО Е ДА ВИКАТ СЛАВА УКРАИНА,И ТОЛКОЗ;С ТОЛКОВА АКЪЛ,ТОЛКОЗ МОЖЕМ! С ЧЕ БРАТЯТА ЩЕ ГИ СМАЖАТ,ТОВА Е ЯСНО! НЕКА СИ РЕВАТ!!

  3. „Всичко каквото поиска“ тоа или е тъп или луд ами ако поиска ЯО …тогава

  4. Значи не по врат, апо шия. Все тая. Каквото си търсите това ще си намерите. Ще ядете мечешкия уй.

  5. Това не било война на НАТО срещу Русия. Разбира се че не е. Войната е на изгладнялата за колонии, роби, власт и грабежи Англия задушаваща се на жалкото си островче с първите си колонии Уелс, Шотландия и Сев.Ирландия остатъци от от някогашната империя и все още носталгично привързаните към нея САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Тази връзка на последните към смешната отживелица олицетворявана от короната, каляските и средновековните превземки около монарха и пошлите битовизми на семейството му, са все по-изтъняващите усилия за подържане на отслабващият спомен за бившо величие на Британия. Истината е очевидна и е само една: воюва Англия и не от вчера, а от поне 300 години защото при цялото си напомпано величие е бледо джудже спрямо Русия и винаги се е страмяла да постави Русия первиначално в дълбока изолация за да не застрашава завоеванията й по света, а в последствие (след загубата на колониите й) да откъсне колкото може повече територии от Русия и превръщането им в нови свои колонии. А САЩ не откриват нищо ново. Просто доразвиват имперските стремежи на Англия като заемат нейното отслабнало господство и с груб натиск натирват безволевата Европа и овладяните от тях международни организации във недвусмислена враждебност и война срещу Русия. А какъв ще е изхода от всичко това – надявам се много скоро да бъде разбрано от всички.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *