Разузнаването на САЩ: Украйна стои зад убийството на Дария Дугина

Разузнавателните служби на САЩ смятат, че украинското правителство стои зад взривяването на колата, в която през август край Москва загина дъщерята на видния руски философ и националист Александър Дугин – Даря. Това е част от тайна кампания, за която американските власти се опасяват, че може да доведе до разширяване на конфликта в Украйна, пише в.„Ню Йорк Таймс“.

Съединените щати не са участвали в убийството, нито чрез предоставяне на разузнавателна информация, нито чрез друга помощ, заявиха официални лица, цитирани от изданието. Американски служители също така заявиха, че не са знаели предварително за операцията и че биха се противопоставили на убийството, ако са знаели предварително. След това от американска страна е била отправена забележка на украинските власти във връзка с убийството, казаха още източниците на „Ню Йорк Таймс“.

Информацията за украинското участие, която не е била съобщавана преди, е била споделена от американските служби на правителството на САЩ миналата седмица. Украйна отрече да е замесена в убийството веднага след нападението, а висши служители също са отрекли, след като са били запитани за оценката на американското разузнаване.

Макар че Русия не е отвърнала по конкретен начин на убийството, Съединените щати са загрижени, че подобни атаки – макар и с висока символична стойност – имат минимално пряко въздействие на бойното поле и биха могли да провокират Москва да извърши удари срещу висши украински служители. Американските официални лица са разочаровани от липсата на прозрачност от страна на Украйна по отношение на нейните военни и тайни планове, особено на руска територия, пише „Ню Йорк Таймс“.

От началото на войната украинските служби за сигурност демонстрираха способността си да проникват в Русия, за да провеждат диверсионни операции. Убийството на Дугина обаче може да се смята за една от най-смелите операции до момента – показваща, че Украйна може да се доближи много близо до видни руснаци.

Някои американски служители подозират, че бащата на Дугина, руският ултранационалист Александър Дугин, е бил истинската цел на операцията и че оперативните работници, които са я извършили, са смятали, че той ще бъде в автомобила с дъщеря си.

Дугин, един от най-изявените руски и световни философи, е водещ привърженик на идеята за обединяването на руския свят.

Въпреки че Пентагонът и спецслужбите споделят с украинците поверителна разузнавателна информация за бойното поле, която им помага да открият руски командни пунктове, линиите за снабдяване и други ключови цели, украинците невинаги уведомяват американските служби за плановете си.

Съединените щати са оказвали натиск върху Украйна да споделя повече за военните си планове, но с променлив успех.

Страните традиционно не обсъждат тайните действия на други държави от притеснение да не бъдат разкрити собствените им операции, но някои американски служители са на мнение, че е изключително важно да се ограничи това, което те смятат за опасен авантюризъм, особено политическите убийства, пише в материала на „Ню Йорк Таймс“.

„Руското разузнаване е напълно сигурно и има тонове доказателства, че специалните служби на Украйна са организирали убийството на Даря Дугина. Затова е положително, че САЩ най-сетне признаха това, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Попитан за информацията на в. „Ню Йорк таймс“, че според американските специални служби Киев стои зад убийството на Дугина, Песков отговори, че е добре, че САЩ явно са съгласни с Русия за ролята на Украйна в този брутален терористичен акт.

Песков съобщи още, че днес по дипломатически канали Русия е била уведомена, че не се планира да бъде поканена да се включи в разследването по взривените нейни газопроводи „Северен поток“ 1 и 2. Той заяви, че е абсурдно да се прави такова разследване без участието на Москва.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *