Дипломатът Петър Воденски: В Украйна ВОЮВАТ Руснаци срещу Руснаци и Украинци срещу Украинци! Ако натиснат България да се бие с Путин, тя може да изпрати само жива сила

Ако с усилията на Соломон Паси и Росен Плевнелиев се състави „кабинет на войната“, ще съм първият, който ще го заклейми. И те, и аз имаме синове, нека те сами решават за синовете си, но аз съм против синовете ми и зет ми да бъдат изпращани на руско-украинския фронт.

Като казваме, че Украйна се бие със своя противник – кой всъщност е противникът? В районите, където се водят бойните действия има и украинци, и руснаци, и българи, и какви ли още не. Един бесарабски българин от Молдова, от онези българи, с които успяхме преди двайсетина години да възстановим статута на българския район Тараклия (тогава бях посланик в Кишинев), ми писа неотдавна: „Господин посланик, в Украйна руснаци убиват руснаци, украинци убиват украинци, българи убиват българи…“. Това е истината за този конфликт. Той е разпалена отвън гражданска война на територията на руския свят, в която едни руски хора убиват други руски хора.

Петър Воденски е дипломат. Бил е генерален консул в Истанбул (1990) и посланик в Анкара (1991-1992), Кишинев (1995-2001) и Никозия (2005-2009). Два пъти е бил началник на Кабинета на министъра на външните работи (при Станислав Даскалов и Соломон Паси). В момента е член на Стратегическия съвет към президента Радев.

– Господин Воденски, всяко изявление и действие на президента Радев, свързано с войната в Украйна, предизвиква вълнения в последните месеци. Решението му България да не подкрепи декларацията на лидерите от Централна и Източна Европа в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО не направи изключение. Според Вас правилно ли е мнението на българския президент, че Украйна не бива скоро да бъде приемана в НАТО?

– Какъв е интересът на България в тази война, на двеста километра от нас? Имаме ли интерес от нея? Имаме ли интерес тя да се разраства? Имаме ли интерес от война Русия-НАТО? Имаме ли интерес войната да се проточва във времето, а не да бъде прекратена? Имаме ли интерес от последиците от тази война, която е на път да загроби икономиката на Европейския съюз (а ние нали, Божем, сме европейци)?

Имаме ли интерес европейската икономика, лишена от евтини газ, петрол и други ресурси да се срине и да стане неконкурентноспособна спрямо останалите икономики в света – американска, китайска и пр.?

Имаме ли интерес България да участва в тази война, да изпраща там оръжие и жива сила? Като си отговорим на тези въпроси, ще разберем по-добре позицията на президента Радев.

Аз „чета“ като основно послание в тази позиция отказ на участието на България в тази дивотия от страна на НАТО, САЩ, Европа и Украйна… не виждам никаква обективна причина за агресията им срещу Русия. И като професионален дипломат, не мога да не адмирирам такава позиция на президента ни.

– В позиция на президентската институция се казва, че членството на Украйна в НАТО трябва да бъде обсъдено от всички страни-членки на Алианса. Има ли колебания в западно-европейските лидери относно предоставянето на бърза писта за членството на Киев?

– Сред европейската общественост има силни резерви към досегашната позиция на правителствата ни към войната, в някои държави имаше и публични демонстрации против резултатите от тези войнствени позиции спрямо Русия, които рефлектират върху хората и бизнеса в Европа. Това няма как да не повлияе върху лидерите, а ако някои европейски лидери не се съобразят с настроенията на хората, ще понесат последствията – виждаме какво се случва на изборите в някои страни, а предстоят още избори.

– Има ли риск конфликтът да ескалира, независимо дали ще се стигне до членство на Украйна в НАТО?

– Не виждам как сега би се осъществило едно членство на Украйна в НАТО по „бързата писта“, не знам дали самият Зеленски си вярва. Както, впрочем, не виждам подобно „бързо“ влизане на Украйна и в ЕС, да не влизам в политически и икономически подробности какво би означавало това.

А дали конфликтът може да ескалира? Със сигурност би могъл, зависи от здравия разум на сегашните елити и дали те мислят за интересите на хората, които управляват, или само за „джоба си“.

– Едно изказване на Стефан Янев постави българските граждани нащрек. То гласи: „Ако реално тръгнем на война с режима на Путин, трябва да вземем това решение осъзнато и след това всички сме в окопите.“ Виждате ли индикации България да стане страна в конфликта срещу Русия?

– Това зависи от нас самите. Всеки би следвало да си дава сметка какво би означавало едно реално наше участие във войната. Сега Украйна се бие срещу противника със своя жива сила и с оръжия, доставяни от страни от НАТО, главно от САЩ (старите им съветски оръжия вече са напълно унищожени от руската артилерия). Оръжията им не знам дали ще свършат скоро, но живата сила на украинците се топи, уви, съчувствам на майките, съпругите, децата на излишно загиналите войници и от двете страни.

И като казваме, че Украйна се бие с противника – кой е противникът? В районите, където се водят бойните действия има и украинци, и руснаци, и българи, и какви ли още не. Един бесарабски българин от Молдова, от онези българи, с които успяхме преди двайсетина години да възстановим статута на българския район Тараклия (тогава бях посланик в Кишинев), ми писа неотдавна: „Господин посланик, в Украйна руснаци убиват руснаци, украинци убиват украинци, българи убиват българи…“. Това е истината за този конфликт. Той е разпалена отвън гражданска война на територията на руския свят, в която едни руски хора убиват други руски хора.

Та, на въпроса Ви за реално наше участие в конфликта. България няма нито пари, нито достатъчно оръжие, с което да участва в тази мащабен конфликт. Когато/ако САЩ ни натиснат да сме „още по-солидарни“ с „евроатлантическите ценности“ и да се бием с Путин, ние можем да участваме – както досега – с политически декларации „в подкрепа“ на едните и заклеймявайки остро другите, или, ако натискът е още по-силен – реално, с жива сила, да пази Бог… Предполагам, че Стефан Янев е имал точно това предвид, като е казал, че след едно наше осъзнато решение в тази посока, „всички сме в окопите“.

– „Демократична България“ съобщи, че ще внесе в новото Народно събрание проекторешение за изпращане на въоръжение на Украйна. Изостря ли се българската позиция срещу Русия след изборите?

– Такова решение би ни доближило още повече към „евроатлантическите ценности“, но да задам простичкия въпрос, като перифразирам „едно“ изказване на „един“ политик преди време, което не бе „чуто“ от много лидери: За какво са ни евроатлантическите ценности, ако България няма да я има на картата? За съжаление, анализът и прогнозите на някои западни политически лидери „по света и у нас“ сякаш куцат…

– Блъф или реална заплаха е използването на ядрено оръжие?

– Категорично НЕ е блъф. Да поразсъждаваме малко: Каква е крайната цел на Украйна, САЩ и НАТО в тази война? Да победим Русия? Как си представяме да победим една ядрена сила във война, която тя води на границата си? Дали тази ядрена сила, когато/ако се почувства притисната в ъгъла, миг преди поражението няма да използва всички средства за защита на държавата си, включително и ядрените си арсенали? Или пък ние, евро-атлантите, искаме да свалим Путин? И си представяме, че на негово място „добрите руснаци“ няма да сложат някой по-лош и от Путин, а ще изкарат „някой Навални“ от „зоната“ и ще го сложат начело в Москва? Нали разбирате за какъв абсурд става дума?!

Турците имат една поговорка, „Бетерин бетери вар“, т.е. от лошото има и по-лошо. Въобще, в тази война, в която участват много страни, не виждам добри, виждам само лоши…

– Чуваме оръжията, а не дипломацията. Затворен ли е пътят за вашите колеги?

– Това е много, много жалко… Русия и Украйна седнаха на „турската маса“ за преговори в Истанбул, но след това САЩ и Великобритания се включиха и накараха Украйна да прекрати преговорите, и процесът на нормализиране зацикли. Рано или късно, тази лудост ще приключи с преговори. Отсега не зная с какъв резултат ще приключи – дали с победа на „всички“ участници, (като следизборните изявления на нашите политици – те всички са победители), дали пък ще приключи със „замразен“ конфликт и пренасяне след някое-и-друго десетилетие на противоборството в друг регион (имам предвид не Тихоокеанския, а Арктика, например), но ще приключи. А ако не приключи с преговори, ще се стигне до ядрена война, след която няма да има кой да определи кои са победители и кои – победени.

– Позволете да ви върна към позициите на държавния глава. След консултативен съвет миналия месец Радев заяви, че България няма да признае референдумите в Украйна и че те са правен абсурд. Тогава пък позицията му разгневи русофилите. В крайна сметка по линията Изток-Запад къде стои България във време на война?

– По време на война България би следвало да заема позиции, които са базирани на БЪЛГАРСКИЯ национален интерес. Толкова е простичко. Не на страната на едните или на другите, а на страната на нашия интерес. Когато/ако интересът ни съвпада с интересите на някоя от страните – добре, а ако не съвпада – нашият интерес, лично на мен, ми е по-скъп.

А за референдумите: преди няколко години бях консултант на една разработка по Кипър. Една от препоръките ми бе, че станалото тогава в Косово отваря широко вратата за „същото“ пред редица други казуси – в Кавказ, в Кипър, в Приднестровието и прочее, и юридическата уговорка, заложена от американците, че това в Косово е sui generis, т.е. „не може да се използва като прецедент в други случаи и за други територии“, е просто едно своеобразно заклинание, с което различни политици при сгода няма да се съобразят. (Впрочем, напоследък чета, че Ердоган обмислял различни варианти как да спечели предстоящите догодина избори, и една от опциите му била да анексира скоро Северен Кипър, за да бъде приет на изборите догодина като победител от гласоподавателите).

Нашият държавен глава няма как да признае официално провеждането на споменатите референдуми в Източна Украйна, няма да ги признае и никой друг западен политик. Но в същото време същите западни политици заявяват, че тези референдуми са нарушение на международното право, а неизпълнението от страна на Украйна на подписаните от нея Мински споразумения, уредили статута на Донбас, не е нарушение на международното право. Това ми мирише не на юридически, а на политически казус. Типичен пример за двоен стандарт. И едното, и другото, са нарушения, така че страните да сядат и да преговарят, вместо да избиват взаимно населението си.

– Вие бяхте началник на кабинета на Соломон Паси докато същият беше външен министър. Сега той е един от двамата в контактната група за преговори за съставяне на кабинет. Целта е това правителство да е крайно евроатлантически ориентирано. По-скоро оптимист или по-скоро песимист сте за шансовете групата да доведе разговорите до успех?

– Колкото и краен проамерикански ястреб да е Соломон Паси, сам по себе си той едва ли би постигнал нещо. Необходими ще са му усилия и добро желание от различните партии, а и допълнителен натиск върху тях отвън, на което, очевидно, се разчита.

В същото време искам да кажа ясно, че ако с негови – или с други – усилия се състави „кабинет на войната“, ще съм първият, който ще го заклейми. Аз, а и Соломон Паси, сме вече твърде стари, а аз съм и твърде дебел, за да ни пращат в Украйна да се бием с пушка в ръка за Евроатлантизма. Но и той, и аз имаме синове, нека той сам решава за сина си, но аз съм против синовете ми и зет ми да бъдат изпращани на руско-украинския фронт. Пък ако някой иска по своя воля да ходи на фронта, и сега има достатъчно възможности, да си чупи главата там.

– Ако ГЕРБ не успее да привлече ПП и ДБ към формулата за управление, да очакваме ли все пак редовен кабинет? На малцинството? С третия мандат?

-Мисля, че точно това ще се случи в крайна сметка, интересно е и при кого ще отиде третият мандат, засега „мераклии“ са и ДБ, и „Възраждане“, и Стефан Янев. Нека оставим разписаната в Конституцията и законите процедура да се завърти и да завърши, и да разчитаме на добър резултат. В кръга на шегата, аз съм положително настроен, неотдавна писах на една унила приятелка във ФБ, че „единственото, което ни остава, е да им живеем напук“.

– Кои са законите и решенията, които се налага да бъдат обсъдени и взети, но това не може да стане без Народно събрание?

– На първо място трябва да се отхвърли войната като вариант, а също да се приемат бюджет и закони, които да ни помогнат да не сме гладни и на студено през зимата, да не навлизам в подробности, нека другите си свършат работата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. И кой ще ме изпрати на фронта?? И за кого ще се бия?? сюлейман паси или киро простото, или тиквата или клепара атлантик радев?? Че нали ако ми дадат калашника първо ще разстрелям тях- предателските изроди. Полагал съм клетва и ще защитавам моята родина но, не и да направя нещо което ще ми заповяда продажник от горепосочените.

  2. Излезе много откровен филм „Лучшие в Аду“, който обяснява защо нещата не вървят в тази война. Дори да го приемем за пропаганден, то това в него не е най-важното. Руснаци срещу руснаци, биещи се с еднакво настървение и вяра в своята правота, за кой ли път…

    • Чух за този филм, непременно ще го гледам.
      Защо мислите, че нещата не вървят? Русия следва своя план – освободи територия, колкото България; прие руските републики и области в РФ. Да, ужасно е, че загиват млади хора от двете страни! Но това е война за: 1)съществуването на Русия; 2) за бъдещето на света (ако ще го има). Едва ли детронираният хегемон ще се примири преди да опита всички възможни престъпления – видяхме какво направи със Северните потоци.
      И правотата е само една : на нормалния свят срещу извратения Запад.

  3. ПРОКЛЕТ ДА Е ЗАЕДНО С ПОТОМСТВОТО СИ ВСЕКИ КОЙТО ВДИГНЕ РЪКА ИЛИ ИЗПРАТИ ОРЪЖИЕ СРЕЩУ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ЖИВ ДА НЕ СЕ ВЪРНЕ КУРШУМ И РАК ДА ГИ ПОКОСИ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО А М И Н

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *