Путин: Украйна сама се натика в ъгъла, отказвайки да преговаря за мир с Русия

Президентът Владимир Путин заяви, че Руската федерация е била принудена да отговори на украинските атаки срещу нейните енергийни съоръжения. Руският лидер разговаря с президента на Беларус Александър Лукашенко. „За съжаление, наскоро наблюдавахме поредица от украински атаки срещу нашите енергийни съоръжения и бяхме принудени да отговорим“, каза Путин. Ударите по енергийни обекти в Украйна са част от процеса на демилитаризация, тъй като засягат отбранителната индустрия на Украйна, каза руският президент, съобщава ТАСС.

„Ако всичко се върне към решаването на тези въпроси, за които говорихме първоначално, а в енергетиката те също са свързани с решаването на една от задачите, които си поставяме – това е демилитаризацията. Преди всичко изхождаме от факта, че по този начин въздействаме върху отбранителната индустрия – военно-промишления комплекс на Украйна, и то пряко“, каза Путин. В същото време добави той, „ако преминем към разговори за решаване на всички проблеми с други средства, ако седнем на преговори за мир, разбира се, както вече казах много пъти по този въпрос, ние сме готови за това“.

Владимир Путин подчерта, че Русия, изхождайки от хуманитарни съображения, „не е предприела никакви атаки“ през зимата. „Имам предвид, че ние не искахме да оставим социални институции, болници и така нататък без захранване, но след поредица от атаки срещу нашите енергийни обекти бяхме принудени да отговорим“, подчерта Путин.

Руският президент е убеден, че Украйна се е натикала в ъгъла, когато е отказала да преговаря с Руската федерация с надеждата да спечели на бойното поле. „Мисля, че противоположната страна се заби в ъгъла, когато отказа да преговаря с официалното обяснение, че възнамерява да победи Русия на бойното поле и да ѝ нанесе стратегическо поражение“, каза руският държавен глава по време на разговора с беларуския си колега Александър Лукашенко. Путин е уверен, че Украйна вече е разбрала, че е невъзможно да победи Русия на бойното поле. „Сега те разбират, че това е невъзможно. Отказаха се от преговори. И сега са в доста трудна ситуация“, заяви руският президент.

Руският лидер увери, че Москва е готова за конструктивен диалог за уреждане на ситуацията около Украйна. Той предупреди обаче, че Русия няма да позволи да ѝ се налагат позиции, които не се основават на реалността. „Нашата цел не е да поставим всички в затруднено положение, напротив, ние сме готови да работим конструктивно“, каза Путин. И подчерта: „Но, разбира се, не може да има налагане на каквато и да е позиция, която не е основана на реалността.“

В отговор на надеждата, изразена от Лукашенко, че Украйна ще се вразуми и ще се върне при своите братя от Руската федерация и Беларус, Путин предложи украинците сами да решат това. По време на разговора Лукашенко отбеляза: „Бих искал украинците да са с нас“. „Чувствам, че не е далеч моментът, когато Украйна ще се опомни и ще разбере къде е нейното бъдеще и щастие“, каза президентът на Беларус. „Нека сами решат това“, отговори му Путин.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Четете бе хора Мишел Шосудовски, един рядък глас в света поддържащ истината. Imperial Conquest: America’s “Long War” against Humanity. Worldwide Militarization. Michel Chossudovsky

  2. Струва си Скандално да помества статии от сайта на Шосудовски, такива другаде няма.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *