Путин приветства решението на ОПЕК+ да намали добива на петрол! Байдън заплаши Саудитска Арабия с „тежки последствия“

Владимир Путин вчера приветства решението на ОПЕК+ от миналата седмица да намали добива на петрол с цел стабилизиране на глобалните енергийни пазари. Президентът на Русия направи това по време на среща в Санкт Петербург с шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, президент на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и емир на Абу Даби, предаде АП.

Във встъпителната си реч Путин подчерта, че двустранните отношения са важни за поддържането на регионалната и глобалната стабилност въпреки настоящите „трудности в международните отношения“. Руският лидер изтъкна подкрепата на ОАЕ за решението на ОПЕК+, което, по думите му, „не е насочено срещу никого“.

Намаляването на добива на петрол с два милиона барела дневно, което бе разкритикувано остро от Запада, ще повиши цените на петрола драстично и това ще помогне на Русия да финансира специалната си военна операция в Украйна. Съкращаването на производството ще повиши двойно цените на горивата в САЩ в навечерието на междинните избори през ноември, посочва АП. В същото време единственият печеливш от това повишение е Русия, тъй като от всички членове на ОПЕК + единствено на нея няма да й се наложи да намали добивите на нефт, а в същото време ще спечели огромни суми от повишената цена. Много анализатори смятат, че с това си решение петролния картел елегантно помага на Русия, помпайки я със свежи пари и в същото време заобикаляйки западните санкции.

Агенцията припомни, че ОАЕ поддържа тесни бизнес контакти с Русия и заедно със Саудитска Арабия и останалите петролни монархии в Близкия Изток категорично отказва да се присъедини към западните санкции срещу нея. Путин похвали Нахаян за съдействието му за решаването на някои „наистина деликатни хуманитарни въпроси“ в Украйна.

На този фон вчера Джо Байдън заплаши Саудитска Арабия с тежки последствия заради решението на водената от нея ОПЕК + да намали добива на нефт с 2 млн. барела дневно.

„Ще има тежки последствия“ за Саудитска Арабия след решението на ОПЕК+ да намали квотите си за добив на петрол“, предупреди снощи американският президент Джо Байдън в интервю за телевизионния канал Си Ен Ен. Той обаче не уточни какви точно мерки възнамеряват да предприемат САЩ, съобщава БТА.

По-рано говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби обясни, че Байдън възнамерява да „преоцени“ отношенията между двете страни, след като ОПЕК+ обяви решението си да намали квотите, което ще доведе до рязко покачване на цените на петрола в света. Решение, което най-силно ще удари САЩ и Европа, които потребяват 46 % от световния петрол.

Най-ясен сигнал в тази посока даде американския Конгрес, който днес декларира: Решението на страните от „ОПЕК +“ е  враждебен акт срещу САЩ и ясен сигнал, че те са избрали страната на Русия. Десетки конгресмени призовават Вашингтон за отмъщение.

Група конгресмени в САЩ предложиха изтегляне на американските войски от ОАЕ и Саудитска Арабия в отговор на решението на ОПЕК да намали производството на петрол с два милиона барела на ден.

Проектът бе представен от конгресмените от Демократичната партия Том Малиновски, Шон Кастен и Сюзън Уайлд. Той предвижда изтеглянето на американския военен контингент заедно с US-системите за противовъздушна отбрана, които на практика служат като щит на петролната монархия срещу Израел и Иран. Отношенията между трите традиционно враждуващи държави обаче в последно време силно се затоплят с посредничеството на Китай и Русия. Нещо повече – Саудитска Арабия и Иран кандидатстваха за влизане в азиатското обединение ШОС, а СА е подала документи за влизане в БРИКС. А Израел отказва да се присъедини към антируските санкции на „Солидарния Запад“, както и да предостави оръжие на Украйна.

„Рязкото намаляване на производството на петрол от Саудитска Арабия и ОАЕ и доминираната от тях ОПЕК, въпреки подкрепата на президента Байдън за двете страни, е враждебен акт срещу САЩ и ясен сигнал, че те са избрали страната на Русия в нейната конфронтация срещу Украйна”, заявиха американските конгресмени.

Републиканците също призоваха за ответна реакция.

Републиканският сенатор Чък Грасли поиска ОПЕК да бъде наказан за намаляването на добива чрез приемане на законодателство, което ще държи производителите на петрол отговорни за картел и тайно споразумение за фиксиране на цените.

„Моят двупартиен закон НОПЕК ще разбие тези тактики на чуждия петролен картел”, заяви Грасли и добави: „Той вече е одобрен от съдебната комисия на двупартийна основа и няма причина да не бъде приет като част от предстоящите ни усилия да се защитим. Нашите енергийни доставки са въпрос на национална сигурност”.

Лидерът на мнозинството в Сената демократът Чък Шумър посочи, че може да подкрепи НОПЕК.

„Това, което Саудитска Арабия направи, за да помогне на Путин да продължи да води своята презряна, жестока война срещу Украйна, ще се помни дълго от американците“, каза Шумър: „Разглеждаме всички законодателни инструменти, за да се справим най-добре с това ужасяващо и дълбоко цинично действие, включително законопроекта НОПЕК.”

Споразумението на страните от ОПЕК и Русия е да намалят производството на петрол с два милиона барела на ден от ноември, като вземат за отправна точка нивата на производство, договорени за август.

Картелът обясни решението си с несигурността около световната икономика и прогнозите за петролния пазар.

Това обаче става на фона на разгръщащата се енергийна криза в Европа и нарастващите цени на енергийните ресурси по света, но най-драстично в САЩ. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Вече за целия свят е ясно кого представлява т.нар.“демократична общност“ : надупените купени лидери на ЕС (народите им ще си кажат мнението като дойде големият студ) во главе с Памперса Джо.

  2. СВЕТОВНИЯ ЖАНДАРМ САЩ, ЩЕ ОБЯВИ ВОЙНА СА САУДИТСКА АРАБИЯИ НЕЩАТА ЩЕ СЕ ЗАТЕГНАТ ЗА ЗАПАДНИЯ СВЯТ ДА ИМА ЕНЕРГО-ТОСИТЕЛИ И ВСИЧКИ ЩЕ СЕ МОЛИМ НА БОГА БАЙ-ДЪНОВ, КОЙТО ЩЕ СИ ЗАМИНЕ В СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ, АКО НЕ ОБЯДИ ВОЙНА НА СВЕТЪТ !

    СЛАВА НА ИМПЕРИАЛИСТИТЕ СРУЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО !

    КОЙ ЛИ ЩЕ ПОБЕДИ ?

    РАСЪЖДАВАЛ !

    СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВЪ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *