Путин поздрави православните християни и всички граждани на Русия за Великден

Руският президент Владимир Путин поздрави православните християни и всички граждани на Руската федерация, празнуващи Великден – Светлото Христово Възкресение. Поздравлението е публикувано на сайта на Кремъл. Путин присъства на Великденската служба в храма „Христос Спасител“ в Москва. Тържествен молебен в чест на празника отслужи патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

„Прекрасният, обичан празник Великден дава надежда на вярващите, вдъхновява за добри мисли и дела и служи за утвърждаване на високи морални идеали и ценности в обществото“, се казва в поздравлението на Путин.

Президентът подчерта творческата и подвижническа дейност на Руската православна църква и други християнски деноминации, насочени към опазване на историческото и културно наследство, решаване на ключови обществени проблеми, укрепване на семейната институция, възпитаване на младите хора, хармонизиране на междурелигиозните и междуетнически отношения. „Църквата винаги е била с хората, споделяйки техните радости и трудности. И днес, изправена пред сериозни предизвикателства, тя активно участва в милосърдните и благотворителни дела, помагайки на хората да намерят силна духовна опора“, подчертава Путин.

Руският президент присъства на Великденската служба в храм-паметника „Христос Спасител“. Тържествен молебен в чест на празника отслужи Патриархът на Москва и цяла Рус Кирил. Путин се появи дойде в храма, придружаван от кмета на Москва Сергей Собянин.

Владимир Путин традиционно присъства на службите по време на големите църковни празници. Обикновено той празнува Коледа в църкви извън Московска област, но на Великден президентът неизменно идва на богослужение в катедралата „Христос Спасител“, посочва ТАСС.

Руският патриарх Кирил отслужи среднощната литургия за Възкресение Христово в московския катедрален храм „Христос Спасител“. Преди началото на литургията патриарх Кирил отправи призив към руснаците и украинците да направят всичко възможно за скорошното приключване на конфликта в Украйна.

„Днес в нашата руска историческа земя се случват тежки събития, може да се каже, междуособици. И днес се обръщам към руснаците, към украинците, особено към тези, които са били въвлечени в този конфликт против волята си. Трябва да направим всичко, за да спрем този конфликт възможно най-бързо със силата на нашата молитва, нашите добри дела и нашите добри намерения. За да може мирът и общият ни мирен живот, братските ни отношения отново да обединят здраво и категорично нашите народи, които някога бяха един народ – народът на единна Русия“, каза патриархът, а обръщението му бе излъчено от катедралата „Христос Спасител“ малко преди Великденската литургия. „За това ще бъде моята специална молитва днес и бих искал да помоля всички вас да се присъедините към тази молитва“, добави той.

В Киев пък в Киево-Печорската лавра пасхалното среднощно богослужение бе оглавено от предстоятеля на Украинската православна църква- Московска патриаршия, митрополит Онуфрий.

Другата украинска църква – алтернативната Православна църква на Украйна, проведе пасхално богослужение в манастира „Свети Архангел Михаил“ в центъра на Киев.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

14 коментара

  1. Защо трябва да науча от Телеграм,че Възраждане не са станали на химна на Гейсъюза в НС.Защо никой не пише за тази героична постъпка на Възраждане.

    • Мерси за информацията. Аз и телеграм нямам, така че сега го научавам от теб.
      Адски ме дразни всичко еврогейско, особено наричащи се българи да веят педалския им байряк.

      • Ама как научаваш новините за усрайна без телеграм.Аз следя Оружейний мастер,Димитрий Василец,Шеих Тамир,само за това го имам.

      • Честно казано, вече въобще не ме вълнува съдбата на несъществуващата държавица с фашизуидни наглосаксонски роби.
        Пожелавам им бързо изпаряване, както и на полуците, заедно с онитя трите балтийски военни тигъра.
        То като се замисля, не смятам една сълза да пролея и за скандинавските мюсюлмански халифати, острова с пандемониума лъндън, холандските ледаломюсюлмани, белгийските негропедали, както и британските щати в северна америка.
        За съжаление руските ракети така и не литват натам, а както е тръгнало може да не ги дочакаме.

  2. Новината е на Аvia.pro,aз ги следя на телеграм.Едно от малкото хубави неща казани за България от руснаци,но какво да се прави,заслужаваме си критиките.

  3. Имаше специално предаване на откриването на парламента( виж Блиц).Костадинов и групата му не станаха на европейския химн,но неговото изложение беше най-смислено и най-национално отговорно.Ами Възраждане не е съгласно с евроКОЛОНИАЛНИТЕ ценности и с тези правила, както и с тази обявена война на Запада, която ни води към абсолютен колапс. Ако все пак някой не е убеден, има малко време още, само че ще бъде късно за всичко.

    • Хем има време, хем ще е късно ми се струва леко противоречиво. :)
      Времето на България изтече, с допускането на сорсоидните НПО-та да редят български правителства, български закони, българското здравеопазване, българските учебни програми и българската външна и вътрешна политика.

  4. Ето го бе Гаспада,и в Ютуба е дадено, https://www.youtube.com/watch?v=-wvBmxuBCLw В 46-тата минута се виждат депутатите от Възраждане да си седят на седалките по време на европейския химн.Не е важно че“Затвориха Терминал 2 на летище София, окупиран е от американски военни“-труд, важно е за бг аборигените кога ще бъде коронясан Чарлз 3, или от кого е бебето, от Кирчо и парапета ли, или от официалния съпруг.

  5. Две българки г-жа Дилма Русев – NDB и г-жа Кристалина Георгиева – IMF управляват двете най-важни финансови институции в света.“Българка зае поста президент на банката на БРИКС – NDB“ Във света драги българчета, а у нас сме се навели до земи и слушаме какво искат от нас господарите от Козяк.Толкова страни в Европа и света продължават да внасят ядреното си гориво от Русия. Ние подписахме веднага ДЕСЕТ годишен договор с Уестинхауз, за да сме диверсифицирали горивото., т.е. да зарежем евтиното руско и да си купуваме американско, което вече се провали в Чехия и украина.Това както ИЗЦВИЛИ и нашия любим президент било нова синегрия с Щатите в сферата на енергетиката, когато ще си затворим и топлоцентралите, пък американските марици ще си продават тока на когото си щат.

    • Иваноф, сега да не кажеш че пак се карам или обиждам, ама всички изброени от теб нямат нищо общо с България и от 33 г. плачат за набиване на кол.
      Това, че някой национални предатели имат българска лична карта не им дава правото да се зоват българи.

  6. Борисов искаше Сталинката да я прави на президент,ама тя реши да не влиза в нашия бардак,още по-малко пък под неговата отровна сянка.Те тези с лична карта са толкова много,че засега доминират определено.Самият Радев е притежател на такава.

  7. „Г-7 предупредиха да не се правят никакви опити за силово изменение на световния ред“-Епицентър „Ще покажем на света непоколебимата решимост на Г-7 за запазване на световния ред, основан на върховенството на правото.“Става дума за световното право,дирижирано от хегемона и от Сорос.

  8. „КОГАТО НЯКОЙ Е МНОГО ТЪП, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВА ПОЗИЦИЯ ЗАЕМА“ Става въпрос за нашата Сталинка в Свободното слово.

    • Истина е както и няма значение каква титла са му подарили. Вече доцент, професор ………. звучат като мръсни думи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *