Путин откри паметник на Фидел Кастро в Москва

Русия е готова да си сътрудничи с всички приятелски държави, които имат интерес към развиването на Северния морски път. Това заяви руският президент Владимир Путин на тържествена церемония по спускането на вода на атомния ледоразбивач “Якутия” и по издигането на националния флаг на друг атомен ледоразбивач – “Урал”.

Владимир Путин се включи в официалната церемония в Балтийския корабостроителен завод в Санкт Петербург по видеоконферентна връзка от кабинета си. По думите му мащабното и системно обновяване на флота от ледоразбивачи затвърждава статута на Русия на “велика арктическа държава”.

Освен това Путин изтъкна и стратегическото значене на Северния морски път.

„Развитието на този изключително важен транспортен коридор ще позволи на Русия да разкрие напълно експортния си потенциал и да създаде ефективни логистични маршрути, включително в Югоизточна Азия. Ние сме открити за сътрудничество с нашите партньори. С онези, които могат да си позволят да работят с Русия, разбира се“.

След това Владимир Путин откри в Москва заедно с кубинския си колега Мигел Диас-Канел паметник на Фидел Кастро. В речта си Путин нарече Кастро “легендарна личност и символ на цяла една епоха”.

„Фидел и неговите съратници винаги самоотвержено са защитавали суверенитета на родината си. Не са позволили да я сломят интервенцията на наемниците, санкциите, финансово-икономическото ембарго и опитите за външно изолиране на страната“.

На последвалата двустранна среща в Кремъл Мигел Диас-Канел заяви, че и Русия, и Куба са обект на несправедливи санкции и имат общ враг в лицето на Съединените щати. Кубинският президент цитира и пророческите думи на Фидел Кастро отпреди 10 години: „Следващата война в Европа ще бъде между Русия и фашизма, само че този фашизъм ще бъде наречен от западния свят демокрация!“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Не всички хора имат нужда от истината, не всички имат разум и да я разберат и приемат, не всички имат и време да се докоснат до нея, а тя е като божествената светлина, не ослепява а прочиства духа. Колко малко време сме на тази планета, а колко мръсотия е натрупало човечеството в нея.И трябва да приемаме сегашните промени, като най-естественото нещо. А Фидел беше един духовен КОЛОС в Куба, какъвто ще остане и Путин. Някой да покаже други западни оратори като тези двамата. Четири пъти съм се разхождал по улиците на Хавана, един народ с достойнство,но живеещ до най-големия хищник на планетата.

  2. СЛАВА КУБА ОСТРОВ НА СВОБОДАТА ФИДЕЛ КАСТРО ЩЕ ЖИВЕЕШ В СЪРЦАТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ВОВЕКИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *