Путин: Израел беше брутално нападнат и има право да се защити, но сухопътна операция в Газа е неприемлива

Израел беше брутално нападнат, но уреждане на конфликта ще бъде възможно само чрез създаването на независима държава Палестина със столица Източен Йерусалим, каза руският президент Владимир Путин на срещата на върха на Общността на независимите държави (ОНД).

Русия изхожда „от постулата, че десетилетния палестинско-израелски конфликт може да бъде решен само и единствено чрез преговори и това няма алтернатива“, каза руският президент, цитиран от държавните медии.

„Целта на преговорите между израелци и палестинци трябва да бъде прилаганата от ООН формула за две държави, което предполага създаването на независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим, съжителстваща в мир и сигурност с Израел. Израел, както всички видяхме, беше подложен на атака с безпрецедентна бруталност. Той, разбира се, има право да се защитава. Има право да осигури мирното си съществуване“, каза Путин, подчертавайки, че „от решаващо значение е да се работи за разрешаването на този проблем чрез мирни средства“.

„В ситуация като тази и на това конкретно място просто няма алтернатива решението за две независими държави. За целта Израел трябва да отстъпи завзетите палестински територии, на които е изградил еврейски селища“, заключи той.

По-рано руският президент предупреди, че очакваната сухопътна офанзива на израелските сили в ивицата Газа ще доведе до неприемливи жертви сред цивилното население там и че Русия е готова да посредничи за мирни преговори между двете воюващи страни.

„Използването на тежка военна техника в жилищните райони на Газа, от където местното население дори няма къде да се евакуира, е сложен въпрос, изпълнен с тежки последици“, заяви Путин. „И най-важното – жертвите сред цивилното население ще бъдат абсолютно неприемливи“.

Източен Йерусалим е част от Йерусалим, считана за столица на автономната държава Палестина, състояща се от две откъснати една от друга територии в рамките на Израел – Западния бряг и Ивицата Газа. Част от Източен Йерусалим е Старият град, където са свещените места за евреите, мюсюлманите и християните, включително Стената на плача и Храмовия хълм. Източен Йерусалим, който от прастари времена е изцяло населен от палестинци, е в основата на арабско-израелския конфликт, като войнстващите фракции водят словесни и военни спорове за контрол върху него. Истината е, че до началото на 20-ти век 95 % от населението на цял Йерусалим е било палестинско. Подобно е било съотношението между палестинци и евреи и на цялата територия на днешен Израел. На 10 км. от Източен Йерусалим, пак в пределите на Палестинската автономия е и град Витлеем – родното място на Исус Христос.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Винаги съм предполагал,че Путин играе ДВОЙНА игра !!! Еврейна си е евреин ….. БОГ да прости руснаците и Православието….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *