Путин в Давос: Светът е на ръба на Тотален Срив! Битката е всеки срещу всеки! (С ВИДЕО)

„Планетата е на ръба на тотален системен и икономически срив. Ситуацията е непредсказуема, а скоро може да стане и неуправляема. Заплашени сме от истински катаклизъм – война на всеки срещу всеки. За да предотвратим този социален катаклизъм, ние спешно трябва да вземем мерки.“. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, който за първи път от 12 години се яви и изнесе реч пред Световния икономически форум в Давос. Руският лидер анализира как се е променил света през последното десетилетие и сподели вижданията си за настоящето и бъдещето на планетата. Най-висшия форум на световния политически и икономически елит започна в понеделник и за първи път от половин вековното си съществуване се проведе в онлайн формат, отбелязва РИА Новости.

Представяме ви резюме на най-важните теми от забележителната реч на Владимир Путин:

Путин сравни днешната ситуация в света с 30-те години на ХХ век – Голямата депресия:

„Разбира се, в историята никога нищо не се повтаря, но споделям мнението на някои уважавани експерти, които сравняват настоящата ситуация с 30-те години на миналия век. Някои ще се съгласят с този паралел, а други – не. Но по много параметри – по мащаба, по вида заплахи и техния системен характер – определено може да се направи аналогия с Голямата депресия от 1930 г.“, заяви президентът.

(Преди дни западни анализатори сравниха COVID-19 с Нацизма и обясниха, че след като преди 80 години Западът в лицето на Чърчил и Рузвелт обединиха сили със Сталин срещу общия враг, няма нищо по-логично и днес Западът да тръгне по същия път на сближаване с Русия, бел. ред.)

Путин за днешната световна битка „всеки срещу всеки“: 

„Планетата е на ръба на тотален системен и икономически срив. Ситуацията е непредсказуема, а скоро може да стане и неуправляема. Заплашени сме от истински катаклизъм – война на всеки срещу всеки. За да предотвратим този социален катаклизъм, ние спешно трябва да вземем мерки.“, отбеляза Путин.

Според президента на Русия, в момента светът се сблъсква с два типа предизвикателства – социално-икономически и обществено-политически.

За социално-икономическите проблеми и предизвикателства:

Президентът подчерта, че изгода от глобализацията са извлекли основно развиващите се страни – Китай, Индия, Бразилия и страните в Южна Африка, заради китайските инвестиции там. И въпреки че глобализмът е творение на Запада, той е изгубил много от налагането на тази система. Резултатите от глобализацията за страните от ЕС и САЩ са срив на икономиките им и задълбочаване на неравенството.

„В западните държави нараснаха доходите само на 1 % от населението, а на останалите или намаляха, или не помръднаха“, заяви Путин.

Причина за това изкривяване в глобалното социално развитие на планетата, смята Путин, е догматичната политика на отделни западни държави – бивщи или настоящи империи. Политика, с която същите са заложили днешните капани за самите себе си още през 80-те години на миналия век.  А натрупаните социално-икономически проблеми на проповядваният от тях неолиберален капитализъм, са рефлектирали върху днешното неустойчиво и хаотично глобално развитие.

„Днешният ръст на икономическите проблеми и неравенството в западните държави разделя техните общества, поражда социална, расова и национална нетърпимост. Симптоматично за избрания от Западните държави напълно сгрешен модел на глобализма е, че такива напрежения се наблюдават именно в техните утвърдени граждански и демократични институти, призвани да регулират и потушават подобни явления и ексцесии“, заяви Путин.

За борбата с бедността:

По оценки на Световната банка, в Китай, например, броят на хората с най-ниски доходи е намалял от 1,1 милиарда през 1990 г. до под 200 милиона в последните години. Това безусловно е успех за Китай и абсолютен прецедент в световната история – за толкова кратко време да измъкнеш от бедността и да превърнеш в средна класа близо 1 млрд. души… В Русия направихме същото, макар и в по-скромен мащаб – от 64 милиона бедни руснаци през 1999 г. днес имаме около 5 млн. И ние смятаме, че това е напредък за нашата страна в най-главното направление на нашите усилия“, обяви Путин.

За противоречията между Великите сили: 

„През последното десетилетие наблюдаваме отслабване на силата и авторитета на международните институции, увеличава се броя на регионалните конфликти, деградира и системата на глобална сигурност... САЩ излязоха от много договори, гарантиращи световната сигурност и по този начин я подкопаха. Клаус (Клауш Швааб, основател и президент на Световния икономически форум в Давос, бел. ред.) спомена за вчерашния ми разговор с президента на САЩ и споразумението ни да преподпишем договора за стратегическите настъпателни оръжия. Безусловно, това е стъпка в правилната посока, но е капка в морето от противоречия, които продължават да се натрупват между нашите държави, както се казва, по спирала“, подчерта президентът.

За ръста на напрежението в международните отношения:

„Западът е в дълбока системна криза и вследствие на това политическите му действия стават все по-агресивни. Той оказва все по-силов натиск върху онези страни, които не желаят повече да са в ролята на послушни и управляеми сателити. Използването от страна на САЩ и ЕС на нелегитимни инструменти за борба с конкуренцията като търговски бариери, незаконни санкции, ограничения във финансовата, технологичната, информационната сфери – подобна игра без правила повишава критично риска от едностранната употреба на военна сила. Ето в това се крие най-голямата опасност“, подчерта Путин.

За невъзможността да се стигне до глобален конфликт: 

„Както ни е известно, неспособността на държавите и тяхното нежелание да разрешават гореспоменатите проблеми чрез диалог, през ХХ век им докара катастрофата „Втора световна война“. Разбира се, аз се надявам, че такъв глобален горещ конфликт е невъзможен. Много се надявам. Защото такъв би сложил край на нашата цивилизация“, предупреди Путин.

За ролята на IT-гигантите Microsoft, Facebook, Twitter и др. :

„Все по-важна роля в обществения живот на планетата играят технологичните дигитални корпорации. Сега са особено аткуални, особено по повод събитията около предизборната кампания в САЩ. Стана ясно, че тези дигитални гигантски корпорации вече не са просто икономически образувания. В някои направления те вече реално се конкурират с държавата“, подчерта президентът.

Путин за надеждите и бъдещето:

„Скъпи приятели, всички ние знаем, че конкуренцията, съперничеството между страните не са спирали в световната история и за миг, и няма и да прекъснат никога. Противоречията и сблъсъка на интереси са нещо естествено за толкова сложен организъм, какъвто е човешката цивилизация. Но в преломни моменти човечеството е обединявало сили в решаването на най-важните и съдбоносни глобални проблеми. И смятам, че в момента сме изправени точно пред такъв проблем“, обърна се руският лидер към световната общественост.

 

За опитите на САЩ да изградят еднополюсен свят:

„Очевидно е, че епохата, свързана с опитите да бъде изграден централизиран, еднополярен световен ред около САЩ – тази епоха завърши. Но, честно казано, тя никога не е и започвала. Беше направен само опит в тази посока. Но и това вече отмина. Подобен монопол сам по себе си противоречи на културното, етническото, религиозно и историческо… цивилизационно многообразие на нашата планета. Затова и силовият западен опит за постигане на еднополюсен глобализиран свят, претърпя пълен крах“, подчерта руският лидер.

За взаимната любов с Европа:

„Европа и Русия от икономическа, научна и технологична гледна точка са напълно естествени партньори. За добрите ни взаимоотношения е необходимо единствено да подхождаме един към друг честно, морално и с приятелски диалог. Трябва да се избавим от фобиите на миналото. Да загърбим пропагандното използване във вътрешнополитическите въпроси, онези проблеми, които са се насложили от едни минали векове… и да гледаме в бъдещето. Ние сме готови за това, ние го искаме, стремим се към него. Но любовта е невъзможна, ако е едностранна, тя трябва да е взаимна“, категоричен бе Владимир Путин.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/7Rnm-gVJ8XM

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ НАШ РОДЕН ИСТИНСКИ БРАТ ПО ГЕНЕТИЧЕН ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ ПО ВОЛЯТА НА ГОСПОД ОБИЧАМЕ ТЕ ТИ СИ НАШАТА НАДЕЖДА И РАДОСТ ДУШИТЕ И ПОГЛЕДА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СА КЪМ ТЕБ ВЛАДИМИР ПУТИН ГОСПОД ДА ТЕ ПАЗИ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ НАЙ ВЕЛИК СВЕТОВЕН МИРОТВОРЕЦ

  2. ИМАШ ОБИЧТА ДОВЕРИЕТО И НАДЕЖДАТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ВЛАДИМИР ПУТИН

  3. СВЕТЪТ ЩЕ БЪДЕ ПО-ДОБЪР,СИГУРЕН,КОГАТО ИМА ТАКИВА ЛИДЕРИ!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *