Путин: Бях наивен относно намеренията на Запада към Русия

Когато на Запад казват „Русия е заплаха за нас“, всъщност те имат предвид: „Яд ни е, че не можем да я подчиним и разделим на парчета, за да я ограбим“, каза руския президент в едно от най-откровените си интервюта

Руският президент Владимир Путин нарече изявленията на американския лидер Джо Байдън, че Москва уж може да атакува НАТО „глупости“ и „словесни фигури, лишени от каквато и да е логика“, съобщава ТАСС.

„Това са пълни глупости. Мисля, че президентът Байдън разбира това, това са просто словесни фигури, с които Байдън сега се опитва да оправдае напълно погрешната си политика в руското направление, която претърпя пълен провал. Да не говорим, че самата хипотеза Русия да нападне НАТО е лишена от логика“, подчерта Путин в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин“ на телевизионния канал „Россия-1“, отговаряйки на въпроси на водещия Павел Зарубин.

Руският лидер е убеден, че тези твърдения на Белия дом са спекулация, тъй като САЩ с оглед на днешните перспективите за глобално развитие на света „днес нямат никаква полза от това да нанесат стратегическо поражение на Русия, за да не ги нападне тя, както публично заявяват. Такава беше стратегията им преди 20 години, но днес тя вече не им е от полза“. „Не смятам, че това е в националните интереси на самите Съединени щати, защото те не могат да ни победят военно, а дългосрочната конфронтация с нас ще ги разори напълно“, отбеляза руският президент.

Занапред Вашингтон ще трябва да се съобразява с Москва, заяви Путин. „Те ще трябва да намерят общ език с нас, ще им се наложи да се съобразяват с нас“, каза президентът, отговаряйки на въпроса как да взаимодействат със САЩ, когато целия Запад хвърля всякакви обвинения срещу Русия.

„Цялата организация на НАТО не може да не разбира, че Русия няма причина, никакъв интерес – нито геополитически, нито икономически, нито политически, нито военен – да воюва със страните от НАТО. Каква полза бихме имали да воюваме със страни без бъдеще“, каза Путин. Той увери, че Москва няма никакви териториални претенции към страните от НАТО“, а също така и че „единствената причина да развалим отношенията си с тях е тяхното нежелание да си сътрудничим и враждебност“. Руският президент увери, че Москва е заинтересована да развива отношения със страните от НАТО, толкова, колкото и с останалите страни по света.

Западните държави обаче, смятат, че такава голяма Русия им пречи. Те искат да я разделят и подчинят, смята Путин. „Реалността е такава. Всичките им общи доктрини през вековете са били все в тази посока – от колонизиране до пълно унищожение на Русия. Причината е че европейската територия е бедна на природни ресурси и това е хронично страдание за техните икономики в исторически и дългосрочен план. Доскоро имаха възможност да си набавят евтини ресурси от много места по света, но вече нямат такава възможност. И единственият им вариант да си ги набавят сухопътно и тоест евтино и в съответното голямо количество е територията на Русия.

Аз по-късно абсолютно на 100 процента се убедих в невъзможността да сме приятели с Европа. Първоначално вярвах, че след разпадането на СССР и смяната на системата в Русия, ще установим партньорски, приятелски отношения с Европа, но по-късно разбрах, че това е невъзможно. Всъщност след разпадането на Съветския съюз (западните политици) вярваха, че само трябва да изчакат малко и Руската федерация под атаката на техните либерални политики също ще се срине“, каза той. Путин добави, че държава с такава огромна територия по европейските стандарти – с най-голямата територия в света и доста голям брой жители в сравнение с другите европейски страни – „като цяло не е необходима“. „По-добре е, както предложи известен политически деец в Съединените щати (Збигнев Бжежински), да я разделим на пет части и да подчиним всяка от тези части поотделно, за да използваме ресурсите й“, припомни той старите антируски идеи. Когато на Запад казват „Русия е заплаха за нас“, всъщност те имат предвид: „Яд ни е, че не можем да я подчиним и разделим на парчета, за да я ограбим“.

Путин подчерта, че натрапчивите западни идеи и планове за разчленяване на Руската федерация на отделни държави, са залагали на това, че всяко от тези парчета поотделно „няма да има самостоятелна тежест, самостоятелен глас и няма да може да защитава националния си интерес така, както го прави единната руска държава“. „Едва по-късно осъзнах това, а първоначалният ми подход беше доста наивен“, призна Путин.

Владимир Путин призна, че наивността е била характерна за него през 2000-те години, въпреки работата му в разузнаването и на държавни длъжности. „Ще ви го кажа искрено. Въпреки факта, че работих почти 20 години в службите за сигурност и външното разузнаване на Съветския съюз, въпреки факта, че по-късно бях заместник-кмет на Санкт Петербург, директор на ФСБ, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация и дори председател на правителството в началния етап, по отношение на Запада и неговите намерения съм бил наивен“, каза той. Путин добави, че през 2000-те години е отдавал нестихващото желание на Запада за конфронтация с Русия на инерцията от Студената война. „И все пак имах наивна представа. Смятах, че е въпрос на време така нареченият „цивилизован свят“ – САЩ и западните им партньори да разбират какви големи промени всъщност са се случили с Русия, че тя вече е напълно различна страна, че Руската федерация е капиталистическа и развиваща се демокрация, че тя вече няма никакви идеологически различия със Запада и съответно не може да има конфронтация помежду ни. Подкрепата на западните държави за чеченския тероризъм и сепаратизъм на руска територия, дойде като студен душ. По това време бях директор на ФСБ. Но дори тогава, в онези първи месеци от конфликта се колебаех наивно дали тези действия на западните служби не са просто инерция от Студената война. Въпреки, че от днешна гледна точка – всичко беше очевидно“, каза руският държавен глава.

Той добави, че преди е вярвал, че Западът „продължава да е така агресивен към Русия, защото е свикнал да воюва със Съветския съюз и продължава да го прави по инерция, защото не е убеден в нейната демократизация“. „В онези години в специалните служби, в политическите елити, в медиите на Запад имаше една средна класа, която беше свикнала да воюва със Съветския съюз. Те имаха огромно количество специалисти по борба срещу Съветския съюз. Тези хора не знаеха нищо друго освен да действат според правилата на зададената им матрица. Така че си помислих, че тази враждебност към Русия е остатъчен комплекс и я отдавах на инерцията от Студената война“, поясни Путин, като подчерта, че това е била неговата „наивна представа за реалностите, която се промени много бързо вследствие на сблъсъка ми с реалността щом станах президент на Русия“.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. НАТО трябва да се разпадне, трябва! Такава е била договорката и така трябва, само интриги създават между държавите!

  2. НАТО трябва да се разпадне, трябва! Такава е била договорката и така трябва, само интриги създават между държавите НАТОвците!

  3. Да накараш запада да се отнася почтено и с уважение към останалия свят, е все едно да накараш вълка да пасе трева на полянката, докато около него зайчетата играят на прескочи кобила. И не, обикновените редови граждани нямат нищо общо тук. Големите л…на ги а…ат тези, които държат големите пари. Те определят и външните политики на тези страни.И военните им министерства барабар с генералите им, са парцалени кукли в ръцете на тези кукловоди.

  4. Може да се накара запада на почтенност и уважение со кротце, со благо и КЮТЕК , който тепърва предстои.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *