Проф. Хинков: 4000 души Починаха за 1 месец от Свински Грип в България през пролетта на 2009 г. Тогава нямаше извънредно положение! (С ВИДЕО)

През пролетта на 2009 г. в България имаше епидемия от свински грип. Тогава, в рамките само на един месец в България този грип уби 4000 души. Това заяви в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов проф. Олег Хинков, реаниматор, директор на болница и бивш зам. министър на здравеопазването.

Проф. Олег Хинков

За огромно съжаление, тия 4000 починали от свински грип в мнозинството си бяха млади хора – сред тях имаше много родилки и бременни жени. Сега от коронавируса умират предимно възрастни хора. Тогава не беше обявено извънредно положение в държавата. Защото при такива стойности такова не се обявява, заяви проф. Хинков.

По думите му, предложението да се закупят ударно голям брой респираторни апарати, ще доведе до голям брой смърт на пациентите. Причината е, че в страната ни няма достатъчно анестезиолози и въобще обслужващ персонал. За държава с такъв брой граждани като нашата, трябва да имаме 1400 анестезиолози, а ние към момента разполагаме с едва 800. А и от наличните голяма част не са особено добре обучени. Затова моето мнение е, че ако коронавирусната епидемия се задълбочи, ще са ни необходими не повече респираторни апарати, а Отделение за интензивно лечение – реанимация. А иначе ние така или иначе 1400 обдишващи апарата ще намерим. Въпросът е, че нямаме достатъчно кадри, които да ги обслужват, заяви проф. Хинков.

Друг е въпросът, че днешната коронавирусна инфекция в момента е на толкова ниски нива у нас, че все още дори не може да се говори за епидемия.

Проф.  Хинков обясни и основните характеристики на всяка една зала за реанимация на тежко болни. Леглото в реанимацията трябва да е разположено на минимум 25 кв. м. Тук влиза и апаратурата, ведно с респираторите, за които се говори толкова много.

Говорил съм с почти всички министри на здравеопазването и резултатът винаги е нулев. Говорихме, че специалността „интензивно лечение“ е елемент от националната сигурност на страната ни. Писал съм дори доклад до ДАНС и… нищо!

Българското здравеопазване е в колапс. Предстоят ни страшни времена. Съвсем скоро в интензивните отделения ще се влиза със селекция – болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани, завърши проф. Хинков.

ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР С ПРОФ. ХИНКОВ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК: ВИЖ ВИДЕОТО:

Преди да видите видеото обаче нека ви споделим една любопитна подробност: 10 минути след като видео – интервюто с проф. Хинков бе качено в сайта на БНТ, админите на медията го изтриха. Вероятно цензурите са им се обадили да го свалят. Оказа се обаче, че въпросните 10 минути „живот“ в нета са били достатъчни два сайта да копират видеото и да го разпространят чрез фейсбук и другите социални мрежи. Едва 2 часа по-късно, разбрали че интервюто така или иначе е изтекло в публичното пространство и се разпространява със светлинна скорост, админите на БНТ все пак решиха да го публикуват повторно. Мамят ви! Коронавирусът не е по-опасен от който и да е друг сезонен грипен вирус! Skandalno.net

А ЕТО И САМОТО ВИДЕО:

https://youtu.be/C5VWbLGeYv8

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Професор Хинков е авторитет и аз му вярвам безрезервно, точно така е. Не всеки анестезиолог може да се справи, а дори и сестрите в реанимация са специално обучени
    . Не всеки от гилдията може да се превърне в реаниматор. Няма кадри, не става с преструктуриране. Това може да си го въобрази само някой като Тиквата, който си няма идея от здравеопазване. А то е скапано и не е в състояние да реагира компетентно и адекватно при кризи, отдавна трябваше да се помисли за това.
    Не съм съгласен с това, че коронавирусът не бил по-опасен от всеки друг сезонен грип. Напротив, по-опасен е, защото при него има здрави заразоносители, които въобще не знаят, че го пренасят. Например здраво дете, което ходи на училище, би заразило много възрастни. Всеки друг грип е въздушно капкова инфекция и са заразни само болните, човек е по-лесно да се предпази. Освен това коронавирусът комбинира два начина на заразяване и вирулентността му е по-голяма. Още в самото начало трябваше да се приложат възможно най-крути мерки, за да се прекрати в най-кратки срокове агонията, в която сме в момента. При 100 процента спазване, таванът щеше да е най-много месец. С железни нерви, много мъка и глад може би, все щяхме да издържим. Не само в България, а навсякъде. Да бяха затворили границите изцяло! Безотговорните се връщали… Други щракат с пръсти и им е до екскурзии, излагат на гибел близките си и цял един народ! За съжаление, вече е късно. Вирусът вече е разпространен с невиждани размери. Подбор, но какъв?

  2. Кой си ти безпартийният,че да даваш уж компетентно мнение!Проф.Хинков е застанал срещу думите си с авторитета и името си ,а ти кой си,че приказваш важно,важно за неща които не разбираш!Безсрамник!

    • Ей, чукча, къде видя да оспорвам думите на многоуважаемия професор Хинков? Гледах видеото, компетентността му е неоспорима! Явно ти не си разбрал абсолютно нищо от казаното, ако въобще си го слушал. Няма да се обяснявам неща, от които си нямаш понятие. Нито знаеш какво е реанимация, нито знаеш какво е епидемиология, така че да разбереш разликата. Думите, че коронавирусът не е по-опасен от всеки друг сезонен грип, не са на професор Хинков. Други се опитват да ни втълпят това, капиш? /Капиш, ама друг път,ЧУКЧА./

  3. Името на министъра който УНИЩОЖИ Българското здравеопазване е Илко Семерджиев !

  4. Може би трябва да доуточня написаното от мен в предишни мои постове. Опасността от новия коронавирус идва от безсимптомните заразоносители и високата му вирулентност, защото от щъкащите насам-натам хора по улиците не се знае кой го носи и заразява останалите. Децата изглеждат здрави, не боледуват, но заразяват. Докато човек се усети, вече пневмонията е напреднала и естествено е по-трудна за овладяване. При всички инфекциозни заболявания на първо място е изолацията, винаги е било така и това се знае от всяко медицинско лице. Ето защо, при първите симптоми на зараза с новия коронавирус, които вече са описани навсякъде в интернет, човек трябва да вземе своевременни мерки и да не чака да започне да се задушава, защото вече ще е късно.

    • Браво за ПНЕВМОНИЯТА! Хората така и не разбраха, че не става въпрос за грип!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *