Професорът от Станфорд Джон Йоанидис: Ковид-19 е По-Малко Опасен от половината познати ни грипни вируси! Всяко друго твърдение е тежка манипулация!

Епидемията от сезонен грип в Италия през зимата и пролетта на 2016 г. е отнела живота на 25 хиляди души. А властите дори не са обявили карантина, дори не им е хрумнало тогава да затварят граници или да спират икономиката си. Причината е, че това са нормалните нива от десетилетия на смъртността от грип за държава с население от 60 млн. души. В същото време към днешна дата починалите от уж силно смъртоносния коронавирус „Ковид-19“ в Италия са 5 476 души. Преиграха ли правителствата в Западния свят с мерките, които взимат в борбата си с коронавируса? Това е тема на нов анализ, публикуван преди 2 дни. Професорът от Станфорд Джон П. А. Йоанидис, съдиректор на “Meta-Research Innovation Center” и още професор по медицина, статистика, биомедицински научни данни и епидемиология, е категоричен, че Западният отговор на коронавирус епидемията е „едно фиаско”, защото взима необосновани, но пък ужасяващо екстремни мерки на базата на „отчайващо ненадеждни данни”. Данните за количеството заразени и починали от Ковид-19, с които разполагаме в момента, твърди Йоанидис, показват, че реакцията срещу вируса в САЩ и Европа е твърде строга и пресилена, накратко – много преиграваме. „Сегашната коронавирус болест, COVID-19, беше наречена веднъж „епидемия – веднъж на три поколения“. Но аз го наричам „измама- веднъж на три поколения”, написа Йоанидис в свое интервю за Stat News.

В него станфордския професор защитава тезата си, че данните, с които разполагаме са пренебрежимо малко и сякаш умишлено хаотизирани, а от друга страна в базата данни на СЗО липсват данни „за огромното мнозинство от инфектирани” от COVID-19, което прави числата за смъртността, които Световната здравна организация представя, на практика „безсмислени”.

Но дори на базата на тези оскъдни отправни цифри можем да заключим, че процента на Смъртните случаи от коронавирусът Ковид-19 е по-нисък от този на починалите от традиционните сезонни грипове. И излиза, че затварянето на целия свят с очакваните последващи огромни социални и финансови кризи, е напълно ирационално и безотговорно действие. „Тези така крайни мерки, които Америка и Европа предприеха за борба с коронавируса, са напълно лишени от логика. Това е все едно един слон да бъде нападнат от домашна котка. И изнервен от котката, опитвайки се да я избегне, слонът случайно пада в пропаст и умира.“, илюстрира проф. Йоанидис.

На твърдението ми, че този вирус не е по-смъртоносен от традиционния сезонен грип, някои ще ми опонират, че в някои страни смъртността от Ковид-19 сред възрастните е по-висока от средната. На тях ще им отговоря следното: „Има няколко щама на коронавируса, които са ни познати от десетилетия и при тях периодично се е наблюдавала много по-висока смъртност, която е достигала до 8 % от заболелите възрастни хора- особено сред такива групи от тях, които живеят в домове или санитарни заведения.”

Наличните данни за Италия показват, че средната възраст на починалите там от сезонен грип за периода 2013 – 2017 г. е бил 80.5 години, като 99 % от тия починали възрастни са били със сериозни хронични заболявания. Това е официално проучване на националния здравен орган на Италия, което се базира на данните за 20 000 души, починали там. По-голям дял от починалите са мъже и до един са били със сериозни паталогични предишни заболявания. И забележете – повече от половината от починалите са имали по три патологии, като най-често срещаните предхождащи заболявания са сърдечно-съдовите.

Всяка година по различни причини в света умират 60 милиона души. Случаите на починалите от коронавирус след години ще влязат в тази статистика и голяма част от тях няма да бъдат дори коректно документирани „заради това, че сега не са прецизно тествани”. Имам сериозни основания да смятам, че в момента голяма част от починалите от други болести, се записват като жертви на „коронавируса“. Това също изкривява данните и няма да ни даде възможност за точни анализи завбъдеще.

Да видим обаче каква е глобалната картина. Всяка година средно между 10 и 15 % от населението на планетата се заразява с грип. В случаи на епидемии и пандемии е възможно този процент да достигне 50. Глобалните инфекции показват драматична картина – през 2003 тежкият остър респираторен синдром (SARS) зарази 8098 души и причини смъртта на 774 от тях. Вирусът бе причина и за сериозна социална и икономическа криза. През 2006 година подобно нещо се случи с H5N1, а през 2009 с H1N1.

Изключително важно е да се анализират правилно данните, в частност тези за Италия, която днес остава най-силно засегнатата страна в света от коронавируса. (В Китай нивото на заразените спадна драстично и страната е на път тотално да пребори епидемията-б.р.) В брой 88 на “International Journal of Infectious Diseases” е публикуван обстоен доклад за влиянието на грипа върху смъртността във всички възрастови групи в Италия по време на сезонните грипни епидемии в страната от 2013 до 2017 г.

Какво показва този доклад? За зимните сезони от 2013/14 до 2016/17 са регистрирани приблизително 5 290 000 грипни случаи на територията на Италия. За този изследван период има 68 хиляди починали, за които със сигурност може да се каже, че са вследствие на грипните епидемии. И тогава Италия е показала по-висок процент на смъртни случаи спрямо останалите европейски стани, особено сред възрастните.

Проф. Джон Йоанидис от университета „Станфорд“

В доклада се посочва: „В периода 2013-2017 г. Италия има регистрирани пикове на смъртността, съпоставено със средноевропейските нива, особено сред възрастните хора, през зимните месеци. Грипните епидемии се индикират като едни от потенциалните детерминанти за това увеличение.”

Данните за зимните сезони в Италия показват следното:

— смъртните случаи вследствие на прекаран грип за сезона 2013/14 са: 7027 души

— смъртните случаи вследствие на прекаран грип за сезона 2014/15 са: 20259 души

— смъртните случаи вследствие на прекаран грип за сезона 2015/16 са: 15801 души

— смъртните случаи вследствие на прекаран грип за сезона 2016/17 са: 24981 души

„В заключение,” в доклада се казва: „непредвидимостта на грипните епидемии продължава да е голямо предизвикателство за здравните специалисти и политиците в Италия.” И този най-важен държавен доклад е публикуван през 2017 г., няколко години преди днешната коронавирус-епидемия, заради която в момента и Италия, и половината свят са блокирани. Това е пълен нонсенс. Към днешна дата починалите от коронавирус в Италия са едва 5476. Да го кажем така – ако броят на починалите от грип тази година само в Италия мине бройката от 50 хил. души – едва тогава може леко да се притесните. Всичко останало е в рамките на нормата. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *