Проф. Стив Ханке: Еврозоната е пред Фалит! Лудост е България да се натиска да влиза там!

„Не се отказвайте от валутния борд! Еврозоната е пред фалит и влизането ви сега ще е пълна лудост!“, това заяви изтъкнатият немски икономист проф. Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд“ у нас. Икономическият гуру е категоричен, че тази година в Европа ще се развихри тежка рецесия, а действията на Европейската централна банка описва като „хаотични“.

Вече две десетилетия България има най- ниския външен дълг и отличен фискален контрол – и всичко това е заради валутния борд. Защо искате да се откажете от това и да отидете във валутен съюз, който очакваме да фалира всеки момент, недоумява професор Ханке.

В условията на валутен борд страната ви има възможност да оперира с националната си валута, а това означава независимост. Защо България иска да се включи в бъркотията на Еврозоната? Ако влезете там, със сигурност ще ви сполети съдбата на Гърция, коментира още Стив Ханке.

Ако България изпълни всички условия на ЕС, най- вероятно ще получи одобрение за влизане в еврозоната. Ако ги слушате и стриктно изпълнявате инструкциите им – ще ви приемат. Но на каква цена?! Тук въпросът опира до… национален суверенитет.

„Еврозоната отива в нищото“, категоричен е проф. Ханке. Задава се рецесия, а чиновниците в Брюксел си нямат представа какво да правят. Хаосът е повсеместен, а вие искате да влезете точно в този момент. Това звучи налудничаво!, заяви още изтъкнатият икономист.

Държави като Швеция, Полша и Чехия, които от 10 години са в чакалнята на еврозоната, вече са силно разколебани, затова и бавят с години официалното си влизане в този валутен съюз. И най-вероятно никога няма да влязат. Само България, или по- точно правителството на Бойко Борисов, неистово, със зъби и нокти се натиска да влезе в еврозоната.

Нима Швеция е с по- лоши финансови и икономически показатели от България?! Защо тогава вече цяло десетилетие бави и отлага влизането си в Еврозоната?! Въпроси, на които управляващите от ГЕРБ не искат да отговорят.

Какво изобщо ще ни даде това влизане в еврозоната: Правителството ни ще получи възможността за безконтролно теглене на огромни заеми в евро от името на държавата – ето това е интимната мисъл и заветен стремеж на оялата се герберастка върхушка. Същото, което направи и олигархичната върхушка в Гърция: Щом стана ясно, че Гърция дължи 400 млрд. на ЕС, народът се вдигна на масови протести с рев до небесата, че не той е изял и изпил тези пари. И си беше точно така – изядоха ги гръцките политици и олигарси. Но това нямаше никакво значение – защото заемите са теглени от името на гръцкия народ. И сега именно той плаща заемите. Борчове, които няма да може да ги изплати, естествено. Затова съвсем скоро ще му се наложи да продава – земи, води, пристанища, че даже и някои от скъпоценните си острови.

Гърция официално излезе от спасителния план, но не си мислете, че не продължават да изплащат заемите на олигарсите- политици. Просто забавиха неизбежния фалит с някоя и друга година. Ето такава съдба искат ГЕРБ и за България! Ще им позволим ли?! Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *