Проф. Иво Христов с разтърсващи думи за 2 юни (С ВИДЕО)

„Гледаме с широко затворени очи как България изтича безвъзвратно! Страната ни изтича с това, че днес на 2 юни, голяма част от нас не се възприемат в една общност с останалите. 2 юни не е дата. 2 юни трябва да е всеки ден“. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП проф. Иво Христов в изключително емоционално слово – декларация от името на парламентарната група, посветено на Деня на Ботев и падналите за свободата на България.

Вижте цялото изказване Тук:

„Днес е 2 юни. След малко отвън ще завият сирените. Някой ще спрат, може би по инерция. Други ще спрат от куртоазия, а трети няма да спрат, защото не виждат смисъла от участието си в това преклонение“, започна той.

„Когато повечето българи спрат да спират, това значи едно – безразличие към общата ни българска съдба. Държави и народи са се затривали често не заради войни, не поради нашествия или катаклизми. Преди да им се случи те са си отивали вътрешно, духовно. Държавите и народите са изчезвали заради безразличие!“, каза от трибуната соц. депутатът.

„Днес е 2 юни и трябва да си дадем сметка, че това безразличие, с което ние с широко затворени очи гледаме как изтича нашата страна, иде да ни напомни няколко неща. С широко отворени очи, изпълнени с безразличие, ние гледаме безучастно как България изтича. Изтича времето на България, историческото й време. Изтича с всяко читаво дете, което заминава през Терминал 2 и никога не се завръща, изтича с бабите, които отиват да гледат внучетата си оттатък Океана и не могат да се разберат на общия си език, защото внучетата вече нито го разбират, нито го говорят. Изтича с поредното затворено, пустеещо село, изтича със склопените очи на нашите баби, дядовци и родители, които изградиха тази страна с 20 ст. трудоден, както написа поетът Пеньо Пенев. Нашата страна изтича поради простата причина, че ние не виждаме ценност в нея. Тази страна изтича по простата причина, че ние с широко затворени очи виждаме как нашите отношения са деградирали до отношения на врагове. И… както казваше голямата българска писателка Свобода Бъчварова: „Милост няма между българите“. Затова ни изтича страната!

Нашата страна изтича поради това, че нямаме общи идеи и обща цел. Нашата страна изтича с и заради 40-те процента функционално неграмотни. И заради другите 60% с различна степен на неграмотност. Страна, която се е гордеела с това, че човек ще продаде най-милото си, за да изучи децата си, в момента се гордее с това, че децата му все още могат да пишат на някакъв език. Страната ни изтича и с това, че днес на 2 юни, голяма част от нас не се възприемат като една общност!“, каза още проф. Христов.

„Когато след малко завият сирените, те ще опитат не просто да разкъсат дебелата пелена на човешкото ни безочие, те ще раздерат тъмата на историята и от процепа на вечността ще започнат да дефилират сенките на нашите велики живи мъртъвци: На Ботьов, 28-годишен младеж, останал завинаги там, горе, на Вола. На Бенковски, на Каблешков, 19-годишно момче, на Цанко Дюстабанов, на Георги Кондулов, който преди да умре казал на четата си – „Отрежете ми главата и ме заровете тук, а отгоре ми играйте хоро, да не може душманинът да разбере де ми е гробът!“, продължи проф. Христов. След което се обърна към колегите си в пленарната зала: „Представете си, каква антична трагедия е това! Това е времето, когато сирените дефилират и нашите велики мъртъвци ни гледат от вечността!“

„Преди известно време един умен човек, понастоящем пазач в Софийския университет, ми каза следното: „Пътувах от София до Варна с нощния влак и гледах светлинките на България. Тъмнина и тук-таме блещукаше по някоя светлинка. България ми заприлича на войската на Самуил – слепци без очи и тук-таме по някой едноок!“, продължи той.

И завърши с думите: „Когато след малко зареват сирените, уважаеми колеги, замислете се в храма на собствената си съвест, че когато отгоре ни гледат великите наши вечно живи мъртви, те си задават въпроса: Ние склопихме очи, за да отворим очите на България. От другата страна сме ние. А дали тези, днешните, няма да затворят очите й завинаги… или пък ще я изведат на нейния път. 2 юни не е дата, 2 юни трябва да е всеки ден!“ Skandalno.net

ВИЖ РЕЧТА НА ПРОФ. ИВО ХРИСТОВ ЗА 2 ЮНИ ТУК! ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/d3kpETKzXvI

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Причината за този нихилизъм у народ е, че вие, некадърните партийци, окупирахте властта и лишихте народа от стимули да се развива. Сега дори и да отчитате негативите, отново нямате алтернатива, защото сте се сраснали с властта и по-далеч от носа си не виждате. На народа му писна да живее с вашите наредби, закони и правила. Иска свобода! Нужна е промяна на ДИАЛЕКТИКАТА на социалното устройство, която вие никога няма да проумеете. За вас властта е привилегии, а не отговорност; блага, а не творчество! Изкористихте всичко, до което се докоснахте. Провалихте социализма, ще провалите и демокрацията. Вие, партийците, сте ПАРАЗИТИ!

    • Ради, ако това което си написал, се отнася и до Иво Христов… то ти не си добре!

    • иден академик споделя една малко известна информация по отношение на Бойко Борисов.

      Човекът, родом от София, сподели пред PERNIKNEWS, че е бил близък приятел с бащата на министър-председателя.
      „Истинското му име е Бахур Бахар”, казва човека. Той посочва, че майката на Борисов е еврейка. Спомня си за времената, когато бащата на премиера е бил болен и е искал чаша студена вода от сина си. Тогава младият Борисов отказал.
      Човекът споделя, че Борисов винаги се е страхувал тази информация да не излезе наяве.
      Източни: Perniknews.com
      Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

  2. БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОГЛЕДНЕ И ЩЕ ЖИВНЕ КОГАТО СЕ МАХНАТ НАТО И ЕС ТЕ СА ГЕНОЦИДА НА БЪЛГАРИЯ КОЛОНИЯ НА СЛАБА АМЕРИКА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *