Проф. Иво Христов: Провокацията в Керченския проток е много по-дълбока! ЕТО КАКЪВ Е ЗАПАДНИЯТ ПЛАН СРЕЩУ РУСИЯ:

Украинската провокация в Керченския проток (в Черно море, а не в Азовско, както преднамерено тръби западната пропаганда) е съзнателна и планирана провокация на режима в Киев и подкрепящияго Запад. Целта е да се създаде втора точка на напрежение на границата мужду Русия и Украйна (първата такава е Донбас). Това е удар, насочен директно срещу Русия. Това заяви проф. Иво Христов в интервю за поглед. инфо.

Ескалацията на напрежение в Азовско море започна още преди година – имаше няколко случая със задържани от Украйна руски кораби. Както и чисто отвличане на руски кораб с моряци от Крим, които бяха принуждавани от украинските власти да се откажат от руското си гражданство, за да бъдат освободени.

Така че- днешната провокация в Керченския проток е само един от елементите на една по- дългосрочна западна стратегия за обкръжаване и задушаване на Русия, категоричен е проф. Христов.

Малко хора у нас знаят, че Азовско море е от затворен тип, то е море или залив със специален статут, според правовата база. Достъпът до него в момента се регулира чрез договора от 2013 г. между Русия и Украйна от 2013 г. Това не е открито море, а вътрешно-териториално. То е разделено между двете страни и достъпът се регулира според договора, подписан между тях. Достап за корабите на трета държава там просто няма и не трябва да има. Режимът в Киев се стреми да анулира договора за Азовско като закрито море – Украйна иска вече да могат да влизат и трети страни. Разбирай – НАТО. Така се надяват да елиминират РФ като военен фактор в региона. Ето как: Крайната цел на Украйна, и на западните им господари, е да създадат ракетно-морска база на НАТО на полуостров Бердянск, в Азовско море, точно на 20 км. от границата с Русия.

Това беше и единствената цел на Запада, организирайки Майдана в Киев – Украйна да стане плацдарм за обкръжаването на Русия. Тоест – на територията й да се разположат натовски бази. Но това е прекрачване на червената линия, която Русия никога няма да позволи. Защото става твърде опасно за нейната сигурност.

Организирайки провокацията край Керч, Порошенко си е давал ясна сметка, че руската брегова охрана ще стреля и се е надявал дори да има жертви или някой от корабите да бъде потопен. Замисълът му не се получи. И последвалата пропаганда на режима му и воплите му към Запада за помощ, някак увиснаха. Впрочем вчера Порошенко сам си призна, че целта му е да вкара натовски кораби в Азовско море. Което обаче няма как да се случи, анализира Иво Христов.

Върви пълзящ опит да бъде променен статутът не само на Азовско, но и на Черно море, тъй като и двете морета са със статут на закрити. Така например страните, които нямат излаз на Черно море, могат да вкарат вътре кораб само за 21 дни. Затова и НАТО няма военно-морска база нито в Румъния, нито в България. Затова и целта е Черно море да стане отворено – и западният вълк да влезе в кошарата на Русия. Това означава и призивът на Порошенко за повече натовски кораби.

Но Порошенко се движи по пътя на бившия грузински президент Саакашвили. Цялата операция на Азовско море е разчитала на ефект на ескалация, както Саакашвили направи с нападението над автономната про-руска провинция Южна Осетия. Западът обаче не се намеси, Русия си прибра Осетия и Саакашвили увисна. Сега е осъден на десетки години затвор в собствената си страна, няма гражданство. И западняците го изоставиха, защото вече не им е нужен.

Рейтингът на Порошенко е катастрофален – 5% подкрепа, а изборите наближават. Надявал се е чрез тази провокация да елиминира предстоящите избори и диктатурата му да стане фактическа. В Украйна никога не е имало ред – там цари пълна анархия. Затова и Радата осуети опита на Порошенко да въведе пълно военно положение. Порошенко знае, че диктатурата му има бъдеще само ако успее да предизвика военна ескалация на конфликта с Русия.

Като говорим за Запада обаче, трябва да знаем, че не целия Запад, конкретно американците създадоха проблема „Украйна“. В това Европа има една-единствена роля – да плаща целия този масраф – както се случи и на Балканите по-рано. И сега янките искаха същата оперета, но Франция и Германия бързо разбраха целта на киевското мероприятие през 2014 г. И не подходиха с особен ентусиазъм по Керченския въпрос. И категорично заявиха, че няма да налагат нови санкции на Русия. Имат си едно наум. Неслучайно за подписването на Договора с Украйна от 2014 г.  Франция изпрати не външния си министър, а шефа си на дирекция Източна Европа. Така Париж в момента не носи никаква отговорност за псевдо-проекта за псевдо-държавата Украйна и когато този проект започне да се разпада, Франция най-спокойно ще се оттегли и ще заяви, че това е авантюра.

Има възможност, макар и минимална, киевският режим все пак да успее да предизвика мащабен военен конфликт в региона.

Проблемът в Украйна не е решим чрез избори. Този западен проект не е създаден с цел да се омиротвори територията. Напротив! Напрежението в про-западна Украйна трябва непрекъснато да ескалира, да бъде регулирано. Ролята на Украйна в НАТО-вските планове е да служи като аванпост в зоната на руските стратегически интереси. До окончателното обкръжаване и задушаване на Русия.

В момента средният украински гражданин живее тежко, доста по- зле от българина. Сред населението няма никакво настроение за война. По последни данни от Майдана насам, между 2014 и 2018 г. , населението на Украйна е намаляло с 10 млн. От 48, то вече е 38 млн. Украинците масово емигрират – половината в Русия, а останалите в Европа. Икономиката на страната е напълно унищожена – повече от 80 % от предприятията и заводите не функционират, информира проф. Христов.

Българските реакции по казуса бяха обаче много интересни. Особено на президента Радев, който първо ултимативно каза: „Русия незабавно да освободи украинските моряци“, а после се коригира и каза нещо доста по- различно. Първата реакция на президента беше погрешна – влезе в логиката на полския си гост и обслужи полската традиционно русофобска позиция. Втората реакция на Радев беше по- балансирана – очевидно с цел да се коригира първата.

Реакцията на Борисов, която изрази в Мароко, ясно показа, че той е наясно с негативите за България и може да се каже, че беше адекватна. Към момента десетки български тирове са блокирани на украинската граница. Ако конфликтът между Русия и Украйна ескалира, България ще е сред най- потърпевшите. Най- лошият сценарий за нас, българите е да се стигне до криза с газа, като през 2009. „Газпром“ няма да спре газоподаването през Украйна, за да не дразни Западните си партньори, на които е длъжен да подава газ. Москва ще спре газа през Украйна едва когато построи „Южен поток“. Киев е наясно с това. Но целта на тамошната хунта е точно обратната – да злепостави Русия пред Запада като ненадежден газов партньор.

За последните 48 часа Тръмп на няколко пъти отмени, а после отново насрочваше срещата си с Путин. Причината за това странно поведение, е че е поставен под натиск вътре в Америка. Тръмп не иска да дава храна на противниците си от „дълбоката държава“, които продължават да го атакуват за някакви мними връзки с Русия. Големият проблем на САЩ всъщност не е Русия, а Китай. Защото двете държави са като скачени съдове и възходът на китайската икономика значи смърт за американската. И голямата цел на САЩ е да срази Китай военно, защото икономически не може. Но това няма как да им се отдаде докато руската мечка пази Дракона. Затова и планът на американците е- да убият Русия икономически, а сетне и Китай – военно. Но начинът, по който янките отиграват тази своя стратегия е много некомпетентен, коментира Иво Христов.

Русия има същия подход към Европа, като Тръмп. Подходът е да се работи страна по страна, така сключват и договорите си, защото и Русия, и САЩ не приемат ЕС като единен субект. Истината е, че Европа няма никакъв шанс да се консолидира – тя никога не е имала обща субектност. Затова ЕС няма да просъществува нито като единна държава, нито въобще като съюз. Силата на Европа е в нейното многообразие от етноси, религии и интереси. Тя няма как да се превърне в едно цяло. След евроизборите през май в Европейския парламент ще влезе силна националистическа вълна, която ще взриви съюза. Вследствие на това ЕС ще стане крайно недееспособен и ще се разпадне.

Противоречия между Русия и Европа на практика няма. Конфронтацията помежду им е подклаждана от САЩ, които не желаят подобно обединение, защото те ще станат излишни. Германия, например, само през 2018 г. инвестира в Русия рекордните 60 млрд евро, въпреки санкциите. Построи десетки автомобилни и прочие предприятия…, завърши проф. Христов. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖ УЧАСТИЕТО НА ИВО ХРИСТОВ! ВИЖ ВИДЕОТО – 1 ЧАСТ:

https://youtu.be/CUcVUju06W8

ВИЖ ВИДЕОТО – 2 ЧАСТ

https://youtu.be/p2llNzGOE4A

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Нито едно обединение под формата на съюз,от народи не може да просъществува дълго във времето.
    Причината е много проста–те са устроени империи в съвременен вариант. И така, както всички империи са се разрушили–същото става и със съюзите. Такива обединения не присъстват в космическото пространство, а щом ги няма ТАМ, значи в земното не могат да бъдат. Да–за известно време получават един заряд от някаква пръкнала се идея на някой
    идиот, и увлечената след това енергия на поддръжници
    ги захранва за известно време, но–това е изчерпаем
    източник. Обединението в космическото пространство е на друг принцип, и то е реалност, само че в малко
    по-особен вид. Всичко в земното измерение, което е на принципа съюз, няма шанс да пребъдва в летописа,
    не коментирам историята. Съюз, няма критериите на обединение–поради една единствена причина, но….. която нямам намерение да коментирам сега
    Нищо лично към никой, уважавам всеки труд, но не приемам обяснения, които са извън летописа.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *