ИКОНОМИЧЕСКИЯТ КОЛАПС НА САЩ Е ВЪПРОС НА МЕСЕЦИ! Западната Цивилизация Потъна! Виж Тук:

На 16 октомври 2018 г. започна поредният и най-вероятно последен етап от краха на западната финансово-икономическа система. Тоест – край на Западното господство над света!

Сутринта изненадващо беше изключен интернет-гиганта You Tube. Последваха други глобални сървъри и сервизи. От 6 месеца пък социалната фейсбук е с десетократно намален приоритет на достигане на постовете и публикациите. Което разбива на пух и прах фундамента на фейсбук като социална мрежа и буквално я обезсмисля.

Нарушена беше работата на JPMorgan Chase, която даже не може да бъде наречена банка, тъй като е свръхбанка с активи от над 22 трилиона долара, т.е. колкото е целият дълг на САЩ. Чрез JP Morgan Chase стават половината от всички електронни платежи по света.

Нарушена беше работата и на Western Union, компанията, която се занимава с парични преводи още от 1851 г. и която действаше в Европа даже в разгара на Втората световна война.

JP Morgan и Western Union са двата финансови монстъра, които движат паричните преводи по целия свят.

Причините за грандиозния срив не бяха изяснени. Но някои експерти си спомниха за 19 октомври 1987 г., който влезе в историята като „черния понеделник“, т.е. денят, в който промишленият индекс Доу Джонс падна с 22,6 %, което, в преизчисление на днешните реалности, се равнява на около 5700 пункта.

Други експерти си спомниха за лятото на 2008 г., когато започна сегашния финансов срив на Запада.

Помня и „черния понеделник“ от 1987 г. и лятото на 2008 г., както и онова, което пишех тогава – че кризата ни предлага „ужасен край или безкраен ужас“, и „че историята има лошия навик да се повтаря“, и „че и този път има бясна надпревара между наближаващата война и краха на западната финансова система“.

Нямам обаче никакво удовлетворение в констатацията, че „виждате ли, откога ви обяснявам, че това ще се случи, а вие се смеехте. А ето че се случи“. И никакво задоволство не изпитвам, че съм предвиждал, че този драматичен момент за целия свят не само ще настъпи, но е и неизбежен.

Защото това не променя същността на проблема – че до Голямата война и до срива на финансовата система остават броени дни, че ситуацията е катастрофална и не може да бъде спасена.

От макроикономическа гледна точка всичко е ясно – колапсът на САЩ се задълбочава и нищо не може да го спре.

От историческа гледна точка ситуацията не е нова – това е поредна фаза на прехода към поредния исторически цикъл на света.

За пръв път в моята почти 50-годишна журналистическа, анализаторска и коментаторска кариера виждам, че така наречената „световна върхушка, дълбока държава, елит, плутокрация, клептокрация, нов световен ред“ се сблъсква с толкова голяма криза, че на дневен ред е самото нейното оцеляване.

И за пръв път този „елит“ е вцепенен от ужаса, който настъпва. Но, рано или късно, сметката ще трябва да се плаща. А тя е страшна. Такава криза като днешната не е имало в историята на капитализма. Това е същността, всичко друго е второстепенно.

Последният път, когато глобалния „елит“ се сблъска с подобно нещо, но в много по-малки мащаби, започна Втората световна война. По същата логика сега трябва да сме в навечерието на Третата световна , въпреки че според мен тя започна още с атаката на САЩ и НАТО срещу Югославия и с тероризма на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Югославия беше новото Сараево, 11 септември беше подпалването на Райхстага и атаката срещу Гливице.

Но социалната и икономическа лудост през 2018 г. е много по-силна, отколкото през 2008 г. Оттук нататък ще става само по-лошо.

Светът, който познавахме, вече не може да се движи по досегашната си траектория. Статуквото не може да се запази в нито една дегенерирала сфера на живота.

И отново на преден план е военно-промишления комплекс на англо-саксонския ционизъм, който заедно с „дълбоката държава“ в САЩ иска война с Русия и нейните съюзници. Вкараха в Белия дом пореден балон – Доналд Тръмп, който се опитва да „прави САЩ отново велики“. Няма начин обаче. Реалният проблем на Америка е, че тя е непоправимо поляризирана без шанс за ремонт и с дегенериране с всеки изминат ден. Цялата им система трябва да бъде преустроена, но това е невъзможно, защото именно САЩ, с колосалния си дълг и десетилетния си живот за чужда сметка, са основните виновници за кризата.

И най-важното – продължава да става, както се казва „под радара“ на глобалната шахматна дъска. И когато прахът най-накрая се уталожи и паднат последните домина, целият свят ще бъде много по-различно място.

Това е голямата картина.

Маневрите на Тръмп за санкции срещу Китай и Русия дават точно обратния резултат. Търговският дефицит на САЩ продължава да расте. Така основният приоритет на Тръмп се провали тотално.

САЩ днес нямат нито потенциал, нито резерви, нито реална икономика.

На Тръмп вероятно не са му казали, че всеки четвърти човек на планетата е китаец, т.е. от всичките 7,5 милиарда души, 1,5 милиарда са китайци. В ЕС са 500 млн., в САЩ – малко над 300 млн. На Тръмп не са му казали явно и че Китай днес е най-силната, най-перспективната и най-динамично развиваща се страна на планетата и че на обявената им от САЩ търговска война, китайците могат само да се радват.

Същото се отнася и за Русия.

Напразни са надеждите, че санкциите ще компенсират бягството от долара на САЩ. Това не е парадокс, това е параноя. Как въобще е възможно някой в САЩ да си въобразява, че страната им, чийто дял в световната икономика спада постоянно от десетилетия и чиито долар прави две трети от глобалния дълг на планетата може да бъде „лидер на свободния свят“.

Бягството от долара продължава . Все още го предпочитат само сомалийските пирати.

Както има закони във физиката, така има и в икономиката, които остават неизменни, независимо от това какъв е мащабът на манипулирането на пазарите. Всяка експанзия има край. Ред е на Западната.

Така се стигна до сегашния момент, който може да се определи като „финал и спукването на балона на всичко“ – на долара, на борсите, на евтините кредити и нулевите лихви, на дефицитите, на тайминга, т.е. пресичането им във времето и пространството.

Глобалната мафия, разбира се, осъзнава неизбежността на катастрофата и преминава към масирано изтребване на населението. В резултат на това, от няколко десетилетия държавите от защитници на своите народи бяха превърнати в унищожители на своите граждани, което е особено видно в България с назначената от западните ни господари мафия във властта.

Кризата през 2008 г., в сравнение със сегашнат,а беше мини-криза. Тя започна от САЩ, премина през всички западни държави и подпали планетата. Но Запада не направи никаква реална корекция. Защото системата им е неспасяема и корекция не може да се направи.

И световната икономика навлезе в глобална депресия.

Преди година на шега написах: „Спокойно. Кризата завърши, започва депресията“. И познах, въпреки че нямам никакво задоволство от това.

Написах даже и на френски, който знам по-слабо от няколкото други езици: „Quel Bordel“ – т.е. в какъв бардак ни се падна да живеем. И пак познах. И пак не се радвам. Skandalno.net

Автор: Красимир Иванджийски, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *