Проф. Иво Христов: България е притисната между три тежки военни конфликта! Опасността е голяма!

0

“Светът клокочи. Светът навлиза в една изключително нестабилна фаза, а събитията от последните 20 дни говорят за една особена компресия на историята. Драмата на Балканите – един от двата входа към Европа, е, че на територията се сблъскват интересите на САЩ, Турция, Русия, Китай и ЕС. Трите точки с директен риск за България  по степен на опасност са Украйна, Косово и Близкия изток„, коментира проф. Иво Христов на своя лекция вчера.

“Украйна е на няколкостотин километра по права линия от нас. Идеята на Запада е от нея да създаде един голям антируски проект, в който ще използва на руски етнически елемент (украинците) като “пушечно месо”. В контекста на предстоящите избори в Украйна, е твърде вероятно да бъде индуциран военния конфликт в Донбас, включително с мащабна военна провокация. Второ, раздухването на проблема с Азовско море и опитите за милитаризацията му от украинска страна. Трето, разпалването на конфликта около т. нар. Украинска автокефална църква. Всичко това в крайна сметка цели да принуди Русия да влезе в украинскто “блато” и тя да бъде удавена там икономически, политически, военно и имиджово. По сценария на афганския конфликт от края на Студената война”, обясни професор Христов, след което се спря на ситуацията около Косово.

“От средата на това лято в Косово текат процеси на нагнетяване на напрежението: Въведоха се непосилни мита за стоки от Сърбия, Босна и Херцеговина; убийството на лидера Маркович; пропадналият опит за вкарването на Косово в Интерпол и системните опити за провокации на сръбската страна от управляващите в Прищина… Има концентрация на войски от двете страни на вътрешната косовско-сръбска граница и това е за информация на тези с клишето „Западни Балкани“.

Отвъд спецификите си, и косовската, и украинската криза очевидно си приличат, личи общ почерк и сценарий”, смята проф. Христов.

Ситуацията около Сирия привидно изглежда успокоена, но това е само привидно. Според професора, рано или късно, трябва да бъде поставен и разрешен въпросът с Идлиб и окончателното ликвидиране на терористите там. “Споразумението между Путин и Ердоган от Сочи замрази, но не разреши този проблем. Налице е рязко изостряне на руско-израелските отношение в региона след свалянето на руския самолет над Латакия”. В заключение проф. Христов обобщи, че това са най-близките точки на потенциален военен конфликт, които пряко или косвено може да засегнат България.

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *