Историята на Баневи – приказка за прехода… с неизвестен край

Баневи скоро ще бъдат в ареста. Оттам ще разправят каква „жертва” на прехода са и как са им попречили….да забогатеят още повече. Ще се жалват, че нямат пари за френския си адвокат и за по-скъпа квартира в Ница. А работниците, които останаха на улицата, без работа, заради тях, ще се чудят какво да купят на децата си по Коледа. От тези дни се оказва, че Николай Банев е крал не само чуждите деца, но посяга и на собствените си.

От интервюта с единствения му първороден и единствен син Николай Банев Младши и дъщерята на Дочка Банева от първия й брак – Раиса Иванова, на която Банев е пастрок, се  разбира, че между Банев и децата на бившата му съпруга, висят множество съдебни дела за дялове от имоти. Децата на Дочка се жалват, че всичко купено от майка им приживе, било останало в къщите на новото семейство Баневи.

Ставало въпрос за скъпи картини и други произведения на изкуството, кожени палта на майка им, бижута и скъпоценности. В момента Евгения и Николай Баневи били наели познат да ги разпродава. Сред картините, купени от Дочка Банева, имало платна на Майстора, на Светлин Русев и други елитни художници, които със сигурност не струват 5 лева. Но колкото и да струват, такива продажби, зад гърба на съсобствениците по наследство, са тъмни. Също като всичките работи на Банев. А противно на известното, именно покойната Дочка Банева е в основата на възхода на Банев. Тя е и сред създателите на приватизационния фонд „АКБ форес социален”.

Банев намира две хубавички секретарки – едната чернокоса, а другата руса. Познайте коя от тях е Евгения Банева? „Цигането”, както  я наричали в комплекса, се мушнало под панталона на шефа и си поставило амбицията да измести съпругата му Дочка. Поетесата в това време била залисана с разни „по-различни” дейности, като издаването на стихосбирки, меценатства и прочее, и допуснала мъжът й на воля да се въргаля със… „секретарката”.

Има една приказка: „Не давай сърцето си на мъж без мозък”. Но точно това направила Дочка. Била готова да скочи на всеки, и на най-близките си приятелки, само ако й намекнат нещо срещу скъпия й Николай. А всички знаели, че той непрекъснато й изневерява. И то на най-ниско ниво. Дочка не искала да повярва на нищо от онова, което персоналът постоянно шушукал по ъглите за тайния живот на съпруга й. Докато един ден сама не забелязала как под масата за преговори едно краче докосва дюкяна на мъжа й. И това краче било крачето на… Евгения, издигната от секретарка в изпълнителен директор на „Русалка”.

Пред очите на смаяните контрагенти – мургави мъже от Близкия Изток, Дочка взела да скубе за къдриците  Евгения, а Банев самодоволно обяснил на арабите, че и той си има „харем”. Дали са го разбрали хората, друг въпрос. Всъщност, Евгения на няколко пъти до смъртта на Дочка, яла бой от нея, но това изобщо не помогнало на официалната съпруга.

Наглецът Банев завел любовницата си Евгения да забременява ин витро в Италия, докато съпругата му Дочка се гърчела в агонията на рака. Горката жена още живеела със спомена за бедните им, но щастливи години, когато за пръв път се целунали, бедни като църковни мишки комсомолци в един трабант. Евгения се появява с други, коренно различни мечти в живота на Банев – тя иска „Майбах” и е готова да понесе всякакъв пердах, стига да  постигне целта си – чуждия мъж, който е богаташ.

Когато Евгения ражда извънбрачно дъщеря си Теодора от Банев, той обяснява на умиращата Дочка, че детето било само „нейно” – искала да го роди, защото била стара мома ?!?  Дочка Банева, обаче, не може да преживее изневярата и срама, и се предава на болестта. Умира половин година по-късно – на рождения си ден – 31август.

Банев вече спокойно може да стане глава на новото семейство Баневи. Момченцето му от Дочка още нямало 12, затова Евгения Банева, жената която стои в основата на мерзката история, лицемерно предложила да го осинови. Дори дава интервюта, в които изрича сатанински лъжи – че именно Дочка я била „заклела” на смъртния си одър да поеме сина й Николайчо „като майка”. Целта на Евгения, обаче, била съвсем друга – да държи момчето под зависимостта си, и да му се дава толкова, колкото тя прецени, от семейната баница.

Снобката със селски диалект започва да се носи с най-скъпите дрехи и бижута, но за всички е ясно, че няма нито визия, нито съдържание, за да бъде истински вип и поне малко да заприлича по осанка на предишната Банева. Разкошът в резиденцията, която си купуват с Банев, известна с ерзаца на сауната на Тодор Живков и самолетната площадка, не помага на Евгения да излезе от кичозния си имидж. Тя решава да компенсира с обществени изяви. Но и в тях се проваля. Първият й провал беше, когато я хванаха да краде жици, досущ като малоимотните цигани. Следващият, когато тази извънредно семпла по интелект жена си повярва, че може да стане депутат. Междувременно играеше ролята на многодетна майка. Кичозният й вид на сватбата на голямата дъщеря на Банев – Мария, втрещи всички, но тя самата бе видимо щастлива от „представянето” си.

Банев в това време продължавал да палува, както и по времето на Дочка. На Евгения, обаче, не й пукало, казват техни познати. Вероятно защото нейните цели били съвсем различни от тези на поетесата Дочка. Познатите на двойката разказват, че двамата с Банев се напивали и пребивали постоянно, но никой не придирял на другия за циганията му. Банев се смятал за толкова велик по мъжественост, че публично разправял на гостите им, как трябва да го обявят за „банка за сперма”, за да се раждали в родината ни умни деца?…В това време Евгения се смеела като тиква по Хелоуин, защото наливала бирите като за световно и се хващала като в английски пъб на бас с мъжете, че пие повече от тях. Всъщност, двойката се прочу, след като след един такъв нощен запой в „Бояна”, една мома остана навън без гащи и не помнеше с кого от двамата Баневи е осъмнала.

Докато всичко това се случваше, и за него „простият” народ научаваше от жълтите вестници, приватизираните от Баневи заводи, окапваха един след друг: затвориха завода за електромотори „Елма” – Троян, спусна кепенците заводът в Харманли, започнаха скандалите около „Полимери” Девня, самоуби се работник от „Декотекс” – Сливен.  И вече никой не питаше ще получи ли някога дивиденти от приватизационния фонд „АКБ Форес”, който на всичкото отгоре, бе кръстен „социален”. За да не бие на очи, фалиралият фонд смени името си – в „АКБ Корпорация”. А Банев продължаваше да се тупа в гърдите и да си кара ”Майбаха”, въпреки че Булбанк поиска фалита на корпорацията му, а СИбанк – фалита на „Русалка”. Покрай това Баневи се замесиха и в още скандали – застроиха  защитената област Иракли и съсипаха ФК „Берое”.

Каква е равносметката? – Над 100 приватизирани предприятия, с „марката” Банев, прекратиха дейност, а той и Евгения се веселяха като сатири, досущ като в „пир по време на чума”. Около мошеническата двойка, пируваха и други „вип”-герои на прехода: Петя Славова, Весела и Димитър Барбукови, Бедо Доганян, Динко Динев, Ветко и Маринела Арабаджиеви и прочее херои.  Барбукови станаха кумове на сватбата на Евгения и Николай Баневи – подариха им 10-метрова яхта. Баневи пък им върнаха жеста с „Ферари”. На гостите на великата сватба лично пяха  Джо Кокър и Лили Иванова. А най-голямата низост е, че синът на покойната Дочка е бил принуден да бъде шафер на мащехата си. Какво ли е било в душата на момчето?!?

Купоните в приватизираното през 1999-а  ваканционно селище „Русалка” не спират. Там се изреждат да гостуват де-що има измислен вип – крадец до крадеца, мила майно льо. А на Банев и наум не му идвало, че трябва да плаща концесията. И сега вини държавата, че не му потръгнало с всичко, което заграби, под формата на приватизация, заради държавата.

През 2006-а, когато Евгения и Николай Баневи подписват в гражданското, ги бракосъчетава Бойко Борисов – по онова време кмет на София. На 50-годишнината си Банев получи поздравителна картичка от Бойко Борисов! Всички медии отразиха този правителствен жест. Ще речеш, че Баневи са допринесли нещо за родината си, та трябва да им честваме годишнините като национален празник?…И гледай сега какъв обрат – като ги арестуваха във Франция, тия същите взеха да умуват дали да ги екстрадират в страната, в която Бойко е премиер??? – Да им се чуди човек! – Няма страшно – ще поседат малко в ареста, и пак ще се върнат в резиденцията си!…Пак ще свирят на бялото пиано на Дочка Банева „Имейджън”, под светлината на полилеите, на чиито „стъкълца” се дивеше Сашо Диков.

Но, да се върнем към някои знакови моменти от миналото: На същия онзи знаменателен 50-годишен юбилей Евгения Банева подарила  на „откраднатата” си любов Николай…. сърф. Дочка пък му подари, ако помните – трабанта на сърчица – онзи трабант, в който е първата им целувка с бедняка Банев….Тя, горката, явно е изпитвала изпепеляваща любов и страдалчески преживявала чрез стихове изневярата му.  Това се оглежда в стиховете й, в последното й писмо до него…

Още един човек обичал и вярвал безрезервно на Николай Банев – баща му. Бай Данчо смятал, че синът му „пази народното имане”. Какво да го правиш?! – Нявгашен комунист с морал,  до мозъка на костите си.  На този човек – баща си, Банев дължи невероятното си СВ. Бай Данчо имал актив отпреди Девети – бил ятак на партизани и рискувал живота си за социалистическата идея. Николайчо започнал първо работа като стругар в завода в Харманли, където директор бил бащата на първата му жена. Така Банев не остава дълго при струга – за година станал щатен комсомолски секретар, а после и инструктор в организационния отдел на ОК на Комсомола в Хасково.

Записва/т/ го да учи филология в Пловдивския университет. Продължава  да се развива в София – в ЦК на ДКМС. След Десети ноември среща Дочка – тя е двигателят в новата кариера на бившия стругар. Превръща го в успешен бизнесмен и капиталист. „АКБ форес” е икономическа структура със 100 процента народен капитал, който Банев превръща в частен и дори се гордее с това в публичните си изяви. Нещата се развиват повече от добре известно време. Общо взето – по времето на Дочка Банева. И след смъртта й бавно започват да се сгромолясват. Някои виждат в това пръста на Възмездието, а самият Банев вини „лошата” държава. В тази държава обаче той кара „Майбах” , яхта и самолет, има 5-етажен блок на столичния бул. „Витоша”, луксозен тризонет  до Американското посолство  в престижния кв. „Лозенец” в София, и разбира се – резиденция в „Бояна” , по-луксозна от президентската.  Именно от нея са били изнесени картините и антикварните вещи, купувани от бившата му съпруга Дочка, за да бъдат продадени тайно от децата й. И това, ако не е падение!…

Идва краят на приказката за „добрите” Баневи и „лошата” държава. И донейде е прав, защото мафиотизираната олигархична държава на Борисов наистина е лоша – тя няма да се отнесе толкова лошо с Баневи, така както ежедневно постъпва с обикновените си граждани. Skandalno.net

Боян Асенов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *