Проф. Иво Христов: Затварянето на Руската църква още веднъж показа слугинския манталитет на политическата ни класа

„Затварянето на Руската църква в София е част от контекста на глобалния конфликт между Запада и Изтока. По време на война всичко става жертва на главната цел. Такава е логиката на войната – черно-бяла, без нюанси, без компромиси и скрупули“. Това коментира пред БНР проф. Иво Христов.

Проф. Христов заяви, че цялата българска политическа история – от Междусъюзническата война до днес, доказва, че: 

„България не е фактор в нищо, няма гръбнак, няма собствено мнение, нейната политическа класа винаги е имала слугински манталитет. Затова не очаквайте да се случи това, което се случва в Полша, Унгария, Румъния или Словакия. Традицията този български псевдоелит да се присламчва към по-силния, както му се струва днес в конкретната военно-политическа конюнктура, винаги надделява“. 

По думите на професора светът навлиза с все по-голямо ускорение в турбуленция: 

„Светът до вчера беше напълно доминиран от САЩ и нейната западна клиентела. Новите опоненти на този ред „ред, основан на западните правила“ – Китай, Русия, Индия, се засилват и ще се засилват все повече. Сега, когато се преаранжират силите в полза на т. нар. Глобален юг, досегашният хегемон САЩ дава ясно да се разбере, че няма да се спре пред нищо, за да запази статуквото си“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Христов коментира още, че сегашното управление на България се определя от външния американски фактор. 

„Виждаме доразрушаване на крехката институционална култура. Виждаме продължаване на тенденциите за демографско, икономическо, политическо, ментално сриване на тази страна. Времето на нашата страна изтича“. 

Според него на регионално ниво, с изключение на София, резултатите от местните избори са предопределени не и без помощта на крайно манипулиран вот:  

„Тлъстите дробчета са тези, които движат юнаците по полето на политиката. София е голяма хапка, а и има и символно значение“. 

Проф. Христов не изключи възможността догодина евровотът да съвпадне с предсрочни парламентарни избори. 

Относно президента и евентуален негов бъдещ проект, той заяви: 

„Неговата сила е в това, че хем присъства, хем се извисява над политическото блато. Но в момента, в който влезе в оперативната политика, ще стане част от нея и по него ще полепнат всички мръсотии на българския политически живот и ще го завлекат на дъното. Радев трябва да остане политически фактор, без да влиза в оперативната политика“. 

Интервюто на Петър Волгин с проф. Иво Христов в предаването „Политически НЕкоректно“ можете да чуете тук

Източник: БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *