Проф. Димитър Иванов: Никъде по света няма толкова Безумен финансов министър като Владислав Горанов! Ето защо:

„България може да си позволи да плати сумата от 2 млрд. лева накуп за американските изтребители. Това са доста пари, но наш приоритет е членството ни в НАТО и това усилие трябва да се направи“, заяви финансовия министър Владислав Горанов в две свои интервюта от последните дни.

Проф. Димитър Иванов

Шокиращ е фактът, че финансовия министър на най- бедната държава в ЕС с такава лекота е готов да раздава парите на данъкоплатците – накуп и предварително, още преди желаната стока дори да е изработена. Никъде по света няма такъв министър на финансите, а подобни действия са не просто пълна глупост, а откровено престъпление спрямо националните ни интереси, категоричен е икономистът проф. Димитър Иванов.

Очевидно нито министърът, нито някой в правителството мисли за интересите на държавата по въпросната сделка. Още по- смущаващ е фактът, че преговорите с американците все още текат, а Горанов вече тръби из медиите, че държавата е готова да плаща накуп и предварително.

Освен това, цитираната сума от 2 млрд. лева, е много далече от реалността. Сумата, която България ще заплати е над 3 млрд. лева, защото към цената за 8- те изтребителя (1,6 млрд. долара), дължим и ДДС. Така сумата набъбва до 1, 8 млрд. долара, или над 3 млрд. лева.

Владислав Горанов

Доколко управниците ни са се „борили“ страната да получи най- добрата оферта, става ясно, като сравним с офертата за Словакия: за сумата от 1,7 млрд. долара получават 14 изтребителя като нашите, включително наземна техника, амуниции и обучение на пилотите. Т.е., един изтребител за Словакия струва 127 млн. долара.

За 1,6 млрд. долара България ще получи… 8 изтребителя, включително наземна техника, амуниции и обучение на пилотите. Т.е., един изтребител ни излиза 209 млн. долара.

Трябва да се има предвид, че в пакета за Словакия са включени двойно повече муниции, отколкото в нашия. И да не забравяме, че първите изтребители, които ще получим, ще бъдат готови чак през …2024 г. В същото време, нашите управници са готови да ги платят веднага и накуп. А за да ги платят накуп, със сигурност ще теглят заем.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА ИЗХВЪРЛИМ БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА И МАФИОТСКАТА МУ ШАЙКА ГЕРБ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА БЕЗ ПАРТИИ БЕЗ НАТО ЕС САЩ БЕЗ БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ И ХУНТАТА МУ ГЕРБ

  2. Една държава расте и крепне, когато я управляват идеалисти, а умира бързо, когато водачите ѝ са материалисти. На българите може и да е известен този факт, но не могат да избягат от същността си.

  3. Айде по бързо да ги плащат и докарват тия самолети че на руснаците им омръзна да чакат за нови мишени на техните зенитно-ракетни комплекси от ПВО.

  4. СЛАВА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА НЕПОБЕДИМА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ТЕ ЗАМЕНИМ ДОКАТО НИ ИМА НА ТОЗИ СВЯТ НАТО ЕС САЩ СОРОС БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА ХУНТАТА МУ ГЕРБ И ВСИЧКИ ПАРТИИ ИЗЯДНИЦИ ВЪН ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ДА СТРЕЛЯМЕ ИСКАМЕ СИ ИСТОРИЯТА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА СЪС ОБИЧАНИЯ ОТ НАРОДА ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ И БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *