Причината за ТРАГЕДИЯТА с Автобуса: ГЕРБаджийски Ремонт с Калпав Асфалт, Фалшиви Мантинели и едни Откраднати 22 млн. евро от Ремонта на пътя!

Фрапиращи данни за състоянието на смъртоносната отсечка, където вчера автобус полетя в 20- метрова пропаст и погуби живота на 16 души, излязоха днес и шокираха България.

Три години преди вчерашната трагедия участъкът бил ремонтиран от близката до ГЕРБ фирма „Трейс- Своге“, за който ремонт собствениците на строителната фирма прибрали колосалната сума от 22 млн. евро, разказа пред Skandalno.net Богдан Милчев, експерт от Института по пътна безопасност.

Не след дълго обаче, катастрофите в прясно ремонтирания участък рязко зачестили. А жителите от района многократно сигнализирали различни институции за отчайващо лошото състояние на пътния участък.

Проверки на Института по пътна безопасност многократно установяват и сигнализират за нередности в състоянието на пътя. Събраните данни били предоставяни на Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Но от там не предприели никакви мерки.

„Видяхме, че мантинелата е като вафлена коричка. Най- вероятно просто е била поставена, колкото ремонтирания пътен участък да бъде приет и заплатен на строителната фирма“, коментира Красимир Георгиев, експерт по пътна безопасност.

„Отчайващо некачествен е и асфалта, който е използван. Ако е имало добро сцепление на пътя, мантинелата би трябвало да издържи автобуса, колкото и да е тежък“, заявява Любка Маринова, експерт по пътна безопасност. Според нея, тъй като участъкът е бил проблемен, е следвало да се сложи двойна мантинела.

Компрометирана асфалтова настилка, е друг фрапиращ проблем, който установяват експертите по пътна безопасност преди няколко месеца. На много места асфалтът е разрушен или увреден, като сред проблемните участъци е посочен района на Своге, пише в доклад на Института по пътна безопасност, публикуван преди няколко месеца.

Още през 2016 г., след като били установени дефектите в наскоро ремонтираната тогава отсечка, фирмата- изпълнител била информирана за тях многократно и съответно трябвало да се заеме с отстраняването им. „Трейс- Своге“ обаче не предприела никакви ремонтни действия!

На 27 юли, т.г. АПИ изисква незабавен ремонт на фаталния участък, като дава краен срок за извършването му до 15 август, 2018 г. Фирма „Трейс- Своге“ отново не предприема нищо!

Въпросната фирма „Трейс- Своге“ е част от „Трейс груп холд АД“ – една от най- печелившите компании в бранша. Небивалият й възход съвпада с идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. Оттогава „Трейс груп холд“ печели обществени поръчки за ремонт и поддръжка на пътища за по няклоко стотици милиона евро годишно. Като парите идват основно от еврофондовете. „Трейс груп холд“ с лекота печели и обществената поръчка за рехабилитация на Искърското дефиле. Дължината на пътя е 81, 77 км, като за ремонта компанията получава 46, 2 млн. лева.

Не само състоянието на пътя и престъпното нехайство на строителната фирма- изпълнител обаче са причина за трагедията, отнела живота на 16 души. Стана ясно, че катастрофиралият автобус не е минал годишен технически преглед. Трябвало да го направи до 5 август т.г.

Половин час преди кървавият инцидент, времето се влошило и заваляло дъжд. На фаталния участък автобусът вдигнал 53 км/час при ограничение до 40. Шофьорът, който е и съсобственик в транспортната фирма, призна, че за момент изпуснал контрол над превозното средство и то полетяло в пропастта.

Дали обаче фаталната шофьорска грешка не се дължи на лошото качество на асфалта? Ето какво съобщи началникът на полицията в Своге в свое писмо до няколко институции, включително до АПИ: „Въпреки въведеното в този участък ограничение до 40 км. в час, от началото на 2017 г. там има 6 ПТП с 1 загинал и 6 ранени. Поради лошото сцепление с некачествения асфалт, често водачите губят контрол над превозните си средства и навлизат в насрещното платно… и понякога катастрофират“. Въпросното писмо е с дата 27 ноември 2017 г. Но не е единственото. Общо три писма е изпратил началникът на полицията в Своге до отговорните институции. От което не следва нищо.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е назначил проверки на качеството и състоянието на асфалта и на мантинелата. И отсега ние от Скандално.нет ви казваме, че проверката няма да установи виновни. Защото вината е на мафията ГЕРБ – същата тая мафия, която дърпа конците и на Цацаров, и на всички институции в държавата! Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Оставка! Тоя път ша ви съборят лошо! Окрадохте всичко като хиени

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *