Пригожин и Кадиров за руското оттегляне от Херсон: На война е така – две напред и една назад, важен е Крайния Победител.

В телевизионно интервю Евгений Пригожин (ЧВК „Вагнер“) и Рамзан Кадиров коментираха изтеглянето на руската армия от десния бряг на Днепър в Херсонска област.

Евгений Пригожин:

„Решението да се изтеглят войските от десния бряг на Днепър не е от лесните, но говори за готовността на командването да поеме отговорност за живота на войниците.

Изтеглянето на войските е за да се минимизират загубите и това е постижението на Суровикин, което разбира се не прави чест на руското оръжие, но подчертава личните качества на командира, действал като човек, който не се бои да носи отговорност. Командването е преценило, че не си струва да се брани това парче земя с цената на по-големи човешки загуби и това е правилно”

Рамзан Кадиров:

„Напълно съм съгласен с мнението на г-н Пригожин за решението на Суровикин. Евгений Викторович много точно отбеляза, че Суровикин спаси хиляда войници, които на десния бряг в продължение на месеци се сражаваха във фактическо обкръжение.
След като претегли всички плюсове и минуси, генерал Суровикин направи труден, но правилен избор между безсмислени жертви единствено в името на това да не пострада имиджът на нашата армия, и спасяването на безценния живот на войниците.

Херсон е много труден район без възможност за стабилно редовно снабдяване с боеприпаси и формиране на силен, надежден тил. Защо това не беше направено от първите дни на спецоперацията? Това е друг въпрос. Но в тази трудна ситуация генералът действа мъдро и далновидно – евакуира цивилното население и нареди прегрупиране.

Така че за „предаване“ на Херсон не може да се говори. С решението си Суровикин защити войниците си и зае хиляди пъти по-изгодна стратегическа позиция оттатък Днепър- много удобна и безопасна за защитаване на целия южен фланг с минимално количество войници.

Още от първите дни на спецоперацията всички знаехме, че Херсон е трудна за защита територия. Войниците от моите части също докладваха, че е много трудно да се биеш в този степен район. Да, можеше да се запази, възможно беше и да продължим да доставяме боеприпаси оттатък реката, но цената щеше да е в много човешки животи. И нас тази прогноза не ни устройва.

Затова смятам, че Суровикин действа като истински боен генерал, без да се страхува, че ще бъде разкритикуван.
Той е отговорен за хората си. Той вижда по-добре нещата. Сигурен съм, че това стратегическо отстъпление само ще засили още повече нашите позиции.

Благодаря ви, Сергей Владимирович, че се погрижихте за момчетата! И ние няма да спрем да удряме врага. Ще се бием до пълната победа на Русия.

СВОДКА ОТ ФРОНТА НА 10.11.22 г. + КУРИОЗНИ ПОДРОБНОСТИ ОТ ИЗБОРИТЕ В САЩ! ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/SdNf1rJasWs

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. Преди 210 години (в 1812) великият Кутузов приложи подобна хватка : изтегли войските от Москва, цивилното население също напусна града (от 275 хил. останаха само 6 хил.). След това руската армия дефилира в Париж.

  2. На лошо вървят работите за Русия. Не заради Руската Армия (много хора в България се надяваха да я посрещат на Дунава), а заради продажното либерално ръководство на Русия.

  3. Това „парче земя“е плацдарм за освобождението на Николаев и Одеса а оттам и Черно море от наглосаксонското присъствие.Сега това е невъзжможно а бъдещото настъпление ще коства много повече загуби в жива сила отколкото отбраната му.Изводите си правете сами.

    • Поражението при Херсон ще нанесе най-тежкия удар върху легитимността на руските елити, какъвто те никога не са изпитвали от появата през 1991 г. на държава Руската федерация
      BIG5ЦИТАТИПоражението при Херсон ще нанесе най-тежкия удар върху легитимността на руските елити,…

      Битката за Херсон има голямо международно значение за Русия и не по-малко вътрешнополитическо значение. Ако всъщност Вашингтон е предложил на Москва опцията Херсон да бъде предаден след украинската офанзива в замяна на примирие и това да не е само информационна атака, тогава това ще означава поражение във всеки един смисъл: военен, политически и информационен.

      Веднага можем да кажем, че подобна сделка е съшита с бели конци и предполага първоначална измама. След хипотетичното предаване на Херсон на фронта може да настъпи временно затишие, но скоро боевете ще продължат. Паузата ще бъде използвана за подготовка и оборудване на въоръжените сили на Украйна. Ще се случи същото, което се случи след мартенските Истанбулски споразумения, само че в още по-голям мащаб.

      Военно поражение, второ след „Харковското прегрупиране“, ще доведе до загуба на статуса на Русия като велика сила с всички произтичащи от това последици за престижа на държавата и нейния международен статус.

      В информационно отношение последствията от предаването на Херсон ще бъдат не по-малко катастрофални. Това със сигурност ще се оцени като победа на Украйна над Русия и никой няма да отчете, че цялото НАТО стои зад Киев. В международното медийно поле всичко ще се тълкува много ясно: Киев надделя над Москва.

      И накрая, има вътрешни политически последици, които могат да бъдат ужасяващи. Загубата на битката за Херсон и „умиротворяването“ в условията на военно поражение ще предизвикат в руското общество много въпроси към властите: защо са започнали специална военна операция и не са подготвили правилно въоръжените сили на страната за това?

      Всичко това ще бъде умножено от последиците от частичната мобилизация и завръщането у дома на стотици хиляди мъже, които са загубили своите другари. Естеството на техните въпроси към властите също може лесно да се предвиди. Едно е, когато се върнат с победа, друго – в условията на загуба на войната. Настроението ще е съвсем различно.

      Като цяло поражението в битката при Херсон ще нанесе най-тежкия удар върху легитимността на руските елити, какъвто те никога не са изпитвали от появата през 1991 г. на държава Руската федерация.

      Ако някой на власт реши да организира нова революция в Русия с перспективата да изпадне в гражданска война, тогава е необходимо да се загуби битката при Херсон и да се сключи примирие.

      Въпреки това има голяма вероятност политическото ръководство на Русия да осъзнава рисковете от предаването на Херсон и примирието и затова не бърза да се присъедини към клуба на политическите самоубийци. Във всеки случай признаците на подготовката на военната кампания през 2023 г. показват точно това. А как ще е всъщност – ще видим.

      Олег Сафари, фейсбук

  4. Български мъже и жени,
    Спасител няма да дойде.
    Засега.
    Дотогава- излезте от виртуалния свят и се включете в реалния:
    Предстои изпращане на “пушечно месо”, българско, в конфликт, който не е наш.
    Предстои българските мъже да получават честитки и да участват в обучения, след които да бъдат изпращани на фронта- не във виртуалния, а в реалния свят.
    Излезте от дълбоката кома. Това беше към мъжете.
    Жените- спрете да криете зад полите си хора, които не са способни да защитят вас и децата ви. Подгответе се.
    Или излезте и се заявете, или няма да ни има като народ.
    И стига сте ревали!
    Предстои протест- гладни, жадни, ама тва- онова!- нямате оправдание.
    П.П- не членувам в партия и никога няма да членувам!

  5. Не коментирам военни действия, които не разбирам.
    Въпросът ми е към българските мъже- как ще реагирате на решението на продателите ни.
    Бързате ли да отидете за “пушечно месо”?
    Вече ви готвят.
    Седите безучастно.
    Не всички.
    Мре ли ви се срещу братята ви?!
    Ако не реагирате- свободната ви воля е казала “да”.
    А “те” отдавна са се подковали.
    Ако сте съгласни- ходете.

    • Въобще не смятам да седя безучастно.А относно коментара на Кадиров смятам,че е абсолютно точен и ясен. Аз съм напълно съгласен с него.

  6. Ако и този път не се заявим като народ- нямаме право да бъдем такъв и закономерно ще бъдем изтрити от лицето на цивилизацията!
    Малоумниците да изпращат наследниците си да се размножават в епруветки!
    Събудените- разделете се с идеята за обединение. Това е закон- отдавна доказан.
    Десет- двайсет процента сте двигателя.
    Останалото е добитък.
    И винаги ще бъде такъв!
    Пред Бога сме равни, но не сме еднакви!

  7. Фактите:
    Някой ни трови: с храна, вода и въздух.
    Този някой е решил, че нямаме право да дишаме. Две години ни беше забранявано да дишаме- покриха ни устите с маски.
    Сега говорят за някви зелени сделки.
    И за въглерод.
    Няма глобално затопляне.
    Изкуствено го правят с хемтрейлс- локален парников ефект.
    Въглеродният двуокис е жизнено необходим за планетата- увеличили са се фотосинтезиращите зелени растения- повече вода и храна.
    Сега щели да го унищожават:
    Кой?!
    Яжте насекоми.

  8. Каквото и да се говори, до този позор се стигна най вече с проспиването на Украйна от руския „елит“. Явно тумора на петата колона и либерасткия слугинаж към дълбоката държава са пуснали дълбоки корени в управлението на Русия. Подмяната на ръководството на въоръжените сили с послушковци, кариеристи, паркетни генерали некадърници, доведе до това падение на руската армия, което учуди дори американците. Не случайно руснаците избягват мобилизацията и не искат да мрът за интересите на няколко продажни олигарха и нерешителното и продажно управление на Путин.

  9. Бихте ли прояснили с факти, от къде сте информиран за “нерешителното и продажно управление на Путин”.
    Факти- изложете и документирайте.
    От общи приказки не разбирам.
    Очаквам фактите Ви.
    С уважение:

  10. България е най- бедната (разбирайте най- ограбената) страна в ЕС и НАТО.
    Българският народ ще бъде( и е) най- богатият народ в Европа, когато напусне ЕС и НАТО.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *