Президентът на Чехия Земан: Няма руска следа в експлозиите във Врбетице, но много следи водят към западни партньорски служби!

Сенатът (горната камара) на чешкия парламент се готви да обвини президента на Чехия Милош Земан в държавна измяна за това че същия в неделя в телевизионно обръщение към народа разкри истината за експлозията във Врбетице, случила се преди 6 години. Според Сената държавният глава е оповестил секретна информация за разследването на този случай, а това е подсъдно. „Подготвяме конституционна жалба с обвинение срещу Милош Земан в това, че президентът е извършил държавна измяна“ каза Вистрачил.

А ето изказването на Земан, заради което доминираният от продажни евроатлантици чешки сенат иска да го съди: „Мога да заявя, че в доклада на Службата ни за сигурност и информация е ясно написано, че няма никакви доказателства, нито сведения на очевидци, че тези двама набедени за агенти (бел. ред. руснаците, на които днес, 6 години по-късно чешките власти изненадващо приписаха вината за експлозията през 2014 г.) са били на територията на складовете за боеприпаси във Врбетица. Нещо повече: Отлед и проверка на помещенията на втория склад непосредствено преди експлозията, не е открил взривно устройство“, каза Земан в интервю пред телевизията.

МИЛОШ ЗЕМАН

Президентът подчерта, че подозренията относно възможното участие на двама руски агенти в инцидента във Врбетице са възникнали през последните седмици. „През последните 6 години Службата за сигурност и информация на Чешката република никога не е считала експлозията във Врбетице за умишлено предизвикана или за терористичен акт,“ каза той.

В момента полицията разследва хипотезата, че е можело тези двама руски граждани да бъдат отведени на мястото на експлозията от един от собствениците на IMEX (който е наел складовете за съхранение на боеприпаси). Това подозрение трябва да бъде изключено или потвърдено“, допълни Земан.

Президентът не изключи възможността скандалът с инцидента във Врбетице да завърши като игра на специалните служби. В този случай, според него, са възможни сериозни последици за Чехия. Невнимателното боравене с боеприпасите и евентуалното участие на чуждестранни разузнавателни служби (не уточнява кои – б.а.) се считат за възможни причини за експлозиите във Врбетице.

„Работим по две версии – че експлозиите във Врбетице са станали в резултат на небрежно боравене с боеприпаси, и втората версия – че агентите на чуждестранни специални служби са предизвикали умишлено взривовете,“ каза Земан. Той също така призова по телевизията да се изчакат резултатите от разследването на този позабравен и актуализиран наскоро инцидент.

По думите на Земан, чешките служители на реда са установили гореща връзка между българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и експлозиите на складовете за боеприпаси в селото. „Боеприпасите от складовете във Врбетице е трябвало да бъдат доставени в България – страна, член на НАТО и наш партньор“, каза той. „Има договори за продажба, българският оръжеен търговец Гебрев е платил аванс. Можем да считаме българската следа за доказана“, добави още Земан. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Щатите(НАТО) започват да губят доверие към най-верните си сътрудници.A Weak Link in NATO? Bulgaria, Russia, and the Lure of Espionage , преведана на български
    Слабата брънка в НАТО? България, Русия и изкушението на шпионажа. Как да им докажем, че сме им верни, да назначим Соломон Паси за премиер с целия си антураж.

  2. Старание в желанието да бъдем най-голямата най-верната подлога на Хегемона не само не се крие, бием се в гърдите с него.
    Борисов: Ще предложа друг премиер, натовски настроен (друга маша).- Фрог нюз. Някой да вижда и сянка от грижа за националните интереси, някой да продължава да си мисли за демокражция, за национален суверенитет, за това, че сме субект на собствената си съдба. Има ли още място за пропадане.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *