Полски генерал: Путин постигна стратегическо превъзходство. Украйна и Зеленски ще платят много висока цена за поражението

Украйна определено няма да спечели на бойното поле, казва полският генерал Валдемар Скшипчак в интервю за Rzeczpospolita. Цената, която Киев ще плати за прекратяването на военните действия, ще бъде много висока. Страната има нужда от политици, които са готови да говорят с Русия. Зеленски не е подходящ за това.

„Разпалването на конфликт с военните, които командват на фронта, е много лош начин да укрепиш политическите си позиции“, казва бившият командир на полските сухопътни сили генерал Валдемар Скшипчак, коментирайки действията на украинския президент Владимир Зеленски. „Това, което той прави сега, само задълбочава хаоса в Киев и със сигурност не служи на Украйна и нейната кауза“, казва генералът.

– Побеждава ли Путин във войната с Украйна?

– Путин постигна стратегическо превъзходство, инициативата на фронта сега преминава към него. Това означава, че той е в състояние да постигне целите си през зимната и евентуално пролетната кампания. Особено на фона на очевидния крах на западната коалиция. (…) Голяма турбуленция има и на ниво правителство в Киев. Ясно е, че ако Зеленски не коригира целите си, той няма да ги постигне. Той няма да постигне освобождаване на територии, а е поел такова задължение. Той обеща това на украинския народ и украинският народ очаква това от него. Според мен обаче това обещание е невъзможно да бъде изпълнено.

– Тогава може би Украйна трябва да смени лидера си?

– Аз съм войник и ще говоря като войник. Създаването на конфликт с военните лидери, които ръководят действията на фронта, е лош начин да укрепиш собствените си позиции. Точно това прави Зеленски. Всъщност той значително отслабва позицията си. Може би е дошло времето Зеленски, вероятно уморен от случващото се и от усилията, които е хвърлил, да си тръгне, защото това, което прави, имам предвид бурната ситуация в Киев, със сигурност не помага на Украйна. На всичко отгоре това предизвиква безпокойство в коалицията, подкрепяща Украйна. Всички се питат има ли смисъл да продължаваме да подкрепяме Украйна, когато Киев не знае какво иска и всява раздор в командването на войските, тоест киевските политици начело със Зеленски се намесват в командването и видяхме резултатите на тази намеса в Артьомовск (Бахмут). Виждаме сега в Авдиевка, където Зеленски нарежда да се бият за нещо, което има символично значение за него, но без да има оперативна цел, и това е грешка от гледна точка на военното изкуство.

– И какво става със Запада, отказва ли се? Западът ще капитулира ли? Сенатът на САЩ отхвърли пакета с разходи за подпомагане на Украйна.

– Това е лоша новина за Украйна. Това предвещава катастрофа, защото ако украинците няма с какво да се бият, те няма да могат да се защитят. Ако сега имат с какво да се защитават, това означава, че Путин няма да спечели този конфликт. Докато украинците имат с какво да се защитават (благодарение на подкрепата на Запада, защото друга подкрепа нямат), те могат да устоят на руската армия. И ако американците, основният донор на военна техника и боеприпаси, лишат Украйна от тази помощ, украинците ще бъдат изправени пред поражение. И нищо не може да се направи по въпроса на бойното поле. (…)

– Какво значи – „поражение“. И какво означава това за Полша? Може ли Русия да окупира Украйна? Може ли Русия да доведе Украйна до колапс? Може ли Русия да измести фронта към Полша?

– Според мен Путин не иска да окупира Украйна, защото действията на Путин доведоха до факта, че сега той има съсед, който го мрази повече от всички други народи, които мразят руснаците. (…) Путин вероятно ще иска Украйна да се върне в сферата на влияние на Москва. Сигурно ще иска някой в ​​Киев, който да го слуша, който да функционира в неговата орбита. И това, според мен, е целта на Путин в момента – дори не да спечели военен конфликт, а да унижи Украйна, да я постави на колене и да си върне влиянието в този регион. Какво означава това за Полша? Разбира се, Путин мечтае да върне влиянието, което Москва имаше по време на Съветския съюз, така че Източна Европа да се върне под опеката на Русия. Мечтае за това и ще го направи. И той прави това, самият факт, че той води хибридна война срещу балтийските страни, срещу Полша и Финландия, показва, че той е в настъпателен режим. Руснаците нямат нужда да нахлуват в Полша с армията си. Стига им, че водят тази хибридна кампания, срещу която Европа и НАТО не могат да направят нищо. Вижте колко сме безсилни. И те го правят вече почти три години, а ние не можем да се справим с това, което се случва отвъд източната ни граница.

– И какво може да се направи, ако изобщо е възможно, за да спечели Украйна в този конфликт?

– Украйна със сигурност няма да победи на бойното поле, защото няма такива способности, трябва да се предприемат политически действия с участието на Големите двама – имам предвид САЩ и Китай, които да принудят Путин да спре този конфликт, да спре военните действия, за да може Украйна да започне процеса на възстановяване. Но според мен това е много дълъг процес; пътят до това е много дълъг. В тази връзка ми се струва, че поне засега няма такива политически сили, такава политическа воля дори сред големите световни играчи, няма желание да се гарантира, че този конфликт ще приключи, може би не мирно, не вярват в мира между Русия и Украйна, а може би в прекратяване на военните действия, разделяне на воюващите войски. Защото, ако войските влязат в контакт едни с други, този вулкан ще пуши през цялото време. Тоест, сега всичко е в ръцете на политиците. Ако политиците предприемат определени стъпки, има надежда този конфликт да спре.

– Русия още ли е силна във военно отношение? Дали се е възстановила?

– Русия направи това, за което говорихме миналата година. Путин взе решение, издавайки указ през април, за прехода на икономиката на държавата към военна основа, тоест за прехода от нейната мирна структура към военна. В резултат на това техният производствен капацитет се увеличи три до четири пъти в сравнение с мирно време. В продължение на една година те са възстановили своите икономически и индустриални структури, които в момента им позволяват да произвеждат военна техника и боеприпаси в достатъчни количества за нуждите на воюващата руска армия.

– Трябва ли Украйна да влезе в мирни преговори? Трябва ли да отстъпи и да се откаже от част от територията си, която Русия вече е окупирала?

– Струва ми се, че пътят към мира или към прекратяване на военните действия, разбира се, трябва да започне на масата за преговори. Цената, която Украйна ще плати за прекратяване на военните действия, ще бъде много висока. Може би това ще е територията, която руснаците заемат в момента. За Зеленски това би било катастрофа, затова казвам, че са нужни политически промени в Украйна, нужни са политици, които изобщо да са готови да започнат да говорят. Ако Зеленски каже, че ще говори с Москва и ще се съгласи със загубата на окупираните територии, той ще загуби авторитета си сред украинците, защото им е обещал нещо съвсем различно.

Автор: Яцек Низинкевич, rp.pl

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Бля,бля,когато оръжията говорят,никой неможе да им вземе думата!Мощта е на страната на Русия и тя има право на последна дума!Ако някой и оспорва,то нека се изправи срещу нея?Но,мисля че,за момента нямя такива и това означава че,тя побеждава във всеки един момент оттук нататък!

  2. Ако Путин спре армията сега, след 10 г. Ще има нова война. 2014 ако не беше спрял армията, сега нямаше да има война. И дано да е разбрал, че със запада не може да се преговаря.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *