Полският президент: Земеделската земя в Украйна е под контрола на чужди компании от Западна Европа и САЩ

Полският президент Анджей Дуда заяви, че селското стопанство в Украйна се управлява не от украинци, а от големи чуждестранни компании, които държат и по-голямата част от украинските земеделски площи.

След началото на войната ЕС освободи от такси за внос украинската земеделска продукция. Така тя заля европейските пазари и това предизвика вълна от недоволство в редица държави, особено в съседна Полша.

„Ние сме предимно селскостопанска страна и внезапно пазарът ни бе залят от гигантски количества селскостопанска продукция от Украйна, която, както е известно, е световна сила по в селското стопанство. Поради своята отлична, изключително плодородна черна почва, Украйна е втората по обем житница в света след Русия и част от света внася пшеницата си именно от там“, заяви полският президент в интервю за полската телевизия LRT.

„Но това наистина е проблем за нашите фермери, защото храната от Украйна е по-евтина и унищожава местните пазари. Обемът на нашата селскостопанска продукция е значително по-малък, нашите земеделски площи са наполовина по-малко от тези на Украйна. […] Бих искал да обърна специално внимание на промишленото земеделие в Украйна, което всъщност не е собственост и не се управлява от украинци, то се управлява от големи компании от Западна Европа и САЩ“, каза полския президент Анджей Дуда.

„Това е парадоксална ситуация и нищо чудно, че нашите фермери се защитават чрез протести и периодични блокирания на полско-украинската граница… защото те са инвестирали във фермите си в Полша и евтината селскостопанска продукция, идваща от Украйна, е драматично разрушителна за тях“, каза полският президент.

Кодекса за земята на Украйна „забранява продажбата на земеделска земя на чужди граждани, лица без гражданство, чуждестранни фирми и чужди държави“.

Този закон обаче „не пречи на чуждестранните агробизнеси, инвестиционни фондове и банки да купуват акции и да имат някакво ниво на контрол в украински фирми, които купуват или наемат земя“, признава Фредерик Мусо, директор в Oakland Institute .

Американските инвестиционни фондове имат огромни дялове в най-големите земевладелски корпорации в Украйна. Сред инвеститорите са фондове като BlackRock и Vanguard, както и американски и европейски пенсионни фондове, банки и фондации, казва анализаторът. Схемата им не е чрез директна покупка на украинската земя, което е забранено, а чрез договори за наем или закупуване на дялове в украински компании, собственици на земята. Собствениците на украинските земеделски фирми, разбира се, са украински граждани – те са фиктивни собственици и подставени лица на въпросните западни корпорации, фондове и банки.

Другата схема за осъществяване на западен контрол върху украинската земя е следната:

Въпреки че чуждестранните компаниите не могат да купуват земя директно, американската Cargill купи 5% дял в UkrLandFarming, един от най-големите собственици на земя в Украйна с 475 000 хектара земя към 2020 г.

Въпреки мораториума върху частните трансфери на земя повече от два милиона хектара в крайна сметка се контролират от чуждестранни компании чрез договори за наем, каза Мусо. Най-големите инвеститори са компании от Кипър, САЩ и Холандия.

NCH ​​Capital, американски инвестиционен фонд, също контролира повече от 330 000 хектара земя в Украйна чрез договори за наем.

„В този бизнес са и Cargill, Dupont и Monsanto, които имат големи бизнес интереси не само в земеделската земя на Украйна, но и в много други икономически ресори в страната“, каза той.

Наскоро Карол Олшановски, адвокат и икономист, свързан със селскостопанската индустрия, представи в платформата X (бивш Twitter) списък на десетте най-големи собственици на земя в Украйна заедно с техните места на регистрация.

  1. Kernell (Люксембург) Около 360 000 хектара в ръцете на олигарха Андрий Веревски, 90% други собственици, включително банки и фондове от САЩ и Европа.
  2. UkrlandFarming (Кипър) Компанията публикува само откъслечни данни. Принадлежи на олигарха Олег Бахматюк, който се укрива от украинското правосъдие. В изявление от 2022 г. той признава, че има приблизително 460 000 ха, но той не може да предостави финансовите резултати на компанията, защото сървърите са унищожени. Освен това Бахматюк признава, че контролира 670 000 ха
  3. MHP (Кипър) 340 хиляди ха принадлежат на олигарха Юрий Косюк. Дялове в компанията имат и чуждестранни финансови институции.
  4. TNA Corporate (САЩ) Според съобщения в медиите компанията трябваше да поеме около 200 000 хектара земя от Бахматюк (собственик на Ukrlandfarming).
  5. NCH ​​​​Capital (САЩ) – американски инвестиционен фонд. Занимава се основно със закупуване на земя. Има около 200 000 ха
  6. PIF (Саудитска Арабия) Инвестиционен фонд, контролиран от кралското семейство на Саудитска Арабия. Управлява приблизително 200 000 ха земя.
  7. Industrial Milk Company (Люксембург) Около 120 000 ха, като основен акционер е Олександър Петров.
  8. Agroton (Кипър) 94 000 ха принадлежат на олигарха Иван Журавлов.
  9. Astarta (Нидерландия) Около 90 000 ха, като 40% от тях са собственост на олигарха Иванчук и 30% на канадската компания Firefax Financial.
  10. Nibulon (Украйна) Около 80 000 ха принадлежат на Олексий Вадатурски.

Накратко, от 10-те най-големи субекта, притежаващи земя в Украйна, три са регистрирани в Кипър, два в Люксембург, два в САЩ и по един в Саудитска Арабия, Нидерландия и Украйна. Регистрацията на компаниите навежда на извода, че огромната част от печалбите не отиват в бюджета на Киев, а се прехвърлят в чужбина.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Ако това беше казано от Костадинов, или от някой друг извън ортодоксалното евроамериканско лоби у нас, той ще щеше да бъде обвинен в явен путинизъм и в какво ли не.След горната констатация има само грозно мълчание, мълчание на …….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *