Питър Шиф: Америка е вече разорена

Срещата на върха на БРИКС е в ход с разговори за разширяване на икономическия блок и спекулации за „нова валута“. Питър Шиф (глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop и глoбaлeн cтpaтeг в Еurо Расіfіс Саріtаl) гостува в ТВ Real America с водещ Дан Бол, за да говори за тези развития, като обясни, че нациите от БРИКС първо ще премахнат господството, а после ще сринат и благосъстоянието на Запада.

Изтъкнатият американски икономически анализатор ПИТЪР ШИФ е изпълнитeлeн диpeĸтop и глoбaлeн cтpaтeг в „Еurо Расіfіс Саріtаl“

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка съставляват блока БРИКС. Той представлява около 40% от световното население и една четвърт от световния БВП. Питър посочи, че блокът БРИКС не само доставя много стоки на Америка, но също така дава на САЩ много пари. „Лихвите, които трябва да платим по този дълг, растат.“

Питър отбеляза, че доходността на държавните облигации е на най-високото ниво от 16 години. Това е голям проблем, когато имате държавен дълг от 32,7 трилиона долара и огромни бюджетни дефицити месец след месец.

Освен това, ипотечните лихви ще достигнат 8% доста скоро, отбеляза той и добави: „Кога за последен път някой е гледал ипотека от 8%? Само преди година те бяха на 3%. Така че всеки ще плаща повече.“

И нещата изглежда не са на път да се подобрят.

Ние сме разорени като нация, а духът на инфлацията излезе от бутилката. Имахме повече от 10 години безразсъдно печатане на пари. Няма начин тези повишения на лихвите да направят нещо по въпроса. Така че високата инфлация ще остане. И ще стане още по-високо.”

Президентът Байдън продължава да казва, че икономиката е силна. Питър попита как може да изобщо да направи такова твърдение?

„Ние сме най-големият длъжник в света. Имаме рекордни търговски дефицити, рекордни бюджетни дефицити и инфлация, която е на път да излезе извън контрол. Не мисля, че икономиката някога е била толкова слаба.”

Предвид текущото състояние и траекторията на икономиката, САЩ са узрели да паднат от позицията си на световна икономическа суперсила. А блокът БРИКС е в състояние да подкопае допълнително американската икономика.

Дан каза, че смята, че отговорът на Запада на руската инвазия в Украйна е притиснал страните от БРИКС в ъгъла и ги е принудил да погледнат по-внимателно към алтернатива на щатския долар. Питър каза, че е съгласен.

Ответният удар от тези санкции ще бъде катастрофа.

Когато администрацията на Байдън започна да налага санкции, ние обяснихме, че ще има дългосрочни последици от използването на долара като инструмент за война — че това може да ускори дедоларизацията в световен мащаб и дори да застраши ролята на долара като световна резервна валута. Както Питър обясни, това би било тежък удар за икономиката на САЩ.

„САЩ наистина зависят от долара като резервна валута. Но това, което направихме с тези санкции – дадохме на света мощна причина да не иска повече да бъде част от тази система, защото демонстрирахме недостатъка, риска, който поемат, като държат долари и са част от тази платежна система в долари. Дадохме на всички още една причина, сякаш се нуждаеха от повече, за дедоларизация. И така, целият този процес е ускорен. Последното нещо, което трябваше да направим, беше да накажем Русия за това, че е направила точно това, което сме искали. Искахме Русия да държи долари, защото това ни е от полза. Това ни задържа цените въобще. Това поддържа лихвите ни ниски. И тогава наказахме Русия за това, че направи точно това, което искахме от нея. Сега какво послание изпращаме към останалия свят?“

Източник: Оilprice

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *