Петър Волгин: Смешно е да плашат Русия със санкции

5

Представяме ви Коментар на журналиста Петър Волгин в предаването му „Политически НЕкоректно“ по БНР:

Глобални медии като CNN и BBC постоянно ни втълпяват как, ако не днес, то задължително утре Русия ще нападне Украйна. Става дума за елементарно пропагандистко клише, според което руснаците са агресивните злодеи, а на украинците е отредена /уж/ прекрасната роля на невинната жертва. В крайна сметка, изглежда, че самите автори на този бездарен сюжет все пак са повярвали в него, защото всеки ден изглеждат все по-изненадани от факта, че руснаците не нападат Украйна. Ако притежаваха поне капка здрав разум, авторите на тези глупотевини може би щяха да осъзнаят, че Русия няма никакво намерение да напада когото и да било. И не защото управляващите в Москва са миролюбиви ангели. Не, това са прагматично мислещи хора, които чудесно разбират, че едно евентуално нападение няма да им донесе нищо повече от това, което вече си имат.

Нежеланието на Русия да атакува Украйна обаче силно изнервя глобалния русофобски лагер. Защото така няма причина за налагането на поредните санкции. Кой знае защо САЩ и техните най-верни съюзници, като Великобритания например, са убедени, че едни санкции ще се отразят болезнено на Москва и даже биха свалили Путин. Забележително е как хора, които се мислят за велики политици, стратези и анализатори, не се учат от грешките си. Спомнете си какво стана преди осем години, когато в Украйна беше извършен преврат, в отговор на което Крим се върна в състава на Руската федерация. Тогава бяха наложени санкции срещу Москва, които трябваше, според думите на налагащите ги, ни повече, ни по-малко да свалят „антидемократичния режим на Путин“. Любителите на санкционните действия разсъждаваха така: бизнесът на руските олигарси почва много да страда и те се обръщат срещу властта; икономическото положение на обикновените руснаци се влошава и те също скачат срещу управляващите; в крайна сметка двете групи се обединяват, извършват нежна или цветна, или както искате я наречете, революция; Путин бяга, а на негово място идва някое либерално момче като Навални и всичко е точно. Великолепен сценарий! Само дето нищо от това не се осъществи.

В резултат на санкциите от 2014 г. Русия не само не пострада, а излезе по-силна. Както в икономическо, така и във военно отношение. През 2015 г. руските военни части за отрицателно време се разправиха с терористите от ИДИЛ в Сирия. Т.е. направиха това, което западните сили не успяха или не пожелаха да сторят дълго време. В същото време животът на обикновените руснаци съвсем не се разви така, както пророкуваха западните сценаристи. Хората не умираха от глад по улиците, гладни бунтове също нямаше. По всичко изглежда, че народът, или поне по-голямата негова част, няма никакво намерение да сваля Путин и да овластява някой, който ще бъде дуплика на Елцин и на неговото управление от 90-те години на миналия век.

Ама сега санкциите щели да бъдат несравнимо по-страшни, отколкото наложените преди осем години, не мирясват русофобите. Толкова ужасяващи щели да бъдат, че руснаците нямало да имат възможност да си изтеглят най-модните приложения на телефоните и като че ли изобщо щели да се лишат от телефони, таблети и всичко от този род. Вероятно наистина има хора, които са в състояние да се вдигнат на революция, ако възникнат проблеми с телефоните им, заради спирането на доставките от Съединените щати. Само че нима Съединените щати са единственото място, което захранва целия свят с необходимите части? Сещам се поне за още едно място, откъдето можете да си купите всичко, от което американците ви лишават. Вие също го знаете. Китай се нарича. Така че, ако се реализира толкова любимият на русофобите санкционен сценарий, основният ефект от тази реализация ще бъдат още по-засиленото сътрудничество между Москва и Пекин. А това е най-големият кошмар на Вашингтон. От там постоянно ни обясняват как правят всичко възможно, за да не се задълбочава руско-китайският съюз. Има една много симпатична ирония във факта, че евентуалните санкции срещу Русия ще предизвикат не разпада ѝ, а засилването на връзките с Китай.

Ако все пак държат на санкциите, антируските сили ще трябва да си измислят друга причина. Защото тази за „руското нахлуване в Украйна“ явно няма да се осъществи. Кремъл явно няма да направи това. Дори и украинският президент Зеленски призна този факт. Управляващите в Москва се държат така, както всички управляващи във всички уважаващи себе си държави – грижат се за националната сигурност. Причината, поради която Русия никога няма да се съгласи с членството на Украйна в НАТО, е същата, поради която САЩ няма да приемат Мексико, да речем, да членува в ОДКБ. Подобно членство би застрашило американската национална сигурност. Американците няма да го допуснат. И ще бъдат напълно прави. Руснаците също ще направят всичко възможно, за да защитят своята национална сигурност и поради тази причина няма да позволят в Украйна да бъдат разположени американски, натовски или каквито и да е други ракети, които за няколко минути могат да поразят основните им градове. Все си мисля, че двете държави (САЩ и Русия) в крайна сметка ще се договорят. Независимо от моментната войнстваща реторика.

Петър Волгин

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

5 КОМЕНТАРИ

  1. Ей хора, в Канада се извършва грандиозна манифестация в столицата Отава при минус 20 градусови температури, при които нашите софианци не биха си показали и носа. Стотици автомобили тръгнаха от Ванкувер, други от Квебек за да покажат на правителството че искат свободата си,хиляди граждани са излезли в тоя страхотен студ да ги подкрепят. Сега там е 18часа местно време, а хората с желязна воля упорстват в искането си за свобода.Ние къде сме да слушаме арогантното нахалство на банкянския шибаняк да стои все по медиите и да говори идиотизми.

    • Ние не знаем за това. Нас ни държат неосведомени. За частните медии, както и да е – те не са независими, а зависими от този, който им плаща. Но Обществено-държавната БНТ, която се издържа с данъците ни, трябва да ни осведомява. вместо това, БНТ не се различава по нищо от т.н. „водещи“ частни медии.
      Такова е Колев – не само на Запад, но и тука вече сме слабо осведомени за случващото се По света и у нас и затова все по-малко гледаме, слушаме и четем местните медии, а се осведомяваме по единично – от Мрежата и помежду си.

  2. Всичко, което говори досега Владимир Путин е абсолютната истина, той просто каза БАСТА на американската и английската наглост. Късия срок, който даде на Щатите е тъкмо преди подписването на военен съюз с Китай, което вероятно е подготвено и само чака неговото присъствие в Пекин.И това самозабравилите се владетели на света не успяха да разберат, вероятно разчитайки на такива презрени васали като Поляците, балтийските и други подлоги. Не омразата,а любовта ще спаси света от война и нашата Ванга го е предсказала преди години.Русия няма нужда нито от територии, нито от такива съсипани страни като Украина, а това цялата русофобска гмеж у нас не го разбира.

  3. А ДАНО АМИН ЧАКАМЕ ВИ С ОБИЧ И НЕТЪРПЕНИЕ ВЕЛИКИ ВЕЧНИ РУСКИ СВЯТИ БРАТЯ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НИКОГА СЪС НИКОГО НЕ СМЕ ВИ ЗАМЕНЯЛИ ВИНАГИ ДЪЛБОКО В КРЪВТА ДУШИТЕ И СЪРЦАТА НИ СМЕ ЗНАЕЛИ И ИСКАЛИ ДА СМЕ ВИНАГИ ЗАЕДНО БЛАГОДАРИМ НА ГОСПОД ЧЕ ВИ ИМАМЕ БРАТУШКИ

  4. От Октомврийската революция до началото на ВСВ СССР съществуваше в условията на санкции. Благодарение на тези санкции или въпреки тях, той успя да развие своята икономика и индустрия до степен способна да се противопостави на Германската военна машина, за която работеше цяла Европа.Господа империалисти, продължавайте да налагате санкции срещу Русия,

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *