Велизар Енчев: С Мръсна Провокация Скопие Минира Преговорите със София – Пендаровски се срещна с ОМО „Илинден“

Днес стана доскоро немислимото в българо-македонските отношения, което окончателно разби илюзиите на западно зависимия инфантил Кирил Петков, че с македонизма може да се преговаря. След срещата на президента Стево Пендаровски с делегация на сепаратистката организация ОМО „Илинден-Пирин“ имаме лоша новина – с този акт Скопие всъщност даде заявка, че ще настоява за признаване на „македонско малцинство“ в България.

Естествено, преди влизането си в ЕС нито президентът, нито правителството на Северна Македония ще поискат това от България. За да не провалят и без това трудния преговорен процес със София.

Срещата на ОМО с Пендаровски обаче е издайнически знак, че „македонското малцинство в България“ е част от стратегията на македонистите.

Но когато един ден влязат в ЕС, ще стане това, което се случи на следващия ден след приемането на Р.С. Македония в НАТО – ще втвърдят тона, ще прекратят преговорите за т. нар. обща история и ще предявят старите си възнагли претенции – че не те, а ние сме им откраднали историята… и езика.

След датата 28 януари 2022-а, когато македонски държавен глава за първи път приема сепаратистка организация от България, имаме нова реалност в българо-македонските отношения. И тя съвсем не е розова.

Защо се стигна дотук?

Българската стратегия в преговорите с Република Северна Македония рискува да се провали, защото президентът Радев и премиерът Петков се огънаха под натиска на менторите си ЕС и САЩ и дадоха „зелена светлина“ за македонското еврочленство с изкуствено занижаване на българските искания.

Вместо да държат на главния проблем в двустранните ни отношения със Скопие – присвояването на българската история и македонизирането на българското културно-историческо наследство от Средновековието и Възраждането, Радев и Петков поставиха на първо място вписване на българите в македонската конституция. Пълна глупост, като се има предвид, че всички македонски славяни край вардар са си чисти българи.

А и подобно искане е лесно изпълнимо от Скопие. Не е никакъв проблем в тяхната конституция да се впишат българите, наред с малцината роми, хървати, сърби, гагаузи, черногорци, че даже и… египтяни.

Единствената пречка пред този акт – опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, може да бъде убедена да подкрепи конституционна промяна в парламента.

Но опозицията постави контраискане – да се поиска от София реципрочно да признае „македонско малцинство“ в България.

И социалдемократът Пендаровски прегърна каузата на дясната ВМРО-ДПМНЕ като своя. Което е прозрачна политическа игра между управляващи и опозиция, но очевидно ефективна.

Грешките в българската стратегия са две:

Първо, зависимите от САЩ Радев и Петков доброволно поставиха на втори план главния проблем със Скопие – присвоената история и антибългарските учебници по история ,за да позволят на македонистите да влязат в ЕС.

Второ, първата грешка води до втора, която всъщност е нашият провал. Виждайки, че България се огъва под евроатлантическия натиск и няма да отстоява историята си като приоритет, Скопие минава в настъпление и ще иска признаване на „македонско малцинство“ в Пиринския край.

Да не забравяме: самият Радев заяви пред премиера Ковачевски, че очаква вписване на българите в македонската конституция, за да вдигнем по-лесно и по-бързо евробариерата пред Скопие.

Добре е да помним още нещо: ОМО „Илинден“ е сепаратистка организация, която преди 12 години излезе с декларация, в която четем:„България трябва да прекрати незаконната окупация на Пиринска Македония, а българската войска, администрация и полиция да се изтеглят от областта…“

Извършеното от Пендаровски днес може да се сравни с евентуална среща на български президент с…Баската сепаратистка групировка ЕТА. Как ли би реагирала в този случай Испания?

АВТОРЪТ ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ е български разузнавач в Югославия и посланик в Хърватия

Ето как може да се отговори на срещата на македонския президент с ОМО „Илинден-Пирин“:

Българският посланик в Скопие да бъде изтеглен за „консултации“ в МВнР. Софийската му командировка да продължи неопределено време.

Зам.-министър във ведомството на Теодора Генчовска да извика временно управляващия македонското посолство в София и да му връчи протестна нота.

Препоръчително е нотата да съдържа изречението, че срещата „Пендаровски-ОМО„Илинден-Пирин“ е „недопустима намеса във вътрешните работи на България, в разрез с правовия ред в страната“.

Президентът Радев да оттегли поканата си към Пендаровски за гостуване в България.

От българска страна да се замразят срещите на Смесените комисии за икономика, транспорт, комуникации и др., създадени с решение на премиерите на двете държави само преди седмица…

Съмнявам се, че дори и едно от четирите предложения ще се приеме както от премиера, така и от президента.

Румен Радев отдавна показа, че няма заден ход в действията си. И всяко мнение на негови критици се отхвърля по презумпция.

Кирил Петков пък вече доказа, че е просто западен наемник и изпълнител на чужд план за Скопие, предвиждащ ускорено еврочленство на Северна Македония. За съжаление в него липсват действия, бранещи националния ни интерес.

Но защо да се изненадваме. Не за първи път нихилизмът и дипломатическото аматъорство ни отвеждат в задънена улица.

Та кога в последните 30 години сме имали външна политика, която не следва сляпо директивите на Големия брат в Брюксел и Вашингтон? Skandalno.net

Велизар Енчев, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

    • Ае стига с позорите. Нагледахме се 32 г. на национални предатели, а за такива само дръвник. Вече викам да се сложи край на колективната безотговорност за слугите на запада.

  1. Няма македонска държава
    Няма македонски език
    Няма македонска история
    Няма обща (споделена) история
    Историята е една на България и българският народ
    Смърт по особено жесток начин за всички национални предатели!

  2. Преди години се срещнах с няколко граждани на Македония.На въпроса какви са, те казаха че, в България са българи, в Македония македонци, а в Сърбия сърби. Големи тарикати.

  3. ПРЕДИ ДОСТА ВРЕМЕ ПИСАХ ЗА ИМЕТО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – и че след като, македонците, се ОКОПИТЯТ, ще си спомнят че щом като има Северна Македони, това значи че има и ЮЖНА МАКЕДОНИЯ. Според мен, има само едно име, а то е (ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ), чието място е, в ГРАНИЦИТЕ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е – РОДООТСТЪПНИЧЕСТВО И ПРЕДАТЕЛСТВО. – !!!.

  4. ЩОМ КАТО ЗАПАДЪТ, НЕ ЗАЩИТАВА ЦЕЛОСТА НА БЪЛГАРИЯ, – чиято територия беше ОРЪФАНА, вминалото, това означава, че МЯСТОТО НИ, НЕ Е НА МЯСТОТ СИ МЕЖДУ ТОЗИ ЗАПАД.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *