Песков: Русия няма да преговаря със САЩ, ако условието им е изтегляне от Украйна

Във връзка с днешните координирани изказвания на американския президент Джо Байдън и Държавния секретар Антъни Блинкен, че Вашингтон е готов да обсъди с Москва възможността за прекратяване на военните действия в Украйна и сядане на масата за преговори, днес следобед говорителя на руския президент Дмитрий Песков отговори следното:

„Кремъл не е готов да преговаря със Съединените щати, ако условието им е „да напуснем Украйна“, но руският лидер Владимир Путин като цяло остава отворен за контакти“. Това съобщи днес президентският говорител Дмитрий Песков на пресконференция, съобщава ТАСС.

Песков припомни думите на американския президент Джо Байдън от преди месец, че преговори може да има, „само след като Путин напусне Украйна“. „Днешните думи на американския президент, че бил съгласен да преговаря, повече приличат на някаква демонстрация. Внушава се, че едва ли не Путин го е молил за някакви преговори и той сега се съгласява“, добави говорителят на Кремъл. В отговор на уточняващ въпрос от журналист, дали това означава, че Кремъл не е съгласен да изпълни американските искания за оттегляне от Украйна и да преговаря, Песков отговори: „Разбира се, специалната военна операция продължава“.

Но в същото време президентът Путин беше, е, и остава отворен за контакти, за преговори, добави Песков. Разбира се, най-предпочитаният от нас начин за постигане на нашите цели е чрез мирни, дипломатически средства“, каза говорителят. По думите му, „САЩ, например, все още не са признали новоприсъединените територии към Руската федерация и отказват да свият НАТО до границите му от 2007 г. Това значително усложнява намирането на някаква обща основа, база на която да стъпим при обсъжданията“, добави той.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *